Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Naftalinszag

JEGYZET - "Világszerte a mindennapjainkat leginkább meghatározó gazdasági hírek élveznek prioritást."
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss prognózisában tovább rontotta a magyar gazdaság várható teljesítményét: a korábbi 0,6 százalékos visszaesés helyett már 1,5 százalékos recessziót valószínűsít 2012-re. A térségünkkel foglalkozó 74 vezető pénzügyi szakértő megkérdezésével készített nagyszabású felmérés pedig arra a megállapításra jutott: Magyarország gazdasága van a legrosszabb helyzetben a régióban. Aktuális állapotát a megkérdezett szakértők többsége rossznak minősítette, így mínusz 56,5 pontos értékelést kaptunk, ami ugyan 15,4 pontos javulás áprilishoz képest, ám még mindig messze a legalacsonyabb az összes vizsgált ország közül. Hasonlóan rossz pontszámmal, mínusz 47,6-tal csak a román gazdaság „büszkélkedhet".

Elszálló élelmiszerárak, zuhanó reáljövedelmek, a fogyasztást sújtó sokasodó adók, az egészségügyi és a közösségi közlekedési szolgáltatások színvonalának drasztikus romlása, a munkavállalók erősödő kiszolgáltatottsága fémjelzi a nemzeti együttműködés kormányának teljesítményét. Miközben világszerte a mindennapjainkat leginkább meghatározó gazdasági hírek élveznek prioritást a hírmagazinokban, nálunk a nemzeti főadó, a Kossuth rádió tegnapi Déli krónikájának első összeállítása Nyírő József újratemetéséről, a második pedig a Horthy-szobor körüli purparléról szólt. Ezekből a hírműsorokból egy múltba révedő, naftalinszagú, lelassult ország képe rajzolódik ki, ahol a célzatosan szerkesztett híreket propagandaszósszal öntik le. Ha valaki csak a közszolgálati médiából tájékozódik, úgy tűnik: az Orbán-kormány áldásos tevékenységének hála lassan sikerül megteremteni a lehetséges világok legjobbikát Magyarországon.

Nyírő és Horthy is biztosan fontos, de talán mégsem nemzeti sorskérdés 2012-ben. Érdemes meghallgatni, hogy épül fel ma a BBC vagy a német közszolgálati rádió, a Deutschlandfunk egy-egy jól szerkesztett, pergő hírmagazinja – és mik ott a vezető hírek. Ilyesfajta összevetésekre persze kevés lehetősége adódik az átlag magyar választópolgárnak. Hogy mást ne említsek: huszonvalahány év után az év elején kirakta kínálatából a CNN-t az egyik nagy magyar szolgáltató. Hogy miért, arra nincs jó magyarázat. Az biztos: az elmúlt két évben túl sokat szerepelt hazánk negatív kontextusban a legnépszerűbb amerikai hírcsatorna tudósításaiban.

Világszerte a mindennapjainkat leginkább meghatározó gazdasági hírek élveznek prioritást.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2012. május 23. 15:20
  „Ami pedig a meg nem nevezett telekommunikációs szolgáltatóra való utalásokat illeti: Hallgattassék meg maga a szolgáltató is a változtatás okairól: "a Magyar Telekom kommunikációs osztálya azt mondta, hogy a CNN helyett megjelenő BBC World News, a Cartoon Network helyett elérhető Nickelodeon és Megamax nézettségben és érdeklődésben lefedi majd a korábbi csatornákat." - a további - meglehetősen politika mentes, üzleti szempontú - indoklások innen elolvashatók: http://www.hwsw.hu/hirek/47947/t-home-teve-csatorna-cnn-cartoon-network-parlament-tv.html”
 • 2. achilleus 2012. május 23. 14:59
  „Az elemzés tényszerű adataival nem kívánok vitatkozni, viszont idéznék néhány egyéb adatot is ugyanabból a jelentésből, amelyek némiképp árnyalják a nagyon egyoldalúra sikeredett képet:
  "A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol 5,3 százalékkal fog visszaesni a GDP, Portugáliában 3,2 százalékos, Olaszországban 1,7 százalékos, Spanyolországban 1,6 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítenek az OECD elemzői."
  Mi a közös Magyarország és ezen országok között, igen a nagymérvű eladósodottság. És mindezen országokra mindeddig szigorú megszorításokat rótt az EU és az IMF, a szerző memóriájára bízom, hogy eldöntse, akart-e a hivatalba lépő kormány alkudni a hiánycélon, amely újabban még sincs kőbe vésve, legalábbis rajtunk kívül több országnak? A 2008-as IMF-EU hitel visszafizetése, jellemző módon leginkább a 2012-es, 2013-as évet terheli, erről még az előző, bukása biztos tudatában lévő kormány állapodott meg a hitelezőkkel. Emlékeztetőül: "a 2008-as megállapodásra szükség volt, Magyarország ezért köszönettel tartozik az IMF-nek, de emlékeztetett arra is, hogy a hitel visszafizetési kötelezettsége kizárólag erre a ciklusra esik. A 2016-ig tartó törlesztési időszakban különösen 2012-ben és 2013-ban magasak ezek a terhek, 3,5 illetve 5 milliárd euró visszafizetését jelentik"
  A fentiekből talán kitűnik, hogy talán Görögország, Portugália, Spanyolország helyzetéért sem kizárólag Orbán gazdaságpolitikája a felelős. (Maximum annyi a különbség, hogy ezek az országok még a hiány tartására sem képesek, sőt még jó szocialista módra "trükköznek" is, (http://www.origo.hu/gazdasag/20120521-visszaeses-es-tulkoltekezes-miatt-aggodhatnak-spanyolorszagban.html) szemben a folyamatosan ellenőrzött mostani Magyarországgal).”
 • 1. mazsolaszolo 2012. május 23. 10:01
  „Azért van naftalinszagú, múltbarévedő, mindent tönkretevő Orbán-kormány még mindig hatalmon, mert a választóknak ez kell. A jól megszokott korbácsütések mellé a jól megszokott sirámok.

  Mi vagyunk Európa Árvácskája, mi vagyunk a Szegény Magyarok, akikben annyi erő sincsen, hogy elmenjenek tüntetni, ha valami nem tetszik, és addig tüntessenek, esőben-hóban-fagyban (mint a németek), amíg ki nem verik az akartukat. Nálunk egy nap a tüntetés, aztán haza kell menni megetetni a birkákat és felfalni anyu jó hazaiját. Mert anélkül nem élet az élet.

  MInt ahogyan a rabságban felnőtt madarak viszakövetelik maguknak a rácsokat, éppúgy visszaköveteli magának az, aki nem tud változni és nem is hajlandó változni. Rács kell, mert az a biztonság. Amíg ez a mentalitás él, addig nem is lesz soha valódi változás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvizet a palackba

"Manapság havonta 2000 forintot költünk átlagosan ásványvízre." Tovább olvasom