Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mű-emlék

"Ki vevő arra, hogy minden apró részlet miatt a bürokratákkal egyeztessen?"
Összevont szemöldökkel olvastuk a családdal a levelet: a szegedi önkormányzat helyi védelem alá helyezné a polgári bérházat, amiben a nagymamám lakik. Nem örültünk a hírnek, hiszen a helyi védelem kötöttségekkel jár: minden változtatást engedélyeztetni kell. Ám még így is jobban jártunk volna, mint azoknak az épületeknek a tulajdonosai, amelyeket műemlékké nyilvánítanak. Ezeket ugyanis nem lehet lebontani, semmilyen változtatást nem tűr rajtuk a hivatal.

A legtöbb lakó ezt nyűgként éli meg, mondván: ezeket az ingatlanokat nehezebb eladni, hiszen ki vevő arra, hogy minden apró részlet miatt a bürokratákkal egyeztessen?

Egy ismerősöm a belvárosi lakásában szerette volna kicseréltetni az elkorhadt fakeretes ablakokat, de nem engedtek neki modern műanyag nyílászárókat behelyezni az egyedi védettségű épületbe. Valahol ez is érthető, hiszen a műemlékvédelem célja pont az, hogy a házakon keresztül őrizze meg a település egyedi építészeti arculatát, és ehhez egyértelműen a régi ablakokat, kilincseket, stukkókat kell megtartani. Ez viszont sovány vigasz az ismerősömnek, ha tévénézés közben az ablakon besüvítő hideg szél csiklandozza a talpát.

A hivatal felújításra is kötelezheti a műemlék épületek tulajdonosait. S bár pályázaton és az önkormányzattól is igényelhető támogatás, az egyedi rézkilincsek beszerzése vagy egy korhű kapu felújítása nem olcsó mulatság.

Ám hiába a tulajdonosok hőzöngése, a műemlékvédők újabb és újabb építészeti szépségeket fedeznek fel, és próbálnak védelem alá vonni. Szorgalmuk érthető: ki örülne annak, ha a telekre éhes építtetők halomszámra vásárolnák fel a századelőn épült házakat, hogy ledózeroltassák, és társasházakat emeljenek a helyükbe.

Ez nekem is már csak akkor jutott eszembe, amikor megjött az értesítés: a közgyűlés elvetette a helyi védelem alá helyezést. Pedig ezzel nemcsak az épületet, az emlékeimet is megóvták volna. Nem örülnék annak, ha buldózerek marcangolnák szét a házat, ahol gyerekkoromat töltöttem.

Olvasóink írták

 • 4. meska 2010. május 07. 19:49
  „Egészen tisztességes -névtelen - feljelentést olvashattunk Tapasztalt tollából. :)”
 • 3. Tapasztalt 2010. május 05. 00:41
  „ez az egész őrült tömeges helyi védelem alá vonás a fideszes szabó laci kezdeményezése. Fontosabb dolgait a körzetében elhanyagolja”
 • 2. meska 2010. május 04. 23:12
  „A lakhelyeink után helyezzék műemlékvédelem alá a fáinkat. A bokrokat meg a cserjéket. A parkokat, a játszótereket Aztán jöhetnének az emlékeink. Meg a gondolataink. A terveink, és a vágyaink is.

  Csak azért, hogy azokat se tudják azok az - ilyen, vagy olyan - buldózerek szétmarcangolni.”
 • 1. penge 2010. május 04. 19:30
  „gratulálok az első jegyzetedhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelnénk a munkát

"A pályakezdő dip- lomások mostanában éppen a rekord munkanélküliséggel szembesülnek." Tovább olvasom