Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Mit ér a diploma?

JEGYZET - "Jogászdiplomával az egyik a politika, a másik az üzleti élet Mount Everestjére (na jó, Kékestetőjére) tudott felkapaszkodni."
Lassan az oktatás is olyan lesz, mint a foci, mindenki ért hozzá, legalábbis bekiabál a pálya széléről. A „három hülye!" oktatási megfelelője talán a „minek annyi diplomás!". Van is benne valami, jómagam azonban (szintén a pálya széléről bekiabálók egyikeként) inkább a magasabb színvonalú játékért szurkolok. Fogalmam sincs, hány hallgatónak kellene diplomát szereznie és miből, fordítva gondolom: aki tehetséges, szorgalmas és akar, szabadon választhasson, mehessen egyetemre, főiskolára, függetlenül attól, hogy a papának, mamának van-e rá pénze vagy nincs. A társadalomnak van, lesz szüksége az ő tudására, képességére! Ő az ország leggyorsabban megtérülő befektetése.

Focipályás bekiabálás az is, hogy nincs szükség ennyi jogászra, közgazdászra, bölcsészre, kommunikátorra stb. (egyébként majdnem mindenki sorra kerül). Mi alapján nem? Ha tanár végzettségű ismerőseimet nézem, van közöttük call centeres, titkárnő, kiadóigazgató, panziós vagy éppen újságíró, korrektor a szerkesztőségünkben. Valamennyien remekül teljesítenek. Vagy vegyük a jogászokat, mondjuk a két egykori kollégiumi szobatársat, Orbán Viktort és Simicska Lajost. Jogászdiplomával az egyik a politika, a másik az üzleti élet Mount Everestjére (na jó, Kékestetőjére) tudott felkapaszkodni. Mégis, hol kellett volna végezniük? Ki mondja meg, melyik diploma mennyit ér?!
Hogy mit kíván a közszféra, még csak-csak be lehet lőni elfogadható valószínűséggel, de hogy mit szeretne a magyar gazdaság, bajosan. A KSH adatai szerint 1 millió 650 ezer vállalkozás létezik a nyilvántartásokban, de nem tudunk róluk jóformán semmit, jó, ha működik közülük 650 ezer, de fogalmunk sincs, melyek azok. A nyilvántartások tragikusak, a kupleráj teljes. És akkor jönnek az okostojások, megmondják a tutit: a piac igényeinek megfelelően kell átalakítani a képzési rendszert Magyarországon, meg kell kérdezni a gazdaság szereplőit, mire van szükségük. Melyik 650 ezret? Köszönjük, Emese, kérdezd!

Azt viszont kérdezés nélkül is látni, valóban rá kell erősíteni a műszaki képzésre, amit persze nem lehet – ahogy a politikusok képzelik – egy harangütésre megoldani. Alap- és középfokon kell végigmennie egy olyan rezgéshullámnak, amely érdekesebbé és vonzóbbá teszi a természettudományos ismereteket a fiatalok számára. Meg persze az is sokat segítene, ha a piaci szereplők rendkívüli mód meg is fizetnék a műszaki szakembereket. Ez a hiányszakmákra is igaz.

Nagy általánosságban fogalmazva a piac jól képzett, rugalmas, innovatív, kreatív, kulturált és intelligens munkaerőt kíván, minden szinten. Hogy aztán az mérnök, közgazdász, tanár, zenész, kőműves, asztalos, pék vagy gépi forgácsoló, majdnem mindegy. Lényeg, hogy valamihez jól értsen. Ez persze nem az a munkaalapú társadalom, amelyről a miniszterelnök beszél, hanem az a jóléti, amelyet a hanyatló Nyugat továbbra is követ. Egyébként mondja valaki, hogy a német vagy a svéd társadalom nem munkaalapú! Legfeljebb nem lapátra és gereblyére, és nem 47 (bocsánat, most már 49) ezer forintra épül.

Az OECD 50 ország adatai, felmérései alapján megállapította: minél jobb az oktatás színvonala egy társadalomban, annál versenyképesebb az ország. Akkor talán arccal az oktatás felé!

Olvasóink írták

 • 12. macs 2013. január 16. 11:58
  „11. v.imre,
  "Miért nem a kajak-kenura fordított pénz ellen tiltakozunk?" Miért, miért? Ők legalább sikeresek, amit a magyar fociról sajnos nem lehet elmondani: :-D
  Nos, a bankadó körül van vita rendesen. A németek egyfajta pénzügyi vis maior tartalékképzésre szánták volna az összeget, míg a franciák és a britek inkább a magyar verzióhoz hasonló megoldást javasolták. Mostanság szigorúan ellenőrzött bankmentésről beszélnek az eurozónában.
  Európában nagyon sok országban van bankadó, de sehol se akkora, mint nálunk.
  És nem hiszem, hogy bárki is készakarva akarná tönkretenni az országot, de az eredmények ismeretében azért megérné újra gondolni a dolgokat. És igazad van, minden mindennel összefügg, a dolgok rendszerben működnek. Nálunk sajna ezt sokan nem akarják tudomásul venni. :-(”
 • 11. v.imre 2013. január 16. 09:11
  „10. macs

