Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Mindörökké mozi

JEGYZET - ˝A moziból üzletnél is több lett.˝
Most éppen arra csodálkoztam rá: Makón abban lát fantáziát valaki, hogy mozit működtessen. Az a tapasztalat ösztönözheti a kezdeményezést, hogy a mozi megunhatatlan. Kezdetben pedig nem jósoltak neki hosszú pályafutást, aztán hamar bebizonyosodott, a filmezés több technikai érdekességnél. A mozi komplex szórakozás: látvány, zene és közösségi élmény. A hangosfilm elterjedésekor már-már temették, a mozi azonban hamar megcáfolta a kételkedőket. Amikor a pénzemberek és az ideológusok is fantáziát kezdtek látni benne, a moziból üzletnél is több lett.

A filmezésben rejlő korlátlan lehetőségeket a propagandisták is korán felfedezték. A Téli palota ostroma úgy él tovább a nézők emlékezetében, ahogyan azt a vásznon látták. Még akkor is, ha az eseményen nem volt (nem lehetett) jelen operatőr. A filmet ismeretterjesztésre éppen úgy ki lehetett használni, mint a napi politika tálalására. Egykor erre szolgált a film előtti pár perces híradó. A mozi hamar a befolyásolás leghatékonyabb eszköze lett. Még a rádió sem jelentett számára vetélytársat.

A tévé varázsa csak addig tartott, amíg a műsort a politika és a technika korlátok közé szorította. Aztán jött a rendszerváltás, na meg a videó és a DVD, újabban meg az internet. Az otthoni filmezés rohamosan vesztett az érdekességéből. Az ismét elsiratott mozi kezdett feltámadni a hamvaiból. Egy mozis szerint a makói elképzelés akár üzletileg is sikeres lehet, ha körültekintő a szervezés, figyelnek a folyamatos reklámozásra, és ha rugalmasan alkalmazkodnak a nézők igényeihez.

A művészek sohasem vesztették el iránta az érdeklődésüket, és a politikacsinálók is tudják, amit tudnak. Úriasszony biztosra nem fogad, de nagyon is elképzelhető: maholnap nem csak reklámok vezetik be majd a játékfilmeket a hazai mozikban. Akkor majd csak nézünk, és azt is megszokjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyegyenlőtlenség

"Nem hagyják sajnálni magukat." Tovább olvasom