Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Minden nagyon szép

"Az az egy a bibi, hogy csak ő röpül, mi maradunk. És mivel már őelőtte is itt voltunk – csak bámulunk. Ülünk itt, mint a tök, és nézünk a szemünkkel és hiába. Ő meg? Hogy fölfedezte egy pillanat alatt a sikeres helyi politikusokat!"
Onnan föntről, a repülőről térkép a táj. És szép. Ez tuti. Eszemben sincs az ellenzék kedvenc témáját előhozni, olyasmiket mondani, hogy adja a helikopterét a mentőknek Kóka miniszter – én egyáltalán nem irigylem tőle a légi járművet, sőt. Ha rajtam múlna, minden miniszter égi utakon járna. Lenne remény, hogy sokkal több földi célpontba eljutnának, megtapasztalni a rögvalóságot.

Mint Kóka János. A gazdasági miniszter jön, lát, győz. Nyilatkozik. Elvarázsolja az ájert, mondván, hogy találkozik itt „a sikeres SZDSZ-es helyi politikusokkal". Önti a lelket belénk, azt mondja, az egyetem itten „versenyképességi pólussá válik, Szeged logisztikai kapuként viselkedik a Balkán felé, az ipari parkok befektetőket fogadhatnak". Ráadásnak ígér: a kormány valamennyi befektetésösztönző fegyverét beveti Szeged fejlődése érdekében. Majd elröpül. Az egész annyira, de annyira kompakt, se hozzáadni, se elvenni nem lehet belőle. Kész szonett.

Az az egy a bibi, hogy csak ő röpül, mi maradunk. És mivel már őelőtte is itt voltunk – csak bámulunk. Ülünk itt, mint a tök, és nézünk a szemünkkel és hiába. Ő meg? Hogy fölfedezte egy pillanat alatt a sikeres helyi politikusokat! A versenyképességi pólust! A Balkán logisztikai kapuját! A befektetőket! A fogadókész ipari parkokat! Mi filléres gondokkal küzdő egyetemet, virágzó repceföldet, zéró befektetőt látunk itten – nyilván érzékeink csalnak megfele.

Csakhogy rádöbbentett végre valaki! Láss, ne csak nézz! – mondja a miniszter Szörényivel. Merj nagyot álmodni, teszi hozzá, azért sem árulom el, kivel. Élő példát adva, hogyan lehet alapvető nemzetstratégiai kérdésekben közös nevezőre jutni a nemzettest más pártállású egyedeivel. Plusz megtalálni a múltak ködében a nagy elődöket – még ha arisztokraták voltak is az eszemadták: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve – közölte a császári imamalom.

Ki tudja, talán hogy legalább erről megemlegessék és a darabokra esett monarchia egész egykori területén felcsattanhasson az össznépi röhögés ebben az amúgy szomorú utókorban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meccsek

"Az egy dolog, hogy Szegednek nincs ipari célra használható területe, és ha lenne is, az olyan drága… Tovább olvasom