Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Múlt és jelen

"Manapság 50 évesen ki engedheti meg magának, hogy kiszálljon a mókuskerékből? "
Szívinfarktust biztosan nem kapott egyik tanyavilágban élő gazdálkodó sem – mesélte kollégámnak Nagygyörgy Ferenc. Pedig a 89 éves vásárhelyi bácsi szerint akkor is keményen kellett dolgozni a mindennapi betevőért, mégis valahogy nyugodtabban, „lassabban" éltek. Megvolt az ideje a munkának, megvolt a pihenésnek.

A múltba ásva találhatunk olyan példákat is, hogy a dédapa 50 éves korában fogta magát, és a tanyáról beköltözött a városba. Ezzel véget értek számára a dolgos hétköznapok. Lányai gondoskodtak róla, akik a helyébe vitték a tejet, kenyeret – no és a pálinkát. Még a csizmáját sem maga húzta le. Naponta eljárt a kocsmába biliárdozni, megitta a kupica pálinkáját, szalonnázott, és pipázott. 92 évesen halt meg.

Manapság 50 évesen ki engedheti meg magának, hogy kiszálljon a mókuskerékből? Többen még ha lehetne, sem mennek nyugdíjba. A fiatalabb és az idősebb generáció is élete nagy részét a munkahelyén tölti, mert aki lemarad, az kimarad. Ha nem hajt eléggé, utcára kerül. Így aztán örül, ha a saját gyerekére jut ideje. Ha mosolyogni tud rá, nem ordibál, nem türelmetlenkedik, és eszébe jut: elég, ha ő „idegbajos", nem kell, hogy a gyereke is idejekorán azzá váljon. Úgyis megismeri majd azt a szót, érzést: stressz.

Szüleinkről sem tudunk gondoskodni úgy, ahogy azt megérdemelnék. Nemcsak időnk, pénzünk sincs rá. Arról nem is beszélve, hányszor ülünk le beszélgetni velük, vagy hallgatjuk meg történeteiket – legyintés, az órára pillantás nélkül.

Megéri-e? Nem dönthetünk. Legfeljebb irigykedhetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőtt gyerek

"Míg az előző reformerek gyerekeknek tekintették a szakiskolás korosztály tagjait, a mostani kormány felnőttnek nézi őket." Tovább olvasom