Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Mindennapi nyaralás

JEGYZET - "Nem a napsütés, vízpart és a jó levegő vonzza őket, hanem a szegénység."
Irígylésre méltó, ha valakinek üdülője van, pláne vízparton – gondolja első blikkre az, akinek nincs. Ha akar, madárcsicsergésre ébred az ember, a rekkenő hőségben bármikor a vízbe vetheti magát, hogy felfrissüljön, vagy bedobhatja a horgot, ha éppen az kapcsolja ki.

Persze nem mindegy, hol is van az a vízparti üdülő: bár a hírek szerint a Balatonnál is mélyrepülésben vannak az árak, arrafelé egy valamirevaló fáskamrát sem kapni annyiért, amennyiért a Sárgán egy kisebb üdülőt lehet venni. Azt ugyanis, hogy mennyi az ára egy Tisza-parti üdülőnek Tápé mellett, alapvetően a kereslet szabja meg. Márpedig az most alacsonyabb, mint a Tisza vízállása néhány éve, amikor a folyó szegedi belvárosi szakaszán szinte át lehetett sétálni a túloldalra. Az emberek túlnyomó részének ugyanis nemhogy üdülőre, de üdülésre sincs pénze.

Éppen tegnap jelent meg egy felmérés arról, már a fiataloknak is csak a fele megy idén nyaralni, és ők is csak átlagosan 76 ezer forintot tudnak erre költeni. Igaz, jött egy jó hír is: 13 európai országot vizsgálva kiderült, hogy nálunk a legolcsóbbak a lakásárak – mégis átlagosan 11 évig kell dolgoznunk ahhoz, hogy sajátunk legyen. Persze úgy, hogy eközben fénnyel táplálkozunk, nem fizetünk rezsit, nem közlekedünk, és egyáltalán semmire se költünk.

Érthető tehát, hogy egyre gyakrabban találkozni olyanokkal az olcsó üdülőövezetekben, akik nem csak nyaralni jöttek a családdal – egész évben ott élnek. Nem a napsütés, a vízpart és a jó levegő vonzza őket, hanem a szegénység. Ez az egyetlen ingatlan, amit meg tudnak venni, és szerény rezsijét fizetni. Melléjük, az elhagyatott, lepusztult és eladhatatlan nyaralókba hajléktalanok költöznek – az üdülőövezet pedig idővel valamiféle szellemtanyával kombinált favellává, nyomornegyeddé alakulhat át.

Ha elég sokáig folytatódik a tiszteletre méltó gazdasági szabadságharc, talán megláthatjuk. És akkor mondjuk Selmeczi Gabriella bejelentheti, hogy lám, újra üdülhetnek a szegények is, akár minden nap – a kormány támogatásával.

Olvasóink írták

  • 2. kisvirag.simon 2013. augusztus 03. 19:11
    „Sok igazság van ebben, viccelődni meg a legkönnyebb .......csak le ne maradjatok ,mert a Hid alatti helyek addigra foglaltak!!”
  • 1. _csutak_ 2013. augusztus 02. 13:35
    „Gratula az írásért, azt hiszem sok "neves" cikkíró is megirígyelhetné a tömör szociológiai tanulmányt, mely a humor mögé rejtőzik.
    Aki engem valóban ismer, az tudja, hogy bár morgolódom sokat mégis az igazán zavaró , bosszantó dolgokból viccet szoktam csinálni. Valamiért könnyebben veszi az ember tudomásul azt, amit a humor felől közelít.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huzat, függöny és víz

"Nemcsak a melegért kell fizetnünk télen, de már a hűvösért is nyáron." Tovább olvasom