Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Monitoring

JEGYZET - "Éppen most, amikor pedig olyan jól mennek itthon a dolgaink."
Egyetlen uniós tagállammal szemben sem kezdeményezte eddig az Európa Tanács monitoringbizottsága a megfigyelési eljárás megindítását. Nem is érti a Fidesz szóvivője, miért Európa egyik legjobban teljesítő államát, Magyarországot pécézték ki. Éppen most, amikor pedig olyan jól mennek itthon a dolgaink. Beértek az unortodox gazdaságpolitika gyümölcsei: rekordalacsony az infláció, apad az államadósság, a vártnál is kedvezőbb, 1,9 százalék lett a 2012-es államháztartási hiány, szakadatlanul csökkentik a rezsit. Csendben épülhetne-szépülhetne Tündérország. A kultúrpolitikus költő birtokain szorgoskodnának a közmunkások, vidáman zakatolna a nosztalgiavasút a felcsúti stadiontól az alcsúti arborétumig, metafizikus dimenzióba emelkedne a felszentelésre váró Nemzeti Színház, a kaparás, gyűjtés és kockáról kockára építkezés mesterei lezárt városi uszodák feszített víztükrű medencéjébe csobbanva ünnepelhetnék újabb megszerezett milliárdjaikat. Mindenki annyit érne, amennyije van.

Ebbe az idillbe rondított bele megint a mindent behálózó nemzetközi balliberális összeesküvés, aljas politikai nyomás alá helyezve Magyarországot. Az alvilággal lepaktáló baloldal nem átallotta megkérdőjelezni a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok maradéktalan érvényesülését. A monitorozáshoz persze meg kellett téveszteniük Európa konzervatívjait is, mert hogy, hogy nem, közülük is többen és egyre hangosabban méltatlankodnak. Kövér László valószínűleg máig sem heverte ki, hogy az alkotmánymódosítás után, müncheni vizitálásakor tiltakozásképpen nem volt hajlandó fogadni őt a bajor parlament keresztényszocialista elnöke. Orbán Viktort viszont doppingolta: legutóbb megtapsolták az Európai Néppárt frakcióülésén. Ez is bizonyította, milyen alaptalan volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez közel álló bukaresti Új Magyar Szóban megjelent információ, amely szerint egy dubrovniki vacsorán már a Fidesz kizárásáról beszélgettek a néppárti frakció meghatározó politikusai.

Az átlag magyar választópolgár csak kapkodja a fejét, és a nagypolitikánál jobban érdekli, hogy a kedélyjavításként odavetett rezsialamizsna sem sokat segít rajta. Egyetlen hétvégi nagybevásárláskor többet elvisz az Európa-rekord áfa. A söralátét helyett a knósszoszi labirintussal vetekszik az adóbevallás. Hivatalban, iskolában, orvosnál, patikában túlburjánzik a bürokrácia. Az élet nem az ország kétharmadának egyre könnyebb, legfeljebb a rá hivatkozva kormányzóknak, meg a centrális erőtér híveinek, a földpályázatokat, állami megrendeléseket, nemzeti trafikokat elnyerő kivételezetteknek. A rokonoknak, haveroknak, kollégiumi szobatársaknak.

