Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Milliók egy miatt

"A műtétnek vége, a kisgyerek szerencsére jól viselte. Megnyugodhatnánk, ha nem jönnének elő az emberből a kételyek: vajon tényleg segítenek ezek az őssejtek?"
Hogy a kis Varga Ádám eljut-e Kölnbe, nagyon is kétséges volt még egy-másfél évvel ezelőtt. Nagyon lassan gyűlt a pénz, szinte csak ezer forintokkal szaporodott az összeg, kínkeserves, fáradságos munkával zsákolta a műanyag kupakokat a család, szervezték a különböző akciókat a jó barátok, az ismerősök, a munkatársak. Ráadásul akkor még kínai gyógykezelés lebegett az anyuka szeme előtt: emlékszem, ültünk a kis lakásban, s nemcsak a távol-keleti út tűnt felfoghatatlannak, de az is, hogy sikerül a milliókat belátható időn belül összeszedni.

Most itt vagyunk Kölnben, viselhető távolságban Szegedtől, viselhető műtéti költségvetéssel. De még most is alig hihető, hogy megtörténik, ami annyira távolinak és elérhetetlennek tűnt, amiért annyit dolgozott, szervezett, izgult a Varga család. Bármennyire akarták – egyedül nem sikerülhetett volna. Példaértékű, tiszteletre méltó összefogás kellett hozzá, sokak segítőkészsége. Az adakozásokból összegyűlt pénzen még legalább kétszer el lehet jönni ide – erre szükség is van. Köln szerencsére nincs a világ végén, mégis a világ végének számított volna, ha a szegediek, Csongrád megyeiek nem viselik a szívükön Ádám sorsát.

Itt vagyunk Kölnben, tegnap az őssejteket is beültették Ádiba, azt hihetnénk, fellégezhetünk. Hiszen ezt akartuk! Ez a reménysugár éltette a családot, ebben a kezelésben hittek, hisznek, ettől várták, várják azt, hogy a gyerek állapota javuljon. Vagy legalább azt, hogy ne romoljon tovább.

A műtétnek vége, a kisgyerek szerencsére jól viselte. Megnyugodhatnánk, ha nem jönnének elő az emberből a kételyek: vajon tényleg segítenek ezek az őssejtek?

Internetes oldalunkon látszik, sokan követik Ádám sorsdöntő kölni napjait. Vannak, akik a fenti aggodalmas-kétkedő kérdést is fölteszik. Ez azonban már nem a mi dolgunk. Ahogy a szülők azt mondhatják magukban, megnyugtatták a lelkiismeretüket, mindent megtettek, ami emberileg lehetséges, úgy mi, szegediek, Csongrád megyeiek is azt mondhatjuk: ennyire futotta az emberi együttérzésből, segíteni akarásból.
És ez nem kevés. A többi a tudományon és a szerencsén múlik.

Olvasóink írták

 • 3. sevenof9 2008. augusztus 14. 19:07
  „Mint Senor a tobbi kismillio topikikban elemezte,ennek a "beavatkozasnak" kb annyi eselye van,mint halottnak a szentetltviz a feltamadashoz.

  "ettől várták, várják azt, hogy a gyerek állapota javuljon. Vagy legalább azt, hogy ne romoljon tovább."

  ezt eddig nem tudtuk. Az is okes,ha csinalunk egy elo szobrot a szuloknek 5-10-20 evre? Nekik ez miert jo?

  "A műtétnek vége, a kisgyerek szerencsére jól viselte. Megnyugodhatnánk, ha nem jönnének elő az emberből a kételyek: vajon tényleg segítenek ezek az őssejtek?"

  14 millio. Az hany mol? Hany mol idegsejt van a gerinccsatornaban?”
 • 2. kisbuta 2008. augusztus 14. 18:35
  „Sok ilyen sorsú kisgyermek van. Ma indult el Dorozsmán egy akció, amelyben szórólapon kérnek segítséget. Ime a tartalma:

  KÉREM, FIGYELJENEK!

