Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Mint az állatok

JEGYZET - "Mégsem közút az, ami annak látszik és amit annak használnak."
Régi bevált módszer, hogy a várostervezők úgy álmodnak meg sétányokat, hogy előbb megnézik, merre járnak előszeretettel a környékbeliek. Hiszen az erdőben az állatok is a legegyszerűbb utat választják, a legrövidebb csapáson át közelítik meg a céljukat. Ha meg már létezik a városban kiépített út, az szigorúan behatárolja a lehetőségeket. Mintha a kettő között nem is létezne átmenet. Holott biztosan van olyan megoldás, ami az ott élőknek és az arra járóknak is megfelel.

A szegedi Vadaspark lakópark speciális helyzetben van. Merthogy állami és városi út határolja, a házak között pedig olyan utakon száguldoznak az átmenő autósok, amelyeket egyelőre az építtető cég kezel. Önkormányzati képviselő, lakóközösség vagy újságíró legyen a talpán, aki a szálakat kibogozza! Pedig csak akkor születhetne jó megoldás. Nem kizárólag a Vadaspark lakóparkkal van ilyen gond Szegeden, hanem a franciahögyivel is. Szépen megépültek a házak, a beruházók meg ígértek köréjük fűt, fát, utat, járdát, kerítést, de ezekből csak ímmel-ámmal lett valami. És ezeket a köztereket nem is adták át a beruházók a városnak, holott erre szerződés kötelezi őket. Nyilván azért, mert még költeniük kellene rájuk, és nem is keveset. Az önkormányzatnak addig nem áll érdekében átvenni az utakat, zöldfelületeket, amíg nincsenek befejezve, mert közpénzből nem akar rájuk többet fordítani, mint amennyit feltétlenül szükséges.

Kalmár Ferenc Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő szívén viseli a problémát. Legutóbb hétfőn tett fel kérdést a parlamentben, mire Fónagy János parlamenti államtitkár csak annyit válaszolt, hogy jogos a felvetés, és majd utánanéz, mit lehet tenni az ügyben. A képviselő elébe ment a felvetésnek: kész javaslatot tett le az asztalra. Kényszerpályára állítaná a beruházókat: kemény feltételeket szabna a lakóparképítőknek, és ami nagyon lényeges, számon is kéretné ezeket a hatósággal. Nem fordulna elő az, ami most van, hogy mégsem közút az, ami annak látszik és amit annak használnak.

Bár ki tudja, hiszen van, aki csak akkor eszik, ha éhes, és arra megy, amerre a vizet érzi. Mint az állatok.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 20. 20:19
    „Már megint pár ember azt hiszi több joga van másoknál!
    A közút mindenkié, akinek ez nem tetszik tudok eladó tanyát lakjon ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a majális

"Munkaadójuk, élén az állammal, akkorát rúghat beléjük bármikor, amekkorát csak akar." Tovább olvasom