Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Mugli varázsló

JEGYZET - "Rowling olvasóvá nevelte a komputernemzedéket."
Fazekas, vagyis Potter. Az átlagos vezetéknév angol változata világszerte a legcelebebb: híres, mert híres. A köztudat része lett Harry Potter, a varázslóinas története: az is tud, sőt véleményt formál róla, aki egyetlen sort sem olvasott a hétkötetes regényfolyamból, vagy távol tartotta magát a nyolcrészes filmváltozattól. Az utolsó filmet mától vetítik a hazai mozikban – itt a leltár ideje.

Megosztja a világot Harry Potter. Most nem csupán a fanatikus HP-rajongók és a megrögzött fanyalgók izzón vitázó táborára gondolok. A mesés történet lényegére utalok: a varázslók birodalmának és a muglik világának párhuzamaira és áttűnéseire. Mert a mindannyiunkban ott rejtőző Harry Potter-világ, a képzelet és a valóság kettősségének sokszorozásában bizonyult kreatívnak J. K. Rowling. Igaz ugyan, hogy átveszi a jó és a rossz örök harcának történelmi korokon átívelő cselekményelemeit is, de azokat megújítja, és sok eredeti ötlettel gazdagítja. Mégsem ezt tartom a tanárnőből lett írónő legnagyobb tettének. Inkább az előtt hajtok fejet, ahogy Rowling olvasóvá nevelte a komputernemzedéket.

A titokra kíváncsian vásároltam meg a még kisiskolás lányomnak, majd olvastam föl akkor még óvodás fiamnak a Potter fiú sztoriját. Úgy gondoltam, egy szülőnek sem árt tudni, mi és hogyan ragadja meg a gyermeki fantáziát. Aztán a gyerekek önálló olvasóvá nőttek. Előbb maguktól és többször is megmártóztak Harry kalandos világában, majd jöttek az új felfedezések: Emily Brontë Üvöltő szelekje vagy Salinger Zabhegyezője, és nem azért, mert ezek szerepelnek a Rowling által is ajánlott könyvek listáján.

„Minden közlegény a tarsolyában hordozza a marsallbotot." A napóleoni mondatba zárt felnőttes reményt Harry Potter története a gyerekek számára érzékelhetővé teszi: vesztesből lehet nyertes. Újból és újból bizonyítást nyer az is, hogy Harry, az átlagos tehetségű gyerek azért győzheti le a legfőbb rosszat is, mert mindenek fölé emeli anyja önfeláldozó szeretete. Ezek fontos és közérthető üzenetek.

Tündérmese és üzleti siker is, ahogy egy munkanélküli, segélyekből tengődő elvált anya kirántja magát a gödörből, és az angol királynőnél is gazdagabb milliárdos lesz. Ezeket a pénzhegyeket ugyanúgy nem irigylem, mint mondjuk Bill Gates bankbetétjét. Mert – nem túlzás – a személyi számítógépekhez hasonlatos fordulatot hozott világunkba J. K. Rowling írónő, a mugli varázsló.

Olvasóink írták

 • 1. északmagyar 2011. július 15. 10:11
  „"Rowling olvasóvá nevelte a komputernemzedéket"

  És hozzájárul az alábbi Harry Potter-es számítógépes játékok megalkotásához, hogy a komputernemzedék mégse vigye túlzásba az olvasást:

  Harry Potter and the Philosopher´s Stone (video game)
  Harry Potter and the Chamber of Secrets (video game)
  Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (video game)
  Harry Potter and the Goblet of Fire (video game)
  Harry Potter and the Order of the Phoenix (video game)

  Harry Potter and the Half-Blood Prince (video game)
  Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 (video game)
  Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (video game)

  Harry Potter action figures, legók, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillik Tanár Úr

"Applikáltunk. Szinte minden órán. Csillik László Tanár Úr már 40 évvel ezelőtt használta az interaktív táblát!" Tovább olvasom