Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Mit eszel?

JEGYZET - "Utánzatokkal keltik a gyártók és a kereskedők annak látszatát, hogy olcsón is lehet élelmiszert kapni."
Ki tudja, mi az a vulka paszta? Hát a colco? Na és a zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei? Ne tessék találgatni, ezek a bejgli összetevői. Nyilván minden normális háztartásban tesznek bele ezekből egy kicsit, ahogyan teljes tojáslevet, sárgabarackmagot és persze nyomokban szezámmagot is.

Mondhatnám, hogy szórakoztató elolvasni egy-egy termék összetevőit, mielőtt a kosarunkba tesszük, de inkább elkeserítő látni, mit etetnek meg manapság velünk. Nemrégiben az egyik szénsavas üdítő káros hatásait igyekeztem bemutatni a kisfiamnak. Az egy százalék gyümölcs mellett többek között xantálgyantát, guargumit, aromát és színezéket tartalmazó löttyöt forgatva fintorogva megkérdezte: „Akkor most gyertyát meg autókereket iszok?" Aztán nem itta meg.

A marcipánízű desszertek, a reggeli italok, frissfölök és a pizzafeltétek korszakát éljük – szomorú látlelet ez a magyar gazdaságról. Az országban, ahol már nem tudjuk megfizetni a minőséget, az eredetit, utánzatokkal keltik a gyártók és a kereskedők annak látszatát, hogy olcsón is lehet élelmiszert kapni. Igaz, hogy a tejnek vagy sajtnak hitt termék tehenet nem látott, a süteménynek pedig laboratóriumokban adják meg a megfelelő ízt természetes hozzávaló nélkül, de legalább megfizethetők. Megkockáztatom: némely esetben egészen ehetők is, de mégiscsak mind műanyag.

Táplálkozástudományi szakemberek és orvosok is állítják: a rengeteg ételallergia mögött ezek az adalékanyagok állnak. Azzá leszel, amit megeszel – szól a mondás, és lám, egyre több a beteg ember. És lássuk tisztán: a kispénzűek betegsége ez, akik spórolnak az élelmiszeren. Akik azt mondják, jó ez nekem. Talán bele sem gondolnak, hogy az 500 forintos párizsi (amelynek kilója kerül ennyibe) vélhetően vízen, színezéken és állományjavítón kívül sok mást nem tartalmaz. Csak beleteszik kosarukba az 50 forintos májkrém és a felfújt zsömle mellé, az unokának visznek egy 50 forintos gyümölcsjoghurtot, és elégedetten megállapítják: milyen jó kis reggelit hoztak ki kétszáz forintból. Aztán évek múlva gyógyszerre, orvosra a sokszorosát költik annak, amit most megtakarítanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmi ember

"Továbbhajt, vagy megáll segíteni?" Tovább olvasom