Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Minden határon túl

"Már kisírtuk magunkat az éjjel, de továbbra sem értjük, hogy nem lehetett bekerülni százhuszonnyolc ponttal egyetlen magyarországi orvosképző intézménybe sem – mondta egy idén érettségizett lány, aki úgy érzi: az új rendszer áldozataként légüres térbe került."
Már kisírtuk magunkat az éjjel, de továbbra sem értjük, hogy nem lehetett bekerülni százhuszonnyolc ponttal egyetlen magyarországi orvosképző intézménybe sem – mondta egy idén érettségizett lány, aki úgy érzi: az új rendszer áldozataként légüres térbe került. Nemcsak ő maradt ki az államilag finanszírozott képzésből, de az osztály több mint fele is ugyanerre a sorsra jutott – pedig mindent megtettek, négy évig tanultak, mint a güzü a hírneves gimnáziumban. Mindhiába.

Kétségbeesettek, végtelenül szomorúak és tanácstalanok, mert nem tudják, mi kellett volna még ahhoz, hogy felvegyék őket az egyetemre. Talán olimpiai bajnokságot kellett volna nyerniük gátfutásban, hogy még több pluszponthoz jussanak? Már nem elég, ha jól teljesítettek az emelt szintű érettségin és középfokú nyelvvizsgát is szereztek? Mi kell még? Mi kell ahhoz, hogy egy frissen érettségizett bejusson egy slágerszakra – orvosira, jogra, pszichológiára, közgazdászképzésre? Két felsőfokú nyelvvizsga? Tizennyolc évesen? A fiatalok megvonták a mérleget: az érettségi-felvételi vizsga úgy végződött, ahogy kezdődött – botránnyal.

Azt mindenki sejtette, hogy a tavalyinál magasabbak lesznek a ponthatárok. De ennyivel? Harminc, negyven, ötven ponttal? Az intézményekben az alapján húzták meg a ponthatárokat, ahogy a felvételizők teljesítettek. De szinte hihetetlen – mondják azok, akik kimaradtak –, hogy ennyi kiváló képességű diák legyen, akik miatt ilyen magasra kellett tenni a lécet. Sokak véleménye szerint azok kerültek be most főként a népszerű szakokra, akik tavaly ötösre érettségiztek középszinten, mert nekik idén elegendő volt harminchárom százalékot teljesíteniük emelt szinten a plusz hét pontért. A költségtérítéses képzésre már jóval kevesebb ponttal is be lehet jutni – úgy néz ki, ott kevésbé számít a tudás. Van tehát hely az egyetemeken, csak fizetni kell – százezreket félévenként.

Azokról most ne is beszéljünk, akik az idén középszinten érettségiztek és nem szereztek többletpontot. Ők az államilag finanszírozott karrierszakok között nagyítóval sem nagyon találnak olyat, ahol százhúsz pont közelében lenne a ponthatár. Hogy mi lesz jövőre azokkal, akik idén érettségiztek, de nem kerültek be a felsőoktatásba? A Felvételi Információs Szolgálat elnöke már megmondta a tutit: semmiképpen se rugaszkodjanak neki a felvételinek az idei eredményükkel, mert – szó szerinti idézet az elnöktől – „ne higgyék, hogy jövőre ők lesznek a korábban érettségizettek, nekik fognak kedvezni az idei előnyök". Stimmt? Az idén érettségizetteken kétszer csattan az ostor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hátizsákok alkonya

"Képzelje csak el, akinek jól hord még a fantáziája, hogy pihegve beállít a jósnőhöz a két lábon… Tovább olvasom