Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Műkörmös őstermelő

JEGYZET - "Jelentős adókedvezmények birtokában csak az árulhasson zöldséget, aki valóban a saját portékáját viszi ki a piacra."
Az őstermelők mintegy 80 százaléka álőstermelő – ezt a számot még az előző kormány alatt emlegették. Hogy mi alapján készült a felmérés, nem tudni, csak annyit, hogy Gráf József akkori agrárminiszter nagyon készült a fonák helyzet megoldására, csak – állítólag – már nem maradt ideje rá. Azt akarta elérni, hogy őstermelői igazolvánnyal, vagyis jelentős adókedvezmények birtokában csak az árulhasson zöldséget és gyümölcsöt, aki valóban a saját portékáját viszi ki a piacra. Ha az epernek van szezonja, akkor az epret, ha a szilvának, akkor pedig a hamvaskék gyümölcsöt.

Mint ismert: 600 ezer forintos bevételig egy fillér közteher sincs, vagyis egy családban négy ember 2,4 millió forintos bevételre elég könnyen szert tehet. Elegendő kijárni a nagybanira, megvenni olcsón az árut, majd kiárulni. Mindig akad a családokban segítő – ápolt – kéz: a szegedi Mars téren nem ritka, hogy műkörmökkel árusítanak az álőstermelők.

De miért is vannak ennyire kiakadva a vállalkozók, az üzletek bérlői? Az érdekvédő Kisosz szerint ők nagyon magas terheket fizetnek, és állandóan ellenőrzik őket. Ha nem hiteles a mérleg, jön a lenyakazás, ha feketén alkalmaznak valakit, máris 200 ezer forintos a bírság. Az uborkamizéria idején egy felháborodott őstermelő mondta a Kossuth rádióban: napi 10 mázsát árulhatna, de ez a hasmenésjárvány miatt a töredékére esett vissza. Ha az adóhatóságtól valaki hallgatja ezt a műsort, rögtön rájön, hogy egy őstermelőnél nem terem akkora mennyiségű kígyóuborka, és hogy a napi 10 mázsa 200 forintos kilónkénti áron 200 ezer forintos árbevételnek felel meg.

És akkor még nem is beszéltünk a virágárus őstermelőkről. Ők amellett, hogy nem a virágoskertjükben „megtermett" pár csokrétát adják el, még olyan szolgáltatást is nyújtanak, akár egy belvárosi üzlet: kaspót, díszcsomagolást mellékelnek.

Az is igaz, hogy az álőstermelő nem jár sehová segélyért, foglalkoztatja magát, így a kormány barátként tekinthet rá. Arra viszont már nem lehet mérget venni, hogy nincs benne az álrokkantnyugdíjasok népes táborában.

Olvasóink írták

 • 5. kékcitrom 2011. július 28. 22:00
  „Az álőstermelőkkel én sem vagyok kibékülve, jó volna valami elfogadható megoldást találni a piacok "kitakarítására"!

  Viszont személyesen ismerek olyan (igazi!) őstermelőt, aki a műkörmös kicsi kacsójával naponta kétszer fej meg 20-25 tehenet,igaz nem kézzel, hanem géppel! Tehát, ha valaki műkörömmel szeretne gazdálkodni annak sincs akadálya. Más kérdés, hogy meddig bírja az extrém igénybevételt a szépen épített alkotás!?”
 • 4. kiokushyn 2011. június 23. 12:58
  „Melyik piacos cikkhez írtam azt,, hogy csak a kezeket kell figyelni??”
 • 3. s3307 2011. június 22. 20:50
  „Igy van már én is tapasztaltam,hogy olyan árult a piacon aki talán még földet is csak akkor látott,ha észre vette a vakond túrást,igen bizony számla a piacon nem létezik,csak talán az illem helyen ha ott van.Figyelte már valaki mennyi őstermelő árulta húsvétkor a dió belet? mert engem nem tud senki meg győzni,hogy 100.200 kilónyi ezen a környéken terem valahol,mert legfeljebb 1-2 dió fa van a háznál,vagy a kertbe.”
 • 2. Nórikám 2011. június 22. 13:51
  „1:expro: Te próbáltál már nyugtát kérni? Mert én igen, utána egy darabig nem mentem a piacra. Rögtön 6 kigyúrt legény vett körbe!”
 • 1. expro 2011. június 22. 10:38
  „Kérdezem kedves Klárika probált -e már egyszer is nyugtát kérni, ugye nem,
  de gondolom ha az üzletben nem kapna nyugtát rögtön olyan cikket irna, hogy ihaj-csuhaj”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stohl családja

"Milyen jó lenne, ha ennyire összetartana minden közösség ebben az országban." Tovább olvasom