Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Munkanélküli világa

"Azt mondja, jól meg lehet élni a munkanélküliségből. Nem neki, a regisztrált munkanélkülinek, hanem másoknak. Azoknak, akik például otthon végezhető munkát ajánlottak neki is. Azoknak, akik ezért törvénytelenül még pénzt is kértek tőle, a hónapok, évek óta állás és jövedelem nélkülitől."
Ül velem szemben egy fiatal férfi, és ömlik belőle a szó. Elmondja, hónapok óta munkanélküli, és szégyelli, hogy harmincévesen az apjától kell pénzt kérnie.

Az előzményekről is beszél: tavaly súlyos autóbalesete volt, nekicsapódott egy fának. Fontos körülmény: a fát önként választotta. Ugyanis miközben megpróbálta megzabolázni a saját hibája miatt elszabadult autóját, tizedmásodpercek alatt felmérte, bármerre rántja is a kormányt, jóvátehetetlen tragédiát okoz: vagy elgázol egy nőt és egy kisgyermeket, vagy egy másik autóval ütközik.
Maradt a fa.

Nem sokon múlt, de életben maradt. Ripityára tört csontjait az orvosok összerakták, nyoma sincs rajta a tíz hónapja történt balesetnek. Nem látszik, de fizikai munkát nem vállalhat, megsérült gerince miatt egy-két kilónál többet nem emelhet.– Ha tudom, hogy mi vár rám, sokszor arra gondolok, bár meghaltam volna – jegyzi meg.
Harmincéves! Még nem is élt.

Azt mondja, jól meg lehet élni a munkanélküliségből. Nem neki, a regisztrált munkanélkülinek, hanem másoknak. Azoknak, akik például otthon végezhető munkát ajánlottak neki is. Azoknak, akik ezért törvénytelenül még pénzt is kértek tőle, a hónapok, évek óta állás és jövedelem nélkülitől. A munkanélküliek, mint ő is, az ilyen hirdetésekre ráharapnak, mert élni akarnak, pontosabban meg akarnak élni.

Apjától arra kért pénzt, hogy válaszoljon egy ilyen hirdetésre. Több ezer forintjába került, mire kiderült, szó sincs semmilyen munkáról, csak egy pilótajátékba vonták volna be.

Pedig nagyon reménykedett, hiszen kezdetben „Tisztelt Leendő Munkatársunk!"-nak, majd „KEDVES MUNKATÁRSUNK!"– nak szólították.
Bedőlt, mint hozzá hasonlóan mások is. De ezt nem hagyja, ha nem adják, bíróságon kéri vissza a befizetett pénzét.
Gyorsan kijavítja magát: – Apám pénzét!

Az már egy senkit nem vigasztaló újsághír, hogy Magyarországon a munka nélküli családokban élő huszonévesek háromnegyede nem tanul és nem dolgozik, és az inaktivitás kezd öröklődővé válni. Ha a világon felére csökkenne a fiatalkorúak körében a munkanélküliség, ez a világgazdaság társadalmi össztermékét évi 2,2 milliárd dollárral emelné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokk az úton

"Vajon hányszor gondoljuk meg, hogy esélyünk van a viselhetetlenre? Amikor a volánhoz ülünk… Tovább olvasom