Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mindenki útja

"Lakását készül áruba bocsátani költő barátom, valahol a szegedi nagykörúton, a robogó kamionok fölött. Bagóért fog elkelni – mondom neki –, ha egyáltalán talál rá vevőt."
Lakását készül áruba bocsátani költő barátom, valahol a szegedi nagykörúton, a robogó kamionok fölött. Bagóért fog elkelni – mondom neki –, ha egyáltalán talál rá vevőt. Dübörgés, por, kosz, elviselhetetlen levegő. Azt tanácsolom, hogy csak vasárnap délután, kamionmentes időben fogadja majd a vevőjelöltet. És a konyhaasztalon mindenképpen legyen véletlenül egy példány lapunkból, amelynek első oldalán nagybetűs címmel ígéri valamelyik illetékes, hogy elkezdődik a Szegedet elkerülő szakasz építése. Különben a nyakán marad.

Túl olcsón robognak át rajtunk a külföldi kamionok, ezért is választják tranzitútvonalnak Magyarországot akkor is, ha nem ez van legközelebb a toronyiránthoz. Érthető, a profitorientált nemzetközi szállítmányozó cégeknek így kevesebbe kerül, akkor is, ha kicsit több gázolajat füstölnek el járműveik. A lényeg, hogy amit veszítenek az üzemanyagon, azt visszanyerik az olcsóbb, vagy nem minden szakaszra kötelező útdíjon. Szóval itt füstölnek, nálunk rongálják az utat, de a sofőrök sokkal kevesebbszer állnak meg, mint azt az út menti vendéglátósok szeretnék, s ha igen, akkor sem túl nagy a számla. Így tehát csak a baj van velük.

Baj van persze a magyar fuvarozókkal is, ők ugyanúgy füstölnek, törik az utat, és nem annyira csárdajáró nép már a magyar sofőr sem, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az emelkedő útdíj, vagy a fizetős szakaszok hosszának megtöbbszöröződése azonban mindenkire egységesen érvényes. Vagyis ha olyan mértékben drágítja a kormány a nehéz-teherautózást, hogy a külföldiek más utat keressenek, ne itt rongálják az aszfaltot, szennyezzék a levegőt, abba a magyar szállítmányozó már belepusztul.

Olvasóink írták

  • 1. dova 2007. november 30. 11:43
    „Akkor valószínűleg nem ez a megoldás, mármint az útdíjak drágítása.
    Hogyan csinálják tőlünk Európábbra?

    Jaaaa, hogy a beruházási pénzekből autópályát és alternatív szálllítmányozási lehetőségeket építenek, nem pedig egymás zsebét tömködik tele! Meglehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi fény

„Visszanyeri régi fényét a Korona Makón" – ezt írtuk két éve, december közepén. A… Tovább olvasom