Olvasóink írták

 • 8. v.imre 2013. április 27. 14:43
  „Nem felejtettem el soha közölni, hogy 1971-ben léptem be az MSZMP-be, s lettem 1989-ben az MSZP alapító tagja. Az MSZMP akkori kongresszusán változtatott nevet. Nem kellett új pártba lépnem. E tényt valamennyi, a tárgyalt téma szükségessége szerint felmerülő alkalommal így együtt közöltem.
  Ha pedig ezt követően is meg kívánod tartani inkognitódat, akkor maradok a fórumon megszokott tegező viszony használatánál. Aki nem veti le inkognitóját, az számoljon azzal, mint a karmatlai Radzsa, akit egy ismeretlen felpofozott a kikötőben, mielőtt a vegyülő álruhás Radzsa levetette volna inkognitóját. Az eset óta hírnökök járnak előtte, akik szétkürtölik nevét és hatalmát, nehogy megismétlődjék az eset.
  Én is kérlek ezért arra, hogy máskor a jegyzetben írtakra reagálj, ne pedig a hozzászóló véleményére, nézetére. Akkor elkerülöd a bonyodalmat. Ha már egyszer érzékeny vagy rá, hogy Neked az általad megszólított nem szólhat vissza.
  Tisztelettel: Vörös Imre”
 • 7. antipolgar 2013. április 27. 12:38
  „Kedves Imre (hamar igy tegezodunk)
  En nem kertem, hogy ne valaszolj, irjal csak nyugodtan. En azt irtam, hogy EN nem valaszolok (lam, megis megszegtem az igeretemet).
  En nem kotottem bele a hozzaszolasodba, csupan csak elmondtam, hogy mi a velemenyem rola illetve Rolad.
  Most azert valaszolok megis , mert az elozo hozzaszolasomban elfelejtettem megemliteni, hogy korabban buszken osztottad meg velunk azt a tenyt, hogy az MSZP alapito tagjai koze tartoztal. Most viszont ugy emlekszel, hogy mas partba az MSZMP utan mar nem leptel be. Tisztaban vagyunk mi mindannyian, hogy Te egy gerinces es talpig becsuletes igazi magyar ember vagy, aki csak veletlenul felejtette el ezt a tenyt az elozo hozzaszolasaban megemliteni.
  Ja, a nevemet kerdezted: ANTIPOLGAR.
  Es hogy miert nem kozlom Veled az igazi nevemet? Csak azert, mert meg hala Istennek el par ismerosom es rokonom Magyarorszagon, akiket szeretnek megovni a barati es termeszetesen nagyon demokratikus kerdezoskodestol a polgarbarat es igazi magyar szervek reszerol. Ok ugyanis nem szeretnenek szerepelni kulonbozo listakon. De ezt Te ugyis tudod az elozo rendszerbeli testkozeli tapasztalataid alapjan.
  Best regards: Antipolgar”
 • 6. v.imre 2013. április 27. 11:08
  „...
  A múlt alkalommal teljes nevemmel írtam alá hozzászólásomat. De a mai napig nem tudhatom, kit tisztelhetek az Úrban? Egyébként ismételten Ön kötött bele először a hozzászólásomba, mint korábban. És még Ön kéri tőlem, hogy ne válaszoljak.
  Tisztelettel: Vörös Imre”
 • 5. antipolgar 2013. április 27. 10:44
  „v. imre polgartars! Mar nem irom, hogy elvtars, mert hiszen a 90-es valasztas elott par honappal ("batran", amikor mindenki tudta, hogy az elvtarsak hajoja elment) atminositette magat polgarnak.
  Irtam mar korabban is, hogy a szemelye nem erdekel, az altalanos tendenciak annal inkabb.
  Elhiszem, hogy sokat tanult, tapasztalt - higgye el, ez latszik a hozzaszolasai szinvonalan, az ervein, ahogy a nyilvanvalo suletlensegekhez is (meg ha sorban megcafoljak is oket) konzekvensen ragaszkodik.
  Ilyen emberek kellenek ahhoz a Magyarorszaghoz, amelyet az ujkori baratai "epitenek".
  Ebbol azonban sokan nem kerunk, es valaki otthagyja a szulofoldjet, van aki pedig magaban orlodik es tur (meg egyelore). Es nem azert, mert egyetert, hanem mert a meg meglevo munkahelyet, albaniai szintu megelheteset, gyerekei jovojet felti. Ezt hoztak el a Maga baratai, az olyan tanult es tapasztalt emberek, mint On.
  Ellenpoluskent ott van az a 10-15 %, aki elvtelensegbol, hatalomvagybol, onjelolt zsenikent nyugati szinvonalon el.
  Es van egy olyan reteg (szerintem On is ide tartozik - ha tevedek, es On is vagyonos mar, akkor elnezest kerek), amelyiknek nem juttattak semmit, de "tenyezonek" tartja magat, mert ugy erzi, hogy az ideologiai valtas eszbeli es erkolcsi gyarapodast is jelent.
  De hat tudjuk, hogy az emberi ostobasag, butasag, gerinctelenseg rendszersemleges.
  A tisztesseg partfuggetlen - irja. Nem egeszen van igy - van olyan part, amelyikbe tisztesseges ember nem lep be! Es most nem nevesitek egy partot sem, mert valoban vannak johiszemu, tisztesseges emberek mindegyik oldalon.
  Mas. Legutobb "felvilagositott", hogy ezen a forumon a tegezodes a modi. En kertem, hogy ennek ellenere ne tegye, mert Ont nem sorolom azok koze, akiknek ezt megengednem. Akkor megertette es aszerint magazott valaszaban, mostonra azonban megint "elfelejtette".
  Igy hat en is visszategezem, hiszen ez olyan "fiatalos" klassz dolog - igazi Fideszes, uj Magyarorszagos.
  Probaltalak megerteni, velemenykulonbsegunk ellenere tisztelni is, de sajnos nem tudlak. Tul nagy a szakadek kozottunk. Nem akarom kifejteni, hogy milyen szakadekra gondolok. Remelem, hogy azok is ertik, akik esetleg olvassak, de nem kommentaljak e sorokat. Oszinten sajnallak, de azert minden jot kivanok a szabadsagharcodhoz, amihez nyugdijaskent kello idovel es lekotetlen energiaval rendelkezel.
  Nyugodtan valaszolgathatsz, en nem fogok, ezt megigerem.
  es vagy szimplan csak szuk latokorusegbol <moderálva>”
 • 4. v.imre 2013. április 27. 08:56
  „3. antipolgar 2013.04.27. 07:45

