Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Milliók, milliárdok

Jegyzet - „A 2 millió tízszerese közfelháborodáshoz vezet, ennek százszorosa, ezerszerese nem éri el az emberek ingerküszöbét."
A havi fizetés kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, mintegy 20 millió forintot a fejlesztési bank, a vasút és az állami vagyonkezelő első emberének utalták ki. A miniszterelnök két miniszterétől kért jelentést az ügyben. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter már fel is szólította az érintett vezetőket, hogy fizessék vissza az idén felvett prémiumuk 2 millió forint feletti részét, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterként pedig arról számolt be, hogy a közszférában nem volt idén jutalmazás.

Az év végi jutalmakkal mindig baj van: az emberek a 2 millió forintos prémiumot még meg tudják bocsátani, de minden, ami 2 millió feletti, már kiveri a biztosítékot. Ez a 2 millió forint ugyanis egy olyan összeghatár, amelyet el lehet képzelni, mennyi: az átlagember ennyit keres bruttóban egy évben, a szegényebbek még ennyit se, vagy éppen a felét. Az átlagembernek régebben, amíg nem banki átutalással fizetett, volt is ennyi a kezében, megszámolta, vitte magával női táskában, nejlonzacskóban, amikor lakást vagy autót vett.

De amíg a 2 millió tízszerese közfelháborodáshoz vezet, addig, érdekes, ennek százszorosa, ezerszerese nem éri el az emberek ingerküszöbét. Hogy egy luxusberuházás 100–200 milliárdba, vagy az áfacsalásbotrány 1800 milliárdba kerül, az a magyar sajtón és az ellenzéki politikusokon kívül szinte senkit sem érdekel. Elvernek, ellopnak 1 milliárdot, ami ezer millió forint? Annyi pénz nincs is – gondolja az egyszerű ember.

A bűvös 2 milliónál maradva: körülbelül ekkora összeg, 2,2 millió forint gyűlt össze a Lapcom Média Alapítvány számláján is, az adakozóknak hála, és a forintok szerencsére napról napra szaporodnak. Karácsonyig 24 családot tudunk 100-100 ezer forinttal támogatni, amit rövid időre be tudnak majd osztani, és ami számukra a túlélést jelenti. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke arra a felvetésre, hogy szerinte vissza kellene-e fizetniük az érintett vezetőknek a jutalmat, úgy válaszolt: fordíthatják jótékonysági célra is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol tartunk?!

"Felelőtlenség azt hinni, hogy az éhezők bármit megesznek." Tovább olvasom