Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Mozgalmi ember

JEGYZET - "Továbbhajt, vagy megáll segíteni?"
Furcsa hely lehet az az Ásotthalom, ahol a Demokratikus Koalíció tagjai győzelemre segítették Toroczkai Lászlót – így ülepedett le a vasárnapi időközi önkormányzati választás híre az országos sajtóban. Azokon a fórumokon, ahol ezt az eseményt tárgyalják, a nyilasozás, nácizás mellett a baloldal sületlenségéről esik még szó, és arról, lehet-e ebből az eseményből a jövő évi országgyűlési választások eredményére következtetni. Ezt nem tudom megítélni. Arról viszont vannak fogalmaim, mennyit számít falun az, hogy kit milyen pártember segít, vagy miket ír róla az újság.

Toroczkai Lászlóról sokat olvashattak az ásotthalmiak. Például azt, hogy 2006 szeptemberében az ő szavára vonult át a Gyurcsány-kormány ellen tüntető tömeg a Szabadság térre, aztán jött a tévészékház szétverése. Emiatt per is indult ellene, mert a károkért nem vállalt felelősséget. Közismert, hogy meggyűlt már a baja a szerb, a szlovák és a kanadai hatóságokkal, és kitiltották Romániából is. „A nemzeti radikális kozmosz állócsillaga" – ilyeneket írnak róla. Az ásotthalmiak azonban csak egy agilis fiatalembert látnak, akinek igazi román a felesége. Akkor most kinek higgyenek? Akik elmentek szavazni, saját szemüknek, ismerőseiknek hittek.
Arra voltak kíváncsiak, hogy mit mondanak róla a szomszédai; hogy köszönnek-e, és rendesen fel vannak-e öltöztetve a gyerekei; lehet-e rá számítani, ha társadalmi munkában le kell festeni az óvoda kerítését. Ha látja, hogy valaki lerobbant a kocsival a dűlőúton, vajon továbbhajt, vagy megáll segíteni? Csak ezek után érdekes, hogyan kampányol és mit ígér. Az ígéret is fontos, mert bár elég sok tapasztalatuk lehet a választóknak az önkormányzat lehetőségeiről, mozgásteréről, a többség véleménye mindenütt az, hogy lehetne itt még mit kezdeni, csak akarni kell. Igaz, ez a fiú valamilyen szervezetet is vezet, de megígérte, le fog mondani, és végső soron a régi politikusok is mozgalmi emberek voltak. Nincs mese, ez a pálya annak való, aki meg tud szólalni és szeret nyüzsögni.

A tüntetéseket szervező radikálisnak meg kell birkóznia a felelősséggel. Kezdenie kell valamit azokkal a helyzetekkel, amikor a rossz és a még rosszabb közül muszáj választani, és ilyenből jut majd neki és az új képviselő-testületnek elég, ahogyan a többi önkormányzatnak. Nem véletlen, hogy sok a hirig a testületekben, alig van olyan hétvége, amikor ne tartanának időközi választást valahol. Elválik, ő hogyan boldogul a melléje került képviselőkkel. Nincs egy egész éve arra, hogy megmutassa, be tudja tartani ígéretét: munkahelyeket teremt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog ünnepek

"Még egy ok arra, hogy boldogabban teljenek az ünnepek." Tovább olvasom