Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nagy durranás

"Fekszem az ágyban, átpörgetem fejemben a napot, elképzelem a holnapot. Képek, karikák, pálcikák, alszom. Hirtelen éles karmolás, karomon vékony vércsík. Nem Freddy Krueger; a macskám az, tűzijátékkal turbózva."
Fekszem az ágyban, átpörgetem fejemben a napot, elképzelem a holnapot. Képek, karikák, pálcikák, alszom. Hirtelen éles karmolás, karomon vékony vércsík. Nem Freddy Krueger; a macskám az, tűzijátékkal turbózva. Pedig állítólag a macskák nem félnek a petárdától, tűzijátéktól. Az enyém igen. Ahogy retteg tőle minden általam ismert kutya is: izmos kuvaszok és impozáns rotweilerek, kedves korcsok és idegesítő pincsik – kivéve egy bátor dalmata, egyszer talán cikket írok róla. Az állatvédők ilyenkor rémtörténeteket mesélnek ebekről, akik ijedtükben a kerítést próbálták átugrani, de felnyársalódtak a lécekre, vagy nyakörvüknél fogva akadtak fenn, és órákig kínlódtak, majd megfulladtak. A kevésbé szuicid hajlamú kutyák csak szimplán rettegnek. Kúsznak a földön, lapulnak, vonyítanak (ha a gazdájukat meglátják, akkor ugatnak, mert máskülönben bátrak).

Nekik ugyan édesmindegy, de emberszemmel nézve a tűzijáték értelmesebb szórakozás, mint a petárda. Jól elvolt vele tavaly a tizediken lakó, enyhén alkoholista Józsi is. Gyermekének mutogatta a ház előtt: nézd, meggyújtjuk, felrepül. Egy idő után a szomszédok megunták, és kikiabáltak, hogy hagyja már abba. Rájuk nem hallgatott, de felesége kedves kérlelésének – „gyerünk befelé zabálni, aztán dögleni" – engedett.
A katonai füstgyertya még ennél is viccesebb, régi szilvesztereken a Kárász utcán is előfordult. Vidám fiúk hozták magukkal, ám egy még vidámabb arra járt, az izzó fémet puszta kézzel megragadta és egy bőrdzsekis hátra dobta. Megégett a kabát és a kéz is, a két fiú majdnem verekedett, aztán a szilveszterre való tekintettel mégsem.

Ilyen persze már nincs, sőt elvileg már petárda sem, hála a törvényhozóknak, akik előbb egész évben engedélyezték, majd tavaly novemberben lakossági nyomásra betiltották. Marad tehát a szép színes, gyerek által is könnyen üzemeltethető tűzijáték, és a vékony vércsík a karomon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepek között

"A piacon múlik tehát a két ünnep közötti henyélés lehetősége, nincs egységes recept, hogy mi a jobb… Tovább olvasom