Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mindennapos szag

JEGYZET - "Valószínűleg valamennyiünk meghatározó emléke a tornazokni, tornacipő és a kamaszos izzadtság keveréke."
Előrebocsátom: az átlagosnál érzékenyebb szaglószervvel vert meg a sors. Többszörösen bebizonyosodott már, hogy vadászkopókat megszégyenítő módon érzek meg olyasmit, amit senki más a környezetemben – legyen az egy 24 órával korábban elfogyasztott hagyma, vagy a nem teljesen átszáradt ruha jellegzetes szaga. Lehet, hogy sokan nem értik tehát, miről beszélek, amikor azt mondom: minden iskolában gyerekszag van. A több száz rohangáló fiatal után mindig marad egy olyan buké az intézményekben, amit azt gondolom, talán csak a nyári szünet alatt lehet kiszellőztetni, de már az első nap után újra visszatelepedik a falak közé.

Ha ezt nem is érzik sokan, azt viszont nyilván senkinek nem kell ecsetelni, milyen a tornaterem, a tornaöltöző szaga. Valószínűleg valamennyiünk maghatározó emléke a tornazokni, tornacipő és a kamaszos izzadtság keveréke, amelyben én speciel képtelen lennék nap mint nap létezni. A mindennapos testnevelés bevezetésével azonban immár négy évfolyam diákjai „termelik" ezt nap mint nap – amivel nem is lenne nagy baj, ha mindez csak a tornatermek részlegét érintené. Csakhogy a sport után a gyerekek csupán ledobják izzadt pólójukat, és magukra rángatják utcai ruhájukat, majd mennek a következő órára. A nap végéig pedig büntetik a környezetüket.

A legrosszabb az egészben, hogy mindezt számon sem lehet kérni rajtuk. Nem tartom nagyon nagy tévedésnek, ha azt gondolom, hogy az elmúlt – hagyjuk, hány évben, amikor utoljára láttam általános iskolai öltözőt, nem sokat változott a képlet. Jó esetben adott egy-két kopott tusoló – függöny nélkül – meg az a 10-15 perc, ami alatt a tucatnyi gyereknek rendbe kellene szednie magát. A kamaszok nyilván nem állnak neki levetkőzni ilyen körülmények között egymás előtt, a kicsik pedig jó, ha ennyi idő alatt át tudnak öltözni.

Amikor arról beszélünk, hogy az oktatási reformok nem jártak együtt a megvalósíthatóság garantálásával, azt hiszem, a listát ezzel is bővíthetjük. Elvárjuk, hogy a gyerekek mindennap sportoljanak, de nem adjuk meg a lehetőséget, hogy mindezt kulturált körülmények között tudják megtenni. És ezzel nem csak az a baj, hogy a pedagógusok szenvednek, hanem az, hogy nem tanítjuk meg a felnövekvő generációt a testhigiéniára. Hiszen úgy szocializálódnak, hogy természetessé válik számukra: ugyan mindennap megizzadnak, de elég, ha ezután lecserélik a pólójukat, amit jó mélyen belegyűrnek a táskájukba. Aztán majd ha már kimászik, anya kimossa.

Olvasóink írták

 • 2. Pandora 2013. szeptember 26. 20:55
  „1. mediashreck 2013.09.24. 10:49

  hehe :) de igazad van!”
 • 1. mediashreck 2013. szeptember 24. 10:49
  „Erdekes dolog ez a "gyerekszag" (legyen inkabb "illat", na).
  Termeszetes hogy a gyerekek izzadnak a tornaoran,
  termeszetes, hogy izzadnak az ovodai ugra-bugralas utan.
  Nincs is ezzel semmi baj.

  Ami engem mindig felmergelt:
  Ha erröl a "szag"-rol az edesanyaval beszelek, ö nem erez semmit...!!
  Nem talalkoztam meg olyan edesanyaval, aki elismerte volna, hogy gyermeke
  (nevezzük igy) "kellemetlenül illatozik"...!

  Ilyen esetekben ugy latszik,
  az anyai szagerzes (talan ösztönösen?) felmondja a szolgalatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A remény rabjai

"Tündérország víziója nem tömi be étellel annak a több millió magyarnak a száját, aki jelenleg a létminimum alatt él." Tovább olvasom