  Szépeket, de téveset írsz rólam. Erkölcsi normát soha nem váltottam. 1990 január hónapban (Tehát a májusi választások előtt még!) jelentettem be személyesen kilépésemet az MSZP-ből a szegedi pártbizottságon. Mert láttam, hogy a rendszerváltozásra, elveik lecserélésére készülő pártom tagjai rávetették magugat a vagyon és a befolyást jelentő helyek elfoglalására. Mert nagyon sok helyre volt szükség a megszűnő pártbizottságokban, intézményekben és az államgépezet rendvédelmi osztályaiban dolgozók elhelyezésére.
  Én korábban mindenkor hazám szolgálatára és védelmére esküdtem fel és nem pártra, vagy politikusra. Akik ismernek, korábban éppen úgy meg mertem tenni az észrevételeimet, ha úgy tetszik hasonlóan "pofáztam", mint manapság. De mindenkor megadva a tisztességet a megszólítottnak. A pártból való kilépésem óta nem léptem be más pártba. A társadalomról és a gazdaságról kifejtett véleményem mindenkor tanultakon, tapasztalatokon alapul. A tisztesség pedig pártfüggetlen.
  A fent leírtak miatt tartom azt a nézetet, hogy az a párt, aki minden rendszer állapotban magát kizárólagos joggal tartja alkalmasnak a kormányzásra ugyanazokkal a politikusokkal, hát annak a pártnak nincs kellő erkölcsi gerince a feladat ellátására.
  Hozzászólásod éppen ezért önmagad személyiségét jellemzi.”
 • 3. antipolgar 2013. április 27. 07:45
  „En azert odaadnam a monitoring bizottsagnak v. imre elettortenetet (mar az is boven eleg lenne, amit csak O maga allitott magarol). Vagy akar a Vezereet. Vagy a volt kollegiumi haverjaiet (nem v. imre haverjaiet).
  Igy legalabb realis kep alakulhatna ki rolunk, magyarokrol. Peldaul arra vonatkozolag, hogy tizenot-husz ev alatt az elvtarsak-polgartarsak, bajtarsak, stb. hanyszor valtottak vilagnezetet, politikai velemenyt, erkolcsi normakat.

