Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nagyhét – nagy takarítás

"Egy egész héten át emelkedettséggel telve ünnepelni kéne, mert húsvét lesz. (A nagyhétre munkaszünetet is rendeltek el – a középkor végéig.) Ehhez képest nekünk több mint egy héten át otthon is keményen dolgozni kell, mert húsvét lesz."
Egy egész héten át emelkedettséggel telve ünnepelni kéne, mert húsvét lesz. (A nagyhétre munkaszünetet is rendeltek el – a középkor végéig.) Ehhez képest nekünk több mint egy héten át otthon is keményen dolgozni kell, mert húsvét lesz. Sok a tennivaló, mert a húsvét a tavaszi nagytakarítás határideje is. Addigra ragyognia kell minden ablakszemnek. Addigra tisztára kéne mosni-festeni még a falat is (a tojásokról nem szólva), lomtalanítani a házat, gyomtalanítani a virágoskertet. És így tovább – kifulladásig.

De nem ez az egyetlen ellentmondás, ami ezt a tavasz-ünnepet jellemzi. Vannak, akik szerint a születés nagyobb ünnep, mint a halál, a karácsony nagyobb ünnep, mint a húsvét. Nem így az egyháziak és a vallástudósok szerint. Ha a tavaszi nagytakarítástól izomlázas test megpihen, talán marad még idő rendet tenni az agy hittudományi ismereteket rejtő zugaiban is. Például hogy pontosítsuk: az őskeresztények Jézus születését nem, csak halálát és feltámadását ünnepelték – fölidézve a Megváltóvá váláshoz vezető keserves utat.

A virágvasárnapos királyi fogadtatást, amiben már benne foglaltatik a rossz előérzet: a Próféta sem lehet próféta a hazájában. Aztán a Jézus által is ünnepnek tekintett pászkavacsora nagycsütörtöki többlettartalmát, az üzenetet: a szeretet az élet, meg hogy örök életben reménykedhet, aki „eszi az ő testét és issza az ő vérét". A kálváriás pénteket, ami a félelem szülte ítéleté: keresztre feszítése annak, aki átlépett a szokásos társadalmi és vallási szabályokon. E sorba tartozik a keresztények nagypénteki nagyböjtje is, ami a bűn elleni harc ideje, a lelki szabadság reménye. Meg a nagyszombat, ami a síri nyugalomé, majd a megváltós vasárnap: a feltámadás – a halál fölötti győzelem ünnepe. Így érkezik el húsvét, vagyis a böjt vége...

A pénztárcánk viszont épp a negyvennapos böjt utáni ünnep miatt lesz karcsúbb: a sonka és a tojás, a bárány és a kalács, az „üccsi" és a bor, a csokinyuszi és a gyerekeknek vásárolt más meglepetés árával. Ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, és az eszem-iszomhoz sem háznál, hanem a hipermarketben vesszük a hozzávalót, akkor is minimum hat-tízezerbe, de akár egy húszasnál is többe kerül ez a megvilágosodás. Ha így is megkönnyebbülve, de lelkileg is megújulva vettük a húsvét jelentette akadályt, jöhetnek a hétköznapok és a saját ünnepek – egészen karácsonyig. S persze előtte: a nagy takarítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsiinvázió

"Egy biztos: sokféle bűnt el lehet követni Szeged közlekedési rendjével szemben, akár még… Tovább olvasom