Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Minden fillér

"Többórányi keresgélés után jó, ha egy–másfél kiló makk gyűlik össze, amelyet mintegy 80 forintért vesz át a felvásárló."

Gyerekkoromban még divat volt vadgesztenyét, makkot gyűjteni. Zacskószámra hordtuk haza a termést, próbáltunk Gesztenye Gusztit vagy Makk Marcit, Marcsit készíteni, miközben a szülőket szomorítottuk a sok hulladékkal. Jó játék volt, vagy ahogy az iskolában mondták: alkotómunka.

A világ azóta ebből a szempontból is megváltozott: mostanában egyre kevesebb gyerek hajol le makkért, gesztenyéért – ott a legó, ahhoz nem kell olyan ügyesnek lenni –, közben pedig feltűntek az utcákon azok a felnőttek, akik olykor fél napot is sétálgatnak lehajtott fejjel a városi parkokban.

Most ők gyűjtögetnek.

Többórányi keresgélés után jó, ha egy–másfél kiló makk gyűlik össze, amelyet mintegy 80 forintért vesz át a felvásárló. Nem olyan nagy lehetőség ez a pénzkeresetre, meg is kell dolgozni a zsákmányért, de ez legalább legális és szabályos munka. Kizárt, hogy közben eszükbe jutna, milyen jó volt régen ezekkel a termésekkel játszani. Úgy gondolkodnak, minden fillér számít, a munka nem szégyen. Ha a szegénység egyre inkább magánügy is, azzal, hogy a közterületen gyűjtögetnek, egy kicsit mégis az utcára viszik a gondjukat. Akinek van szeme erre, láthatja, hogy vannak még tisztességes emberek, akik rászorulnának a segítségre, odáig mégsem alacsonyodnak le, hogy kéregessenek, vagy a szemétben keresgéljenek.

Azt mondják, majdnem mindenből lehet pénzt csinálni, csak akarni kell. Ahol az önkormányzat erre figyelmet szán, az erdőt is lehet gondozni a tüzelőfáért, különben pedig tavasztól őszig sok mindent lehet gyűjteni: nemcsak a makkért, de a bodzáért, gombáért, hársfavirágért is fizetnek a felvásárlók. Nekik sem lehet olyan nagy bevételük, ha nem használják ki nagyon a gyűjtögetőket, de erre azért már lehet vállalkozást alapítani. A gyűjtögetésre nem. Az olyan „mikrovállalkozás" marad, amelynek bevételét nehezen lehetne bevételnek nevezni. Az a pénz csak arra elég, hogy kicsit könnyebbek legyenek a mindennapok.

Vagy – ha fáj az ember dereka – sokkal nehezebbek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegen anyag

"A magyar termékek sorsa a boltok polcainál dől el." Tovább olvasom