Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Mumus

JEGYZET - "Az van benne, hogy az emberek már nem nagyon akarnak harcolni."
Nem árt, ha az ember reggelente bekapcsolja a Kossuth rádiót, mert megtudhatja, csapataink hol, milyen harctereken hogyan teljesítenek. Ezt azért jó hallgatni, mielőtt elkezdődik a nehéznek ígérkező munkanap, mert általában sikeres harcokról számolnak be a tudósítók: minden fronton jól teljesítünk, az egyik legnagyobb ellenség, az Európai Unió pedig rendre visszavonulót fúj.

Ezért is lepett meg a Medián május végén készült, de csak a napokban publikált közvélemény-kutatása: az van benne, hogy az emberek már nem nagyon akarnak harcolni, az Orbán-kormány legutóbbi strasbourgi csatája is csak mérsékelt támogatásra számíthatott a magyar társadalomtól. A Medián kérdésére az országos reprezentatív minta 1200 válaszadójának alig a negyede mondta azt, hogy szerinte szükség van erre a szabadságharcra. Még a Fidesz-szavazók harmada is a fenntartását hangoztatta, holott az éles retorika leginkább az állandó tábort szeretné izgalmi állapotban tartani – ez azért, valljuk be, több mint meglepő.

A felmérésből az is kiderült, hogy az elmúlt másfél évben a szabadságharcpártiak aránya 2012 januárjában volt a legmagasabb, 27 százalék, és ugyanabban az évben, szeptemberben a legalacsonyabb, 20 százaléknyi. Feltettek különben még olyan kérdéseket is ebben a felmérésben, hogy – az Európai Unió mellett – esetleg az USA vagy Németország fenyegeti-e jobban Magyarországot. A végeredmény meglepő volt, mert a legfőbb ellenségnek az IMF-et, a Nemzetközi Valutalapot tartották az emberek: ez azt jelenti, érdemes volt egy rakás pénzt óriásplakátokra, oldalas hirdetésekre és tévéreklámokra költeni tavaly. Az IMF, amely ránk akarta tukmálni az állam és az adófizetők számára kedvezőbb kölcsönét, a legnagyobb mumus lett az országban, megelőzve hitelminősítőket és a nemzetközi pénzügyi köröket. Azt már csak én teszem hozzá: valószínűleg a „londoni elemzőket" sem szeretjük, ők is rendre olyanokat írnak, hogy már csak Románia és Bulgária van rosszabb helyzetben, mint mi. Nem látják, hogy fejlődünk, egyre jobban teljesítünk.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2013. július 14. 12:00
  „Szánalmas baloldali propaganda, tele a szokásos csúsztatásokkal. Az EU nem ellenségünk, hiszen mi is tagjai vagyunk. Az más kérdés, hogy bizonyos fórumokon valóban védekezésre kényszerül a kormány, éppen az ilyen mesterségesen gerjesztett, pártpolitikai alapú támadások miatt.
  Az IMF-et is lehet dicsőíteni, de a legtöbb ország csak végső esetben fordul ehhez a szervezethez. Egy fejlett ország számára az IMF-től való függés egyértelmű szégyen és a kudarc jele. A 2008-ban felvett hitel valóban megmentette a az országot a közvetlen államcsődtől, és az akkori baloldali kormányt is az azonnali bukástól - így érthető a szerző nosztalgiája.”
 • 2. v.imre 2013. július 13. 15:44
  „Fárasztó feladat, reménytelen vállalkozás érveket felhozni néhány gyökeret vert hamis állítással szemben az IMF hitelezés rendje bemutatásával. Az IMF felemelt, közelítőleg a szabad deviza piac kamataival nyújt hitelt azon tagországainak, akiket korábban már egyszer kedvező kamatozású (1% kezelési költség) csődmentő hitelt kaptak. Ha a támogatott ország újabb hitelt kérne, akkor 2 milliárd euró felett az induló kamat 2,5%. Aztán lehet tovább kombinálni a felveendő összeg nagysága és a vállalt futamidő szerint.”
 • 1. alfoldi 2013. július 13. 12:32
  „Igen!
  Kiszolgálni az idegen érdeket magunk ellen, vagy küzdeni ellenük, magunkért.
  Különösen érdekes ez a téma így a nándorfehérvári győzelem évfordulója környékén.
  Nem különös, hogy sem ez, sem Trianon nem téma a DM-ban?
  Kinek mi az érdeke?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlterhelés

"Az e-útdíj rendszere legalább úgy dübörög, mint a gazdaság." Tovább olvasom