  APLASZTIKUS ANÉMIA. EZ A SZÓ SOK EMBERNEK SEMMIT SEM JELENT.
  NOS, EZ A SZÓ EGY HALÁLOS BETEGSÉG NEVE, A CSONTVELŐ ELÉGTELENSÉGNEK, AZ IMMUNRENDSZER HIBÁJÁNAK SÚLYOSAN KÓROS ÁLLAPOTA, AMELY GÁTOLJA AZ EGÉSZSÉGES VÉRKÉPZŐDÉST. AZT PEDIG TUDJÁK, VÉR NÉLKÜL AZ ÉLET KILÁTÁSAI MIT JELENTENEK.
  DOROZSMÁN, A MÁLNA UTCÁBAN LAKIK EGY CSODÁLATOS TÍZÉVES KISLÁNY, DUDÁS JÚLIA, AKI E SZÖRNYŰ KÓRRAL JELENLEG A MISKOLCI KÓRHÁZBAN KÉNYTELEN ÉLNI, MINDENNAPI LÉTBIZONYTALANSÁGBAN. JÓ LELKŰ, ÖNFELÁLDOZÓ EMBEREKTŐL MÁR KAPOTT CSONTVELŐT, AMELY ESÉLYT ADOTT AZ ÉLETÉÉRT FOLYTATOTT ÓRIÁSI KÜZDELEMHEZ. A GYÓGYÍTÁS KÖLTSÉGEI FELEMÉSZTETTÉK A NYUGODT ÉLETVITELHEZ, SZŰKÖLKÖDÉS NÉLKÜLI HÉTKÖZNAPOKHOZ KELLŐ ANYAGIAKAT. A HATALMAS TERHEK VISELÉSÉHEZ, AZ OTTHONI STERIL ELHELYEZÉSHEZ ÉGETŐ SZÜKSÉG LENNE A HELYIEK ÖSSZEFOGÁSÁRA. A NAGYCSALÁDOS SZÜLŐKNEK A SZÜKSÉGES ANYAGIAK ELŐTEREMTÉSE MÁR MEGHALADJA A TELJESÍTŐ KÉPESSÉGÉT.
  KÉRJÜK AZON JÓSZÁNDÉKÚ EMBEREK SEGÍTSÉGÉT, AKIK, HA E CSALÁD KÖRÜLMÉNYEIHEZ BÁRMILYEN, BÁRMILYEN ÁLTALUK FELAJÁNLHATÓ MÓDON HOZZÁ TUDNAK JÁRULNI, LEHETŐSÉGEIKHEZ KÉPEST, TEGYÉK MEG.
  HA EZ AKÁR ANYAGIAKKAL, AKÁR EGYÉB, TERMÉSZETBENI ADOMÁNNYAL, PL. TARTÓS ÉLELMISZEREKKEL LEHETSÉGES, A FELAJÁNLÁSSAL A DOROZSMAI KÁBELTV IRODÁJÁBAN, VAGY A NÁRCISZ VIRÁG, AJÁNDÉK BOLTBAN, ESZÉKINÉ GYÖNGYINÉL, A TAKARÉKSZÖVETKEZETTEL SZEMBEN JELENTKEZZENEK.
  KÖSZÖNJÜK!”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. augusztus 14. 10:19
  „"...megnyugtatták a lelkiismeretüket, mindent megtettek, ami emberileg lehetséges..."

  A tudományban hívő ember mindent megtett, ami emberileg lehetséges. (Ez nem azt jelenti, hogy ők csak a tudományban hisznek)

  Kérem az ateista embertársaimat, hogy tudatosítsák magukban, és ízlelgessék: A tudományban hívő ember lehetőségei végesek, amint a példa mutatja.

  Hívő emberek pedig biztosan észrevették: ha valaki a tudományban hisz, akkor a lelkiismerete sem ér tovább: a tudományt hívja segítségül, és ettől megnyugszik a lelkiismerete. (ez sem azt jelenti, hogy a szülők lelkiismerete megnyugodott, hiszen csak az újságíró feltételes állítása ez)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtelt a vitrin

"Ha valaki, akkor Mincza Ildikó megérdemelte, hogy érmet nyerjen az olimpián. Járt volna neki az… Tovább olvasom