Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mit szól a nép?

"Az MSZP szombati frakcióülésén a képviselők a maguk részéről elfogadták Gyurcsány Ferenc politikatisztasági indítványai között azt, hogy idővel a polgármestereknek és megyei közgyűlési elnököknek választaniuk kell a helyi tisztség és a parlamenti képviselőség között."
Az MSZP szombati frakcióülésén a képviselők a maguk részéről elfogadták Gyurcsány Ferenc politikatisztasági indítványai között azt, hogy idővel a polgármestereknek és megyei közgyűlési elnököknek választaniuk kell a helyi tisztség és a parlamenti képviselőség között.

Amire számítani lehetett, nem következett be: a képviselők lenyelték, hogy a kormányfő a helyi autonómia vezetőit is felhasználta, hogy megítélése mélypontján ő mondhassa ki, mitől átláthatatlan a magyar politizálás. Úgy is fogalmazhatunk, a hajóját zátonyra kormányzó kapitány eredményesen kérte számon, hogy miért nem tiszta az étkészlet a megfeneklett hajón.

Annak idején Medgyessy Péter volt hasonló helyzetben, amikor – szintén népszerűsége mélypontján – az ország legsúlyosabb problémáihoz képest kevésbé időszerű közjogi javaslatokkal állt elő. Ahogy az övé, Gyurcsány Ferenc szándéka is az volt, hogy meggyengült pozíciója miatt a közfigyelem előtt magához vegye a kezdeményezést.

De valóban szükséges-e, hogy egy polgármester ne végezhessen országgyűlési képviselői munkát? Elvileg egy település politikai protekciója talán még átláthatatlanabb, ha a polgármester helyett pártkatona ül a parlamentben. A képviselet sokszínűsége csak nyerhet azzal, ha egy polgármester a települése, régiója támogatásával a parlamentben is jelen van, hiszen a helyi autonómiában a helyi közösségek közvetlenebb elvárásokkal figyelik a választott vezetőket. Nem véletlen, hogy a lapunk által néhány napja megkérdezett polgármesterek önkormányzati tisztségükhöz ragaszkodnak jobban: a helyi közösség lényegesen közvetlenebbül érzékeli a tényleges munkát (és hamarabb átlát az alibizésen), mint az országgyűlési tisztségek esetén. Egy országgyűlési képviselő – szemben a helyi vezetővel – már aligha mondhatja el, hogy fejét veszik a választói, ha nem képviseli őket. Nemhogy nem veszik fejét, de tán azt sem tudják róla, hogy képviselő. Ciklusa alatt alighanem több újságíróval találkozik, mint amennyi választóval. Érdekes lenne felmérni, mennyien tudják a választók közül, hogy a választott és listás helyekről bekerült országgyűlési képviselők milyen egyéni munkát végeznek a helyi közösség érdekében? Kiderülhet, hogy megint nem elég jó a kommunikáció.

Nehezen magyarázható, hogy a főállású képviselői ötletet mégis miért fogadták el az MSZP polgármester-képviselői, ráadásul a politikai tisztaság jegyében. Bármekkora is a parlamenti politika hitelvesztése, a leghitelesebb politikusok még mindig azok, akik önkormányzati vezetőként sikeresek, és a nép elismeri őket.

Apropó – nép. „Ha a politikusok nem regulázzák meg a politika világát, akkor a nép teszi meg helyettük" – ezt nem más mondta, mint Gyurcsány Ferenc. Akinek az elmúlt évben bőven volt tapasztalata az ellenkezőjéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi pezsgés

"Nincs még egy város Magyarországon, ahol a nyári fesztiválszezon után ilyenkor is olyan kulturális… Tovább olvasom