Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mozgósítás

"A mozgósítási szakaszba lépett a kampány, ami azt jelenti, hogy a hívószavak, a választókkal való találkozás és a szónoki képességek dominálnak. Elkezdődött az az időszak, amelyet mindent eldöntőnek nevezhetünk, hiszen a felmérések szerint még mindig 15-20 százaléknyi választó tartozik a bizonytalanok közé."
A mozgósítási szakaszba lépett a kampány, ami azt jelenti, hogy a hívószavak, a választókkal való találkozás és a szónoki képességek dominálnak. Elkezdődött az az időszak, amelyet mindent eldöntőnek nevezhetünk, hiszen a felmérések szerint még mindig 15-20 százaléknyi választó tartozik a bizonytalanok közé.

A mozgósítás a Fidesz–KDNP-nek fontosabb, hiszen a jobboldalon nagyobb a szavazatok forgácsolódásának kockázata. A Fidesz már az európai választások után szembesült azzal, hogy Dávid Ibolya MDF-je az alacsony részvétel mellett elért 33 százados „sikertől" többet remél, mint egy jobboldali választási koalíciótól. Szavazatok veszhetnek el a Jobbik-MIÉP szövetség miatt is. Ráadásul a Fidesznek egyedül kell mozgósítania a jobboldali szavazókat, hiszen minden jobboldali kispártnak az a kedvező, ha kevesen mennek el szavazni. Az MDF támogatottsága eddig nemigen jutott 3 százalék fölé, jelezve, hogy a pártnak nincs elég integráló ereje a jobboldalon. A Fidesznek két esélye van: a nagy arányú győzelem, vagy az SZDSZ kiesése.

Kedvezőbb, de egyben kényesebb helyzetben van az MSZP. Fidesz-előny mellett a szocialisták csak akkor alakíthatnak kormányt, ha az SZDSZ is átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Mivel a két nagy párt versenye önmagában is mozgósító hatású, és elszívja a szavazatokat a kisebb pártoktól, a szocialisták nem lehetnek biztosak abban, hogy liberális gazdaságpolitikájukkal a bizonytalanokat szólítják meg, és nem az SZDSZ-től vesznek el szavazatokat. Az SZDSZ-nek ugyan biztosabb bázisa van, mint az MDF-nek, de 70 százalék körüli részvételnél még ez sem biztos, hogy elég lesz. Orbán Viktor mozgósító ereje a jobboldalon egyszerre gyengítheti a kormányváltást akadályozó MDF-et, és serkentheti a szocialista tábort, vagyis szavazókat állíthat át az SZDSZ-től az MSZP-be. Gyurcsány Ferencnek ugyanakkor kényes vállalkozás lenne az SZDSZ támogatására biztatni szavazóit.

A fenti mérlegelés azonban csak a jelenlegi felmérési eredmények mellett érvényes. 15 százaléknyi szavazó bármelyik oldalra dönthet, amennyiben a mozgósítás sikeres, és sokan mennek el szavazni. Két hétig még kérdés marad, hogy a bizonytalanok szavazata a négyéves kormányzati tevékenységről mond-e ítéletet, mint 4 évvel ezelőtt, vagy a mozgósítás kulcsszavai, a fejlesztés (MSZP) és a szolidaritás (Fidesz) hatnak-e rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svarcmeló

"Nem magyar találmány ez, kérem, a világ minden pontján belehajszolják a melóst eme jogellenes… Tovább olvasom