  Nem értettél félre. :-)

  Az állam ugyanazt a szerepet kénytelen és köteles betölteni az ország működésében, mint a lét folyamat gondoskodik egy ember testi, lelki egységéről, egészségéről. Nem lehet időnként megfeledkezni bármely rész ellátásáról vélvén, vagy gondolván, most arra nincs energia. Ez, még ha irritáló is, a sportra is vonatkozik az alapoktól a minőségi szintig. Miért nem a kajak-kenura fordított pénz ellen tiltakozunk? Az is sport, nemde? A bankadó. Ugye nem gondolod komolyan, hogy a bankmentésre fordított adóforintoknak nagyon örülnének külföldön? Nem véletlenül van tiltakozás hullám Európa országaiban.
  Na, de reméljük a legjobbakat, ne gondoljuk azt, hogy a kormányt segítő közgazdászok szándékosan akarnák tönkretenni az eladósodott Magyarországot. Olyan munka ez, mint a fizika tudománya: kölcsönhatások együttese, amelyből nem lehet kivenni, külön értelmezni egyetlen intézkedést sem.
  Üdv.”
 • 10. macs 2013. január 15. 19:22
  „Érdekes amit mondasz! A piaci szereplők azért dolgoznak, hogy profitjuk legyen. Amennyiben jogkövetőek, akkor a nyereségük után adókat fizetnek, ami az államé lesz. A nyereséges cégek embereket alkalmaznak, akik szintén, amennyiben ők is jogkövetők, adóznak és járulékot fizetnek. A jövedelmükből fogyasztanak, ami után szintén adóznak. Vagyis ezekből a tételekből van bevétele az államnak, ebből tud gazdálkodni, ebből tudja fizetni a fizetendőket.
  Szerintem az államnak az lenne az érdeke, ha a piaci szereplők számára minél kedvezőbb környezetet biztosítson, mert úgy sokkal nagyobb az esélye a nagyobb bevételre. Amikor az állam az 1 kulcsos adóval több száz milliárdot dob ki és az így keletkező lyukat újabb és újabb adók kivetésével próbálja betömni, amikor az állam preferenciaskáláján a foci megelőzi az oktatást, akkor nagyon nehéz "jószívű" államról beszélni.
  A bankokat 2005-től adóztatják Magyarországon, de a jelenlegi mérték, annak többszöröse. És, igen Európa számos országában van bankadó, de az nem a költségvetésbe, hanem egy "bankmentő" alapba megy. Nálunk azért kell ezt csinálni, mert az egyéb, átgondolatlan intézkedés miatt szükség van erre a pénzre.
  Egyébként, ha ennyire nyereség ellenes vagy, gondolom az osztalékot se szereted. Nos, ha van megtakarított pénzed, amit szívesen befektetnél és hallani se akarsz profitról, akkor tudnék néhány tuti megoldást. Bocs, ha félreértettelek volna. :-)”
 • 9. Mozimasiniszta 2013. január 15. 18:58
  „5#-ös alfa258 ! nagyon lementél alfába - a világnézetem és pártszimpátiám megköveteli hogy a balfertály és
  más (liberális, zöld, szélső jobb-bal) ténykedését, sajtóját is nyomon kövessem. Tébolyult, vörösködben úszó
  aggyal meglehet tenni azt, hogy szemellenzősen csak a Pravdát olvassák - és vagy igaz amit beleírtak, vagy nem !
  de sokadik lépésként olyan a hatása is van, mint a kommented. Még valami: osztom a 6#-os, utolsó mondatát.”
 • 8. v.imre 2013. január 15. 16:26
  „7. macs

  A magyar állam ezévi költségvetés kiadás főösszege 14.500 milliárd forint. Ebből 3.500 milliárd forintot az állam korábbi években felhalmozott adóssága visszafizetésére kell fordítani. Muszáj! Az állam nem korlátozhatja a piacot, az önjáró, zsebre teszi a nyereséget. Ami felett a szocializmusban az állam rendelkezett, s osztotta újra a tervgazdaság rendje szerint... Akkor jutott rész mindenre, mi szájnak, testnek ingere volt. Mondjuk, éppen, devizára nem futotta.... Kifli 40 fillér, kenyér 3,60, rántott szelet krumpli körettel és egy uborka savanyúval 16,80 a Vendéglátóipari Vállalat éttermeiben. Fehér csempe á.: 1,50 forint, ... iskolai oktatás fejenkénti norma... Ez az idő elmúlt. Az államnak nincs miből jószívűsködni. Az állam magára haragította az EU-t azzal, hogy meg merte adóztatni a bankokat. Mert azok eddig még adót sem fizettek. Lám, már az EU tagállamok is bátorkodtak megtenni ezt a lépést és már az MSZP is elfogadja ezt az adónemet. A nagy pénzek nem az adókban testesülnek meg, hanem a nyereségben. Az a több, a nyomós. Az megy a tőkés tulajdonosok zsebébe.”
 • 7. macs 2013. január 15. 12:14
  „Érdekes felvetés, "De akkor, kedves Hozzászólók ki fizesse meg a képzés költségét?" hozzátenném, mégis kinek kéne?
  Szerintem mindannyiunknak, hiszen a képzési költségek egy részét a család állja, egy részét pedig a közösség. Képzett emberekre mindannyiunknak szüksége van, és nem csak akkor, ha az állam által fenntartott szolgáltatásokat vesszük igénybe.
  Az állam igenis hatással van a piacra, hiszen a különféle törvények, szabályok, és egyéb intézkedések révén segítheti vagy gátolhatja a gazdaság működését, a piaci szereplőktől és az általuk alkalmazottaktól beszedett adókból, járulékokból tudja fedezni az állami kiadásokat.
  Szóval nem is olyan egyszerű a világ. :-)”
 • 6. v.imre 2013. január 15. 09:27
  „"...a piac jól képzett, rugalmas, innovatív, kreatív, kulturált és intelligens munkaerőt kíván, minden szinten. ..."

