Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nagy úr a megszokás

"Nem feltétlen kellene feleslegesen gazdagítanunk a gyógyszeripart."
Egyszerű alapigazságnak tűnik: ha valamit – legyen szó mosóporról, cipőről vagy bármi másról – megkaphatunk olcsóbban is, ne a drágábbat vegyük, ha a minőségük nem különbözik. Erre épülne a gyakorlat, amely szerint a háziorvosokat arra ösztönzik, hogy az azonos hatású gyógyszerek közül igyekezzenek mindig a lehető legolcsóbbat felírni a betegeknek. Ezzel kímélnék a páciensek pénztárcáját éppúgy, mint a közös kasszát, amelyből a támogatásokat finanszírozzák. Ugyanakkor – úgy tűnik – olykor a megszokás nagyobb úr, mint az amúgy a családi háztartásban is nap mint nap gyakorolt racionalitás.

A szegedi Kass doktor kikéri magának, hogy megbüntessék, ha mégis a drágábbat írja fel egy betegének. Tény: a hatóságok nem éppen udvarias módját választották az ösztönzésnek, merthogy aki az olcsóbb, utángyártott készítmények helyett rendszeresen a drágább eredetit írja a receptre, afféle spórolási tanfolyamon köteles részt venni. Innen nézve lehet némi igaza az orvosnak. Az is tény, hogy – különösen állandó gyógyszerek esetében – maguk a betegek is hajlamosak ragaszkodni ahhoz, amit megszoktak. Mint ahogy abban is van logika, hogy az úgynevezett generikus, azaz származtatott gyógyszerek esetleges mellékhatásáról – pont, mert többnyire újak – kevesebb a tapasztalat.

Mindezzel együtt azonban úgy gondolom, nem feltétlen kellene feleslegesen gazdagítanunk a gyógyszeripart. Egy ugyancsak tapasztalt makói háziorvos mesélte nekem, hogy egy idős páciensének, aki 28 ezer forintot költ különböző vérnyomáscsökkentő készítményekre, a megszokottak helyett – szép sorjában kipróbálva persze, hogy kiderüljön, ha valamelyikkel gond van – újakat írt fel. Mindegyik bevált, most több mint 10 ezerrel kevesebbet hagy ott alkalmanként a patikában.

Az ösztönzés módján talán lehetne csiszolni, finomítani – de hogy érdemes a spórolással próbálkozni és legyőzni a megszokást, azt nehéz vitatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülj, gumicsont!

"Át kell állítani az agyunkat, s meg kell tanulnunk (nyugat-)európai módon parkolni." Tovább olvasom