Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Nagy horoggal

JEGYZET - ˝Nem a végeredmény, maga az út a lényeg.˝
Kishitű a diákok többsége. Ez a tapasztalata a Lendület pályázaton sikeres professzornak, Hegyi Péternek. Szerinte az iskolarendszer, de az egészségügy sem arra ösztönöz, hogy „Álmodj nagyot!", inkább a kis célok és a rövid távlatok felé terel. Ezzel megy szembe a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programja. A nyertes kutatók közül minden tizedik Szegeden dolgozik.

A nagy álmaik megvalósításához itthon támogatáshoz jutó ifjú kutatók bátorságot is nyernek. E lendület pedig ösztönzően hat a környezetükre is. Mert példát szolgáltat arra, hogy nem irreális nagy célokat magunk elé tűzni.

A tudomány teremtő világába engedett bepillantást a Kutatók éjszakája. Csak a Szegedi Tudományegyetemen 150 programmal várták a kíváncsiakat. Ezzel minden korábbi aktivitásukat felülmúlták a szegedi kutatók, akik idén először pályázati támogatás nélkül, a tudomány iránti elhivatottságból tárták szélesre az egyetem kapuit. Feltételezték, hogy a „Lézeres lövészet" és a „Legyél te is helyszínelő!" címmel a laborokba csalogatott diákok elhiszik, hogy érdemes nagyot álmodni. Mert a kis és a nagy célt maga elé tűző kutató egyformán esélyes a sikerre, és persze érheti kudarc is. A „lendületes" kutatóknak azonban nem a végeredmény, hanem maga az út a lényeg. Ők úgy pillantanak a tudományra, mint Szent-Györgyi Albert, aki idős korában mondta: „Mindig nagy horoggal horgásztam, mert sokkal izgalmasabb nagy halat nem fogni, mint kicsit".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom