Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nagy testvér

JEGYZET - "Már nincs bizalom. Összetörtek a paddal, ellopták az autóval együtt."
Figyelnek bennünket. Mindenütt. De akinek nincs rejtegetni-, takargatnivalója, azt nem zavarja, hogy figyelik. Megyénk nagyobb városaiban Szegeden 8, Vásárhelyen 16, Makón 93 térfigyelő kamera lesi, mit csinálunk. Utóbbi azért figyelemre méltó, mert a Maros-partinál több „utcai videó" csak a fővárosban van.

Mi tagadás, hasznosak ezek a jószágok: felvételeik több esetben bizonyító erővel bírtak bűncselekményeknél, Makón és Budapesten egyaránt. Legutóbb a gyöngyöspatai véres incidenst rögzítette, s igazolta: a nyílt utcán vizelő, a romákat provokáló véderős „kezdeményezte" a tömegverekedést. Kamerákkal nemcsak közterületen találkozhatunk, de a pénzintézetek, szupermarketek, garázsboltok és kocsmák is közvetítik a személyzetnek – a pult mögött, az eladótérben lévő monitorokat olykor a kuncsaftok is láthatják – a házi valóságshow-t. A Nagy testvér tényleg mindenütt figyel, a 21. század bekamerázta az életünket. Gyanítom, akadnak nem működő, vak, kamu szerkezetek, mert ennek a rendszernek a felvételek bizonyító erején túl legalább annyira fontos eleme az elriasztás, az elrettentés, a megelőzés. A sanyarú élethelyzet vagy kalandkeresés miatt már-már megszűnő gátlások erősítése: ne csináld, ne lopd el, mert látlak! Lebuksz!

Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt, amikor a hitnek még nagyobb szerepe volt – furcsa ezt a mondatot II. János Pál pápa boldoggá avatásakor leírni... –, elég volt egy „kamerát" beépíteni, működtetni. A lelkekbe. A „legnagyobb testvér", Isten ugyanis mindent látott, lát – ez nemcsak a zsidó-keresztény kultúrkörben igaz –, igazán hívő ember nem kockáztatta meg, legalábbis nem sokszor, hogy kisebb-nagyobb bűnök miatt (bíróság elé) pokolra kerüljön. A rendszer egyetlen hibája: amit az Úr szeme látott, „felvett", nem lehetett visszajátszani. Csak azzal az áttételes módszerrel, amit gyónásnak hívunk, és az őszinteségen alapul. Ez pedig nem a bűnözők általános tulajdonsága.

Már nincs bizalom. Összetörtek a paddal, ellopták a virslivel, autóval együtt. Ezért szükségesek a térfigyelő kamerák és a Nagy testvérek szinte minden nyilvános helyen. Önmagunktól óvjuk magunkat. Pedig olcsóbb lenne – nem vallási, pusztán erkölcsi alapon – újraindítani a saját életünket, tetteinket (meg)figyelő belső videókat. Ez hosszú időt és gazdagabb, stabilabb társadalmat feltételez. Addig maradnak és szaporodnak a kamerák.

Olvasóink írták

 • 3. őrgróf 2011. május 02. 22:58
  „"Legutóbb a gyöngyöspatai véres incidenst rögzítette, s igazolta: a nyílt utcán vizelő, a romákat provokáló véderős ,,kezdeményezte" a tömegverekedést". Nos itt a hazugság. Hogy mit rögzített, azt mi nem láttuk, csak azt, amit megmutattak belőle! Az pedig (lehet) hazug, félrevezető. Mint az egészből kiragadott mondatok! Az idióta jogvédőket, helsinki-bizottságosdit játszókat pedig költöztessék Gyöngyöspatára a cigánytelep közepére, ott kapjanak ingyenes öröklakást.”
 • 2. achilleus 2011. május 02. 14:08
  „egyetlen mondattal kapcsolatban van kifogásom:
  "Legutóbb a gyöngyöspatai véres incidenst rögzítette, s igazolta: a nyílt utcán vizelő, a romákat provokáló véderős ,,kezdeményezte" a tömegverekedést. "
  ---- Bayer Zsolt ezt a kérdést némiképp másképp látta, pedig valószínűleg ugyanarról a felvételről van szó: http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/alex.html : Végig IDÉZET: "(...) De most itt ez a film. Rajta pedig a minden. Ahogy a karókkal meg mindenfélével felfegyverzett cigány horda várja Alexet, és agyba-főbe veri. A töb­biekkel együtt. Ordítva, vadállati módon, rengetegen a keveseket. A részeget, a Szálasit porba hugyozó szerencsétlen Isten barmát. És látszik a filmen, ahogy rohannak még mindenfelől, a sok-sok rettegő cigány, jönnek, bújnak elő a bánatos gyöngyöspatai éjszakából, Alexet ölni, kéjjel. Mert semmi kétségünk ne legyen: ha a rendőrség nem jelenik meg a helyszínen pontosan egy perc alatt, akkor a Szálasit porba pisáló Alexék ma már nem élnének. Hallatszik, ahogy ordít a cigány horda: ,,Üsd! Rúgd! A kurva anyját!""
  ------------- Tisztelt Moderátor, kérem hogy miután ezen írás szerzője e bejegyzést elolvasta, legyen szíves a teljes beírást törölni.”
 • 1. klj_54 2011. május 02. 10:30
  „A jogkövetőt nem zavarja a kamera, a bűn elkövetőjét pedig távol tartja.
  Mi itt a gond?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középen állva

"A gyerekek megnőttek, mi megöregedtünk, de a szertartás ugyanaz." Tovább olvasom