Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Molotov-retorika

"Molotov-koktélok dobálására demokratikus felhatalmazás nem kapható és nem adható. A demokráciára az is veszély, ha a politikai választóvonal túloldalán lévők félnek."
Az egészségbiztosítási törvény hétfői parlamenti újraszavazása előtt Molotov-koktélt dobtak kormánypárti képviselők lakására. E cselekmény elemzésének van egy nagyon világos és egy eléggé kusza oldala. Világos, mérlegelést sem igényel: semmi módon nem elfogadható, hogy bárki ilyen megfélemlítéssel hasson a képviselőkre, s egyáltalán, állampolgárokra. Molotov-koktélok dobálására demokratikus felhatalmazás nem kapható és nem adható. A demokráciára az is veszély, ha a politikai választóvonal túloldalán lévők félnek. És itt mindegy, hogy tényleg félnek-e – a demokratikus rendnek ettől függetlenül kell biztosítania a védettséget a bűncselekményekkel szemben.

A helyzet azért kusza, mert, mint minden, ez a téma is a politikai térben landolt. A tettesek ismeretlenek, az indíték azonban nagyon is ismert. Hétfőn olyan témáról szavaznak a képviselők, amelyet a kormány társadalmi vita nélkül, vitatott választói felhatalmazással visz keresztül. Ez viszont – nézőponttól függően – akkor is állítható, ha Molotov-koktélos bűnözők is így gondolják, de persze, sok százezer példa mutatja, hogy felelős állampolgár nem gyárt gyújtóeszközt emiatt.

A terrorgyanús cselekményről szóló nyilatkozatok is inkább ennek a hétfői szavazásnak szólnak. Lázár Jánosnak például majdnem „kötelező" volt megszólalnia, hiszen a kormánypártok elleni tiltakozó cselekmények rendre a Fidesz megítélésének ártanak. Lázár János emiatt elsősorban a rendőri eredménytelenséget kérte számon, nem elmulasztva megemlíteni, hogy a terrorveszélyes sorozat akár „kormányzati körökig nyúló" provokáció is lehet. Olyan megjegyzés volt, ami folytatást kíván. Ha igaz, akkor példátlan politikai botrányt jelent, egyszerű feltételezésnek viszont túlságosan súlyos.

Jellemző a szocialista reagálás is Lendvai Ildikó részéről: a szocialista frakciót a történtek megerősítették, hogy meg kell szavaznia az egészségbiztosítási törvényt – mondta a frakcióvezető. Hogy ismeretlen elkövetők, akiket aligha foglalkoztat az egészségbiztosítás, milyen megfontolásból erősíthetnek meg országgyűlési képviselőket egy fontos törvény megszavazásában, főként miután a társadalom véleménye nem számított…? A képviselői szónoki logika titka marad.

Olvasóink írták

 • 7. Balambér 2008. február 11. 18:44
  „Kedves Logaritmus, Hné!
  Ugye tetszettek hallani a Reichstag felgyújtásáról? Ki is tette??? A hatalmon lévő párt emberei....”
 • 6. nickboy 2008. február 11. 17:49
  „Hallo-hallo, Logaritmus!

  Mindenki ellenzék, aki nem tagja a kormánykoalíciónak, legyen akár a Parlamenten belül, vagy kívül.

  Óva intelek, hogy a szélsőségeseket összemosd a parlamenten belüli ellenzékkel!!

  Hozzászólásod ezt sugallja és ez nem helyes!!!”
 • 5. suhym 2008. február 11. 15:25
  „A kormánypártiak már túl sokszor kiáltottak farkast, ami még soha nem jött!!!!!!!
  Jó kis forgatókönyv...megfélemlítésre, csak amikor esetleg valóban jön a farkas, már senki nem fog hinni nekik!!!!

  Nagyon szeretném már tudni, hogy kik is lőttek pl. a Teve utcai székházra. Lehet ugyanazok, akik a "koktélokat" dobálták?

  Nem tudja valaki, a Magyarok Nyila ...etc. szevezetnek(?) hány db mszp-és és szdsz-es tagja van!!!????
  Hol is van ennek a szervezetnek a székhelye? Nem tán a Vérmező út környékén?”
 • 4. Hné 2008. február 11. 15:23
  „...de a Molotov koktélt is a kormánypárt kérésére készítik....., legalábbis Lázár polgártárs szerint. Ritka egy hülye alak.”
 • 3. Logaritmus 2008. február 11. 12:59
  „Az ellenzék egy része bombával szavaz?”
 • 2. alma 2008. február 11. 10:48
  „Ezek után a MSZP még eltökéltett az eü. reform iránt?
  Szégyen!!!
  Jó volna ha valaha úgy változna az alkotmány, hogy ha egy választókerület nem elégedett a képviselőjével az visszahívható legyen!
  Ez nem demokrácia, ez diktatúra!
  Mindenki menjen el szavazni!”
 • 1. Ellenzéki 2008. február 11. 08:45
  „Paneket a KDNP elnöki székébe! Vagy már ott is van? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld(fülű) energia

"A demokrácia diszkrét bája, hogy nemcsak a rosszat, de a jót, a hasznosat sem szabad ráerőltetni az… Tovább olvasom