  De mit varhatunk egy olyan embertol, akinek a balvanya is KISZ-titkarkent kezdte. ,,Jo es hu" magaviseleteert Angliaban tanulhatott - abban az atkos rendszerben, amelyben a legkisebb elomenetelert is csokosnak kellett lenni. De ezt pont v. imre ELVTARSNAK kellene tudnia a legjobban, hiszen (sajat bevallasa szerint) akkor eppen kozottuk sertepertelt. Igaz, mara megvaltozott a velemenye es mas feneket nyalja - ezt hivja O fejlodesnek. ,, A tortenelmet nem lehet becsapni"- irta legutobb. Igaza van, tenyleg nem lehet - majd latni fogja, ha erteni nem is!
  A balvany kesobb egyebkent a liberalizmusban latta a jovot. Ez ido alatt meg egyhaz elleneskent - csuhasok, imara!- lepett fel. Kesobb a keresztenysegben es a nemzeti gondolatban ,,talalta meg" onmagat. Igazi magyarkent sohasem hazudott, ha masok megis ugy gondoltak, hogy megis, az csak felreertes, hazugsag lehetett. Mert nem az a fontos, amit csinalok, hanem amit mondok.

  Igen, ez szemlatomast eleg es igaz v. imre ELVTARSNAK es meg par (irdatlan hulyesegeket tartalmazo es szanalmas tudatlansagot es muveletlenseget mutato ,,kommentjeikbol"megismert) hozzaszolora.
  De azert vannak sokan (meg a vesszoparipakent emlegetett 2/3 -ban is), akik a szemuknek-fuluknek es memoriajuknak hisznek. Ne felejtse el senki: ok is el fognak menni szavazni 2014-ben. Igaz, ok nem irogatnak parthusegbol (hanyadik partjuk is ez?) okorsegeket napi rendszeresseggel - bizonyitva, hogy amit a Vezer mond, az igaz, mert igaz kell, hogy legyen. Meg akkor is, ha azt mondja, hogy a Fold lapos. Mas lapos itt, kedves barataim: a szellemi szinvonaluk es tudasuk gorbeje.

  A felreertesek elkerulese miatt szuksegesnek tartom leszogezni: a rendszer (helyesebben: modszer)-valtas utani mindegyik kormany felelos a kialakult helyzetert. A balosok es liberalisok eppugy, mint a konzervativok. De az egyik korrupcioja nem magyarazat arra, hogy mi is lopunk. Lopott ott egyebkent mindegyik. De a mostanihoz kepest a korabbi kormanyok csak bermaruhas szuzlanyok voltak e tekintetben.
  Hogy mennyire erzik ezt a jelenkor ,,igazi magyarjai", mi sem bizonyitja jobban, mint az az imponalo gyorsasag, amellyel lebontottak mindent, ami a valodi demokracia intezmenyebol meg megmaradt. Mondom: valodi, mert amit ma Magyarorszagon annak hivnak, az meg nyomokban sem hasonlit arra, amit jobb helyeken annak tartanak. De ez sem meglepetes, mert (sokan meg emlekszunk ra) a Vezer megmondta elore: egyszer kell nyerni, de akkor nagyon - a tobbit majd mar elintezzuk mi magunk. Vitathatatlan, hogy elinteztek. De a mu meg nem teljes. Hogy mennyire nem biztosak a dolgukban, az is bizonyitja, hogy oda kelllett adni peldaul a trafikokat is a haveroknak, rokonoknak es talpnyaloknak - persze nem ingyen es bermentve - jovore a valasztaskor meg lehet es kell szolgalni, maskulonben irany a szemetdomb - ahova egyebkent valok.

