Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Mint Makó Uruguaytól

JEGYZET - "Három évértékelőt is végighallgathatott ezekben a napokban Magyarország."
Politikusok, akiknek hiszek – e témában inkább a világ legrövidebb könyvének volna esélye megszületni, semmint könyvespolcokat beterítő lexikonnak. Aztán egyszer csak feltűnik valaki a hírekben, aki miatt módosul e meggyőződés gránitszilárdsága. Persze jóformán csak a híradók kis színes blokkjába fér bele a figura – tudják, amiben a szopós kiselefántok és meztelenül fürdőző finnek kapnak néhány sűrűn vágott műsorpercet –, hiszen elsősorban az benne az érdekes, hogy köztársasági elnök létére nem költözött palotába feleségével, hanem továbbra is krizantémot nevel vidéki birtokán, ütött-kopott Volkswagen Bogárral jár, fizetésének 90 százalékát, havi 12 ezer dollárt pedig jótékony célokra áldoz.

José Mujica, a hárommilliós Uruguay köztársasági elnöke aztán egyszer csak szólásra emelkedik az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló riói konferenciáján, és a következőket mondja. „De miért dolgozik ilyen keményen az ember? Mert havonta kell fizetnie az autóért, amit megvett, a motorkerékpárért, amit megvett, és fizetnie kell és fizetnie kell, és amikor mindezzel végzett, rájön, hogy reumás öregember, mint én, és már vége is az életének. És akkor megkérdezhetjük: hát ez az emberi sors? Azt mondom, a fejlődés nem lehet a boldogság ellen. Az emberi boldogságot kell szolgálnia, a Föld szeretetét, az emberi kapcsolatokat, a gyermekek nevelését, barátságok ápolását, az alapértékek őrzését. Pontosan azért, mert ez a legértékesebb kincsünk, amink van: a boldogság."

Ott áll a szócséplés magasiskolájának pulpitusán, körülötte a szinkrontolmácsot unott fejjel hallgató delegáltak, a legdurvább közhelyeket sorolja a fogyasztói társadalomról, az igazi értékekről – és elhiszem neki.

Három évértékelőt is végighallgathatott ezekben a napokban Magyarország. Remény, jövő, együtt, remény. Új stratégia, régi böszmeségekkel. Világnemzet épül. Magyarország jobban teljesít – csak Brüsszel vár visszaesést.
Mintha nem egy országban élnénk. Mintha nem az én nyelvemen beszélnének.

Messze vagyunk egymástól, mint Makó Uruguaytól.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. február 23. 10:21
    „Jó jegyzet! Amit José Mujica mond azt sajnos hiába mondták el annak idején nekünk is nem hittük, hogy ránk is igaz! Mire megöregedtünk, már tudjuk, hogy úgy volt igaz de akkor már a nyavalyák eluralkodnak felettünk! Az meg különösen jó, hogy nem kötelező ezeket az évértékelőket hazugságokat meghallgatni megnézni, elolvasni! Bizony, a valóság köszönő viszonyban sincs ezekkel az évértékelőkkel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oltás oltalom

"Nem a költség az egyetlen tényező, amely sokakat elriaszt." Tovább olvasom