Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nagy Imre, kommunisták

"Rajk kommunista volt, és a kommunisták gyilkolták meg. Nagy Imre is kommunista volt, őt is a kommunisták ölték meg. És mégis, milyen nagy a különbség a két halál körülményei között!"
Rajk kommunista volt, és a kommunisták gyilkolták meg. Nagy Imre is kommunista volt, őt is a kommunisták ölték meg. És mégis, milyen nagy a különbség a két halál körülményei között! Valamikor a hetvenes években hallottam először szitokszóként a kommunistát. Lengyel diákokkal tébláboltunk egy építőtábor sanyarú díszletei között, ők használták a szót. A rendszerváltást követően, némi bizonytalankodás után Magyarországon is szitokszó lett a kommunista. Európában egyedül nálunk jár büntetőjogi következményekkel a vörös csillag és társainak a használata. Recsket, a fekete autós terrort, a padlások lesöprését, a kitelepítéseket, a hazugságokat, az elnyomorított életeket nem szabad, és nem is lehet felejteni, hanem ez akkor is marhaság. Berlinben például könnyedén megmaradt a Marx vagy az Engels utca, valahogy sikerült rendbe jönni a múlttal.

Nagy Imre sorsa nincs híján a görög tragédiák – Kádár életvégi őrülete – és a törzsi bosszúk – arccal a föld felé temetik az áldozatokat – jellegzetes, borzongató dramaturgiájának. Nagy Imre kommunista volt. De a kommunista szóról már régen levált a történelmi küldetés pátosza, vagyis az, hogy a kommunista egy jobb, egy igazságosabb világ fantasztája és korrigálója lett volna eredendően a világháborúk által csődbe juttatott történelemben. Ma csupán egy embertelen diktatúra élkatonáját, a kulturálatlan, a tulajdont és a polgári szentségeket nem tisztelő barbárt láttatnak benne. Természetesen a kommunisták sokat, túl sokat tettek azért, hogy ez így legyen. Ám az ötvenes évek mégsem olyan, nem úgy néz ki, nem úgy diktatúra, mint a hatvanas, vagy a nyolcvanas évek maszatos világa. Más, könnyebb, ellentmondásosabb időszak.

A történelem szereti az ellentmondásokat. Mert mindaz, ami Nagy Imrével történt, aki még csavarja a sztálini faluterror gépezetének, aki aztán erős alternatíva Rákosi terrorjával szemben, s aki még elvtársak felszólítással illeti a forradalmi tüntetőket, és később semlegességet, többpártrendszert jelent be, majd pedig a börtönben és a tárgyaláson kitart az elvei mellett, kitart, nem kér bocsánatot, nem törik meg, nos, ez az ember folyamatosan átírja és árnyalja azt a képet, melyet a kommunistáról kell gondolnunk. Nagy Imrének és társainak mártírhalála a magyar történelem egyik legszégyenteljesebb fejezete. Milyen jó lenne, ha már csak tananyag lenne. De ahogy magunkra nézek, azt látom, hogy nem, még mindig nem az.

Olvasóink írták

  • 1. mai 2008. június 16. 09:10
    „Sajnos e megemlékező írás "Más, könnyebb, ellentmondásosabb" mint kellene. A két említett német filozófus eszméje csak az ország oroszok megszállta részét boldogította.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi Elvisünk

"Ünnepelt sztár lenne, nem vitás. Egy magyar Elvis. Aki történetesen cigány. Nagy szükségünk lenne… Tovább olvasom