Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Mindent egy lapra

JEGYZET - "A Dél-Alföldön manapság úgy nőnek ki a földből a jobbnál jobb vizű gyógy- és élményfürdők, mint eső után a gomba."
Nem csak hagyma – így szól Makó legújabb, amúgy ügyesen kitalált mottója. Ügyes, mert felkelti a kíváncsiságot: vajon mi lehet még a Maros-parti városban, ami legalább annyira érdekes, mint az, amiről szerte a világon ismerik? A választ megkaphatták mindazok, akik tegnap részt vettek az épülőben lévő fürdő bejárásán. Impozáns, lenyűgöző, művészi – sorakoztak a jelzők.

Pedig a beruházással kapcsolatban mind a mai napig hallani kétkedő hangokat. Akik aggódnak, nem biztosak abban, lesz-e elegendő vendége a majdani Makovecz-fürdőnek. Ezen múlik, hogy évtizedek múlva tényleg úgy emlegetik-e majd a fürdőt, mint ami meghozta Makónak a régen várt fellendülést. A városvezetés mindenesetre biztos a sikerben, a fürdő első embere is több, mint optimista – mindketten arra biztatták tegnap a makóiakat, hogy higgyenek a fürdőben.

Az aggodalom ugyanakkor valamelyest mégiscsak jogosnak tűnik, mert a Dél-Alföldön manapság úgy nőnek ki a földből a jobbnál jobb vizű gyógy- és élményfürdők, mint eső után a gomba. Hogy közülük melyik lesz népszerű, az nem csak a szolgáltatások minőségén múlik. Azon is, melyik milyen hírverést kap, milyen lesz a környezete, lesznek-e vendégcsalogató programjai. A falakat, kupolákat, szorgoskodó munkásokat látva úgy tűnik, maga az épületegyüttes rendben lesz. A következő kérdés az, mi legyen az a plusz, ami élettel tölti meg a tényleg figyelemre érdemes komplexumot.

És miközben épül a makói fürdő, körülötte egymást érik a beruházások. A főtéri lámpás kereszteződést körforgalommá alakítják, a Szép utcában kerékpárút épül, hamarosan elkészül a szolgáltatóház, ahová a gyógyszállónak kiszemelt régi városháza irodái költöznek, és megkezdődött a belváros csinosítása, parkosítása is. Úgy tűnik tehát, Makó mindent egy lapra tett fel. Kockázatos? Igen. De vitathatatlan, hogy az a bizonyos lap nagyon erős.

Olvasóink írták

 • 5. Mc_Mi 2011. május 08. 21:27
  „Szabó Imre!
  "Kockázatos...
  De vitathatatlan, hogy az a bizonyos lap nagyon erős. "

  Így jobb? Szerintem így is ugyanaz. Engem az nyugtatott volna meg, ha azt írod, hogy " hitelesen tudósítani fogom a fürdő eredményeit, akár veszteség, akár nyereség."”
 • 4. SzaboImre 2011. május 08. 18:27
  „Kedves Mc_Mi ! Javaslom, a jegyzetemből ne csak egy mondatot olvass el, hanem az egészet. Mondjuk olvasd el azt is, ami az általad idézett mondat előtt áll: "Kockázatos? Igen."

  Szép napot!”
 • 3. Mc_Mi 2011. május 08. 11:33
  „"De vitathatatlan, hogy az a bizonyos lap nagyon erős. "
  Ezt nem kellett volna Imre. Ennyire nem kellett volna beállni a biztos sikert hirdetők közé.
  Kérlek, válaszolj a következő kérdésekre!
  A költségek és a törlesztés miatt szükség lesz a napi átlag 1200 fő, teljes árat fizető belépőre. Honnan jön el ennyi ember - 16 év futamidő alatt - az év minden napján? Nyilván nem egy napi járóföldről. 100 km-es környékről még elképzelhető, hogy reggel jön és este megy, de ennél messzebbről jövők számára már szállás kell.
  Hol van Makón 1200 fő számára szállás? Hol ülteted le azt az 1200 főt ebédelni? Sorbanállás lesz annál az 1 db !!!! büfénél?
  Hol fog parkolni annyi autó?
  Ha kap szállást és eljött pár napra, mit fog csinálni a fürdőn kívül?
  Lehet válaszolni, hogy majd lesz szállás és majd lesz program. És addig?
  Nyilvánvaló, hogy nem lehet egyenletesen tele a fürdő télen és nyáron, ősszel és tavasszal. Ha tehát az áhított bevételt úgy szedik össze, hogy ősszel és tavasszal kevesebben nyáron meg többen vannak, akkor nyáron szükség lesz 2000-2500 vendég fogadására. A fürdő zöld felülete mindössze 5-6000 m2. Mennyi lesz az egy főre jutó terület? Szerinted, ha mindenkinek 3 m2 jut, akkor jól fogja érezni magát? Ajánlani fogja ezt a fürdőt az ismerőseinek?
  Mindezt 16 éven keresztül kell hozni úgy, hogy addig a hitel még nem fogy el. Addig egyetlen fillért sem tartalmaz az üzleti terv felújításra. Pedig a Makovecz házakat 4-5 évente fel kellene újítani, ami nélkül az egész elhanyagolt, kopott, és tegyük hozzá, hogy a párától korhadt lesz.
  Imre!
  A lapok soha sem voltak erősek. Ezek a lapok hazugságokkal, szakmaiatlasággal lettek kiszinezve. Amit te csinálsz az a hatalomban lévők erősítése. Remélem, hogy ezt egyszer te is belátod. A fürdő átadása után a valósággal szembesülni fogunk. Ha akkor is a tények elleplezését segíted az írásaiddal és nem lesz objektív az újságírás, akkor a bűnösöket segíted.
  Mert bűn az, ha a város pénzét egy soha vissza nem térülő beruházásba fektetik. Bűn az, hogy eladósítják a várost. Bűn az, ha a jövő generáció lehetőségeit is elveszik. Hazárdjátékot játszanak úgy, hogy személyesen semmit sem veszíthetnek.”
 • 2. balihoho 2011. május 07. 06:37
  „A nagy megszorítás, az élményfürdők forgalmát is alaposan vissza fogja vetni. A belföldi turizmus élete, a fizetőképes keresleten múlik, ez pedig annyi milliárddal fog csökkenni, amennyit az állam a megszorítással kivon belőle! Ugyan így kihat az elvonás minden más olyan belföldi tevékenységre, amely létét a belföldi keresletre alapozza. Ajánlom a közgazdaságtan tanulmányozását! Ahol az állam drasztikusan bele nyúl a piaci folyamatokba, ott csak nehezen helyre álló gazdasági szociális jelenségek következnek be.”
 • 1. macs 2011. május 06. 10:31
  „Ezzel csak egyetlen baj van. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Van akkora fizetőképes kereslet, ami el fogja tartani a fürdőt?
  Ott van pl. a harkányi fürdő, valaha több millió főt is meghaladta az éves forgalma, ma jó ha 500-600 ezren látogatják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockáról kockára

"A stabilizációnak láthatóan nincs politikai színezete, ott a kényszer az úr." Tovább olvasom