Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nagy Testvér

JEGYZET - "Csak az élelmiszerrel foglalkozó kiskereskedelmi hálózat havonta 30, évente 360 milliárd forinttal lehet adós."
Az adóhivatal egyesek szerint olyan lesz, mint a Nagy Testvér: az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekkel mindent lát. Akarom mondani, látni fog, ugyanis a rendszer többszöri módosítás után is csak döcögve indul. A bénázásnak több oka is van, a késés pedig milliárdokba kerül. Az elektronikus pénztárgépekkel 2013-ra 90 milliárdos költségvetési többlettel számolt a kormány, a nyári módosítással ezt már 45 milliárdra csökkentették. Azóta hallgattak, vagyis van közel 90 milliárd forint mínuszunk.

De miért szeretné az adóhivatal a kereskedők minden mozdulatát látni? Egy könyvelő ismerősöm szerint azért, mert csalnak. Azt mesélte, a kereskedők annyira élelmesek, hogy amíg csak lehet, kerülik a pénztárgép használatát. Sőt, arra is rászoktak, hogy a pénztárgépbe beütött tételeket a havi adóbevallásban már nem tüntetik fel. A lebukás veszélye kicsi, pár milliós kis cégeket nem fog hónapokig vizsgálni az adóhatóság. Ráadásul revizor legyen a talpán, aki a blokktengerben megtalálja a csalás nyomát.

Az online kasszával tényleg új világ jöhet. Az adóhatóság olyan egyszerű kérdésekre is választ kaphat, hogy a napi 12 órában nyitva lévő vállalkozásban miért csak fél napig üzemel a kassza. Egy adatbázis segítségével azt is tudni fogják, hogy a szomszéd kereskedő mennyit árult – ha túl keveset, az a gyanús, ha túl sokat, akkor pedig az. A két adattal kiválóan ki lehet szűrni a csalókat.

Mielőtt arra gondolna a kedves olvasó, hogy a cukoráfa-csalók százmilliárdokat tüntetnek el, számoljunk egy kicsit. A KSH szerint Magyarországon 152 ezer kiskereskedelmi üzlet van. Az élelmiszerboltok viszik a pálmát, havonta több mint 300 milliárd forintos forgalommal. Nem elírás, százmilliárdokról beszélünk. A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint az adóelkerülés 20 százalék körüli. Legyünk optimisták, és számoljunk csak 10 százalékkal. Csak az élelmiszerrel foglalkozó kiskereskedelmi hálózat havonta 30, évente 360 milliárd forinttal lehet adós.

Ez súlyos probléma, amit az online kassza talán orvosol. Ha a kiskereskedelem kifehérítésével végez a kormány, jöhetnek a számlát nem ismerő vízszerelők, vagy éppen a magánorvosok. Őket is figyelhetné a Nagy Testvér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örök Cserepes

˝Vettünk lepedőt, ágynemű-garnitúrát és törülközőt éppúgy, mint a szomszédból származó Cézár konyakot.˝ Tovább olvasom