Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nagyon kell a pénz

JEGYZET - "Három év kevés volt ahhoz, hogy megismerjék."
Mi a magyar most?

Autószerelő, akinek műhelye a NAV épülete mellett működik. Látja a drótkerítésen át, hogy a szomszéd udvaron egy öreg kocsit próbálnak beindítani az adóellenőrök. Nem boldogulnak. Áttolják hozzá, ő megjavítja, fizetnek, ő nem ad számlát, megbüntetik. Miben bízott? Nyilván abban, hogy őt, a szomszédot úgyse bántják. Azt nem említi a NAV nyári ellenőrzésének adatait közzé tévő Privátbankár.hu, hogy ez melyik városban történt, csak azt, hogy a közép-magyarországi régióban két hónap alatt 3700 ellenőrzést tartottak. A vendéglátóhelyek és szervizek mellett például horgásztavat üzemeltető, lovaglást, vitorlázást, sétarepülést szervező vállalkozásoknál is jártak, és minden harmadik esetben találtak szabálytalanságot. Az autószerelők ebből a színes kavalkádból is kitűntek, náluk ugyanis – ahogy a cikk fogalmaz – „50%-os volt a megállapítási arány". Nehéz lenne megítélni, hogy ezek a szakik az átlagosnál elbizakodottabbak, vagy a többieknél jobban rákényszerülnek arra, hogy ügyeskedjenek. Mindenesetre több közöttük a gyanútlan ember. Pedig hallhattak arról, hogy az adóellenőrök mennyire leleményesek. Megírtuk, hogy Csongrád megyében Valentin-napi szerenádot adó zenész hallgatókat is lebuktattak. Mi több, az új trafikosok, akiket a botrány miatt országszerte és testületileg a Fidesz csókosainak tekintenek, ténylegesen nem érezhették magukat annak egy hónapig sem, mert jött az adóhatóság a mindjárt 18 éves próbavásárlókkal, és lett nagy ijedtség.

Ám nem csak ellenőrző szerveinek, az egész államnak adott markánsabb karaktert a kormány. Ez az arculat olyannyira új, hogy egyeseknek – lásd: autószerelők – három év kevés volt ahhoz, hogy megismerjék. Az állam egyrészt segít. Csökkenti a lakosság energiaköltségeit, majd megint csökkenti – most mindegy, mit mond ezekről a lépésekről az ellenzék –, de közben keményen bevasalja azt, ami megilleti. Ezt a szakik nyilván úgy mondják, jobban kell neki a pénz, mint azelőtt.

„A fenti helyszíni vizsgálatok a folyamatos jelenlét biztosításával közvetlenül hozzájárulnak ahhoz, hogy az adózókat jogkövető magatartásra ösztönözzék" – ezekkel a szavakkal indokolja a NAV a nagyobb szigorúságot. A nevelő szándék jogos, kíváncsi vagyok rá, milyen eredménnyel jár. Magamon mint adózón már észrevettem, hogy bármilyen szép a paradicsom, elromlik a kedvem, ha nem kapok mellé nyugtát a piacon. Szólni viszont még nem akaródzik. Várok pár pillanatig, aztán eloldalgok. Nem tudom, ezért milyen jegy jár erkölcstanból – remélem, már görbül.

Olvasóink írták

  • 1. cruiser 2013. szeptember 18. 21:29
    „Nem kell hisztizni! Próbálj Svájcban adót csalni vagy csak "elfelejteni" számlát adni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül

"A nemesnek tűnő kormányzati szándékok mögött megint ott bűzlenek azok a csúnya személyes érdekek." Tovább olvasom