  Es az, hogy ez a helyzet egyaltalan kialakulhatott, a megelozo balos-liberalis kormanyok hibaja. Az mas kerdes, hogy habar peldaul a Horn kormany alatt is megvolt a ketharmados kormanytobbseg, bennuk legalabb annyi onmerseklet volt, hogy nem rendeztek meg ezt a napjainkra gyakorlatilag befejezett politikai es kozeleti amokfutast. De ne feledjuk: mindenkivel csak azt lehet megcsinalni, amit megenged a hatalomnak, hogy megcsinaljon vele.
  Higgyek el egyebkent: a monitoring bizottsag is tudja, a NYUGAT is tudja, hogy mi folyik ma Magyarorszagon. De az EU (szerintem helyesen) a politikai uzengetesek szintjen tul nem tesz semmit, mert azt vallja: a magyarok ugyet oldjak meg a magyarok - ugyis jok a (sajnos, csak verbalis) szabadsagharcban.
  Magyarorszag egy kicsi orszag, termeszeti kincsekben szegeny, olaja nincs, politikailag megbizhatatlan. Ugyan mi lenne a NYUGAT szamara a hozadeka, ha kivulrol ,,megrendszabalyoznak"?
  Vagy mas: Ertelmes ember (nem fizetett troll!!!) nem gondolhaja, hogy a karvaly-multinacionalis-liberalis, stb.
  tokenek tenyleg ERDEMI celja lenne egy Magyarorszagi osszeeskuves. Hiszen az osszlakossaga (ami potencialis piac lehet szamukra) annyi, mint mondjuk Londone egyedul. De ezt sem kell ecsetelni, hiszen v. imre ELVTARS par hete mar eloadta fenomenalis ismereteit peldaul Angliarol - masodik hazamrol.
  Vegezetul hadd javasoljak valamit: cserge-merge beszelje meg v. imrevel (mint autentikus ELVTARSSAL) azt, hogy ki az igazi elvtars, es hogy melyen az ,,igazi" partirodak vilaga. Mert ez az O igazi terepuk - nem a targyszeru, ervekre alapozott hozzaszolas.”
 • 2. csergemerge 2013. április 26. 16:45
  „Nem is érti a Fidesz szóvivője, miért Európa egyik legjobban teljesítő államát, Magyarországot pécézték ki. ..
  Ez nem igaz, cikkíró elvtárs!
  Ezt rosszul magyarázták el önnek a pártirodán!
  Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot a nagy befolyással bíró multinacionális vállalatok próbálják megrendszabályozni, az ön pártjának hathatós segítségével.”
 • 1. v.imre 2013. április 26. 10:53
  „A Fidesz helyében én odaadnám nekik, a monitoring bizottságnak Gyurcsány Ferenc 2006-os őszinte vallomása hangfelvételét és a 2008-as (MSZP-n belüli) kormányváltás, az új miniszterelnök keresés rapid történet leírását, a hirtelen szükségessé váló csődmentő IMF-EUB hitel felvétel történetét, azért, hogy megértsék: A magyar választó polgárok miért adtak nagy-hirtelen kétharmadot meghaladó parlamenti fölényt Orbán Viktoréknak? Változatlan demokratikus választójog mellett. A demokrácia tiszteletben tartásával. Talán megértik, a választók többsége miért is ragaszkodik még mindig Orbán Viktorékhoz? Amiként a közvélemény kutatók ezt kénytelenek még mindig rögzíteni mindenféle terror, elnyomás, diktatúra nélkül. Az ellenzék csak a sebeit nyaldossa még mindig, mert az, amit most Orbán tesz, azt helyettük teszi, helyettük gyakorolja. És ennek nincs alternatívája. Az ellenszenv kimutatása nem tartalmaz ideológiát, érvet, célt. Erre pedig kevés a vevő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkorszak

"El kellene fogadni, hogy a világ túllépett egy korszakon? Nem hinném. Vannak dolgok, amiket nem szabad veszni hagyni." Tovább olvasom