Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mikulás és valóság

JEGYZET - "Hogy mindenkihez elérjen egyetlen nap alatt, a jármű a hangsebességnél háromezerszer gyorsabban kell haladjon."
Ma reggelre megérkezett a Mikulás, amit kisgyermekes anyukaként idén először nagy megkönnyebbüléssel fogadtam. Na, nem azért, mert annyira izgultam volna, hogy csomagot vagy virgácsot talál a gyermekem reggel az ablakban, hanem inkább azért, mert egy évig megint nem kell foglalkoznom az egyre sűrűsödő kérdéseivel.

Ha a Mikulás magyar, hogy érti a többi gyerek? Hogy lehet, hogy ember, mégsem hal meg sosem? Hogy jön be hozzánk, ha nincs is kéményünk? Ha repül a szánkója, minek elé rénszarvas? Ez csak néhány az utóbbi napok kérdéseiből, amelyeket egyre kétségbeesettebben próbáltam úgy megválaszolni, hogy a mesevilágot ne zúzzák szét teljesen ezek az abszolút jogosan felvetett ellentmondások.

Ha így haladunk, néhány év múlva lehet, hogy magától áll oda elém azzal a számítással, amit egy unatkozó mérnök végzett. E szerint a világon élő potenciális gyermekek és mindössze 1 kilós csomagjaik számát figyelembe véve a szán súlya szarvasostól, télapóstól az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó négyszerese. Hogy mindenkihez elérjen egyetlen nap alatt, a jármű a hangsebességnél háromezerszer gyorsabban kell haladjon. Ebből azonban az következik, hogy a légellenállás miatt az egész szán – a rénszarvasokkal együtt – 4,26 ezredmásodperc alatt elég.

Szórakoztató bizonyítéka annak, hogy a Mikulás nem létezik, de azt gondolom, a kisfiam még nem ezekre a válaszokra vágyik. Ő beéri azzal, hogy az öreg a világ minden nyelvén tud, és fogalmam sincs, hogy jön be, mert én sem láttam még sohasem. És csak remélni tudom, hogy a Mikulás-ünnepségen nem szegezi neki majd ugyanezeket a kérdéseket a jelmez alatt izzadó, sportcipős statisztának – aki mellesleg cseppet sem hasonlít a Liszt Ferenc repülőtérre Boeing-géppel érkezett lappföldi Mikulásra.

Apropó: hol is maradt az a szánkó?

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. december 06. 18:11
    „http://www.delmagyar.hu/forum/a_nap_szepe/19/2001752/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedetten és fedetlenül

"A sátras létesítményekben nem lehet LEN-kupa- és Bajnokok Ligája-mérkőzéseket rendezni." Tovább olvasom