  Ahogy tetszik mondani. De akkor, kedves Hozzászólók ki fizesse meg a képzés költségét? A mindenért adót (áfa, ványa, mit tudom én, mi) fizető állampolgár, vagy a piac nyereségét zsebre tevő emberek csoportja? Az adófizető állampolgár jószerével csak a közszolgáltatás és a közalkalmazás területén élvezi a kiképzett diplomások megszerzett tudását. Mert 24 éve már ilyen önként vállalt rendszerben élünk. A piac bizony nem az állam kezében van. Ó, nem! A rendszerből fakad, hogy az államnak az adónyilvántartásban szereplő adatokon kívül tök semmi köze ahhoz, hogy hány vállalkozás működik, gazdagodik, vagy szegényedik a mai Magyarországon. Éppen ezért e jegyzet megjelenésének nincs semmi értelme.”
 • 5. alfa258 2013. január 15. 06:38
  „Jajj kedves mozimasiniszta tessen akkor minelnokot dicsőitő lapot olvasni, van belőle elég. Igen káros a homályos látás...., ugye most jön az "emút nyócév".... Ugye most van fellendülőben az ország? Ja és ön hol él?”
 • 4. macs 2013. január 14. 14:30
  „Valaki magyarázza meg, mit jelent ez a munkaalapú társadalom? És azt is mondja meg valaki, ha nem kell nekünk ennyi diplomás, akkor mihez kezdjenek a fiatalok, mit tanuljanak, egyáltalán tanuljanak-e, vagy kezdjenek el gyúrni, hogy megfelelő fizikai kondiban legyenek? Bár az utóbbi időben megvalósult beruházások nem igazán igényeltek nagy számban élőmunkát. Szóval? Merre tovább?”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. január 14. 13:24
  „Bocsánat Őrfi Úr ! 2#-ben nem helyesen írtam a nevét...”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 14. 11:27
  „T.Őrfy Úr ! divat a DM jegyzetírói közt mostanában, hogy akármi okán idecibálják a Miniszterelnököt, ez nem is csoda, hisz a bal fertályhoz tartozik a tulaj és a lap, mondhatni ez a dolguk. De ! ha már kivesézte hogy a jogász
  diplomával, ki hova kapaszkodott és mi az ára egy jogász diplomának - hiányolom kontrapontként hogy nem tett
  említést azon jogászokról (ugyanúgy közpénzen tanultak) akik "felkapaszkodtak" a külföldi bankok és külföldiek által bitorolt közszolgáltatók talpnyalói táborába. Ezek mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül megszerkesztettek olyan banki és közszolgáltatói szerződéseket, aminek az aláírása egyenlő a kisemmizéssel és földönfutói nyilatkozattal.....! Ezekkel a diplomákkal lehetett még O.V.-nál is nagyobb hatalomra szert tenni ! mert leromboltak egy országot ! Nos kedves Szerkesztő Úr ! ezek a jogászok a háttérben lapulnak mint...r a fűben, ezeket a jogászokat nem citálja a DM hasábjára, pedig az ő diplomájuknak igazán nagy az ára ! Nem kell csodálkozni hogy egy s más szakma és egyetemi képzés ellen - jogász, kommunikáció, média stb.- országos undor hullám söpört végig...”
 • 1. csonakos 2013. január 14. 11:11
  „Ez megint jó kérdés fölvetése! Jó jegyzet!
  Már nagyon régóta látszik Szegeden csak akkor tud termelő vállalat idetelepülni ha volna megfelelő műszaki képzés! Ugye nem véletlen a Mercedes Kecskemétre települése ahol a szakembert képezni a GANF-on kiváló lehetőség! Egyetemi város vagyunk ez igaz de kellene nagyon az élelmiszer iparin kívül valami "vasas" képzés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másik valóság

"Valóság is csak egyféle létezik. Punktum." Tovább olvasom