Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Nagyon nagy böjt

JEGYZET - "Kezdődik, pontosabban már megkezdődött a böjt."
Sertéshús kilója nem kapható 1000 forint alatt. Az is marha, aki megveszi – vagy legalábbis nem kisnyugdíjas, munkanélküli, közmunkás, esetleg közalkalmazott. És még hosszan sorolhatnánk, vagyis a többség. Lehet, hogy kétharmados.

Egyre több a szegény az országban, és az élelmiszerárak – most főként a húsra koncentrálunk – nem az ő pénztárcájukhoz igazodnak. Pedig az ember mindenevő, vagyis normális esetben a húsnak, az abban található speciális tápanyagoknak, fehérjéknek is szerepelniük kell az étrendjében. Kellene. A növekvő árak mellett a menzákon is zsugorodnak az adagok, a séfek igyekeznek kiváltani az állati eredetű étkeket zöldségekkel, húspótlóval (szója), gombával, hallal.

Apró mentség az 1000 forint feletti bolti árra, hogy emelkedett a felvásárlási ár is 350-ről 450 forintra, valamint a költségek, áfa, munka- és szállítási díj, az üzemanyag is felfelé kúszott. Az okokat ésszel felfogjuk, megértjük, de ettől a bukszánkban nem lesz több pénz, és marad a döntés: erről is le kell mondani. Ezer alatt maradnak a csontok, pár fajta csirkehús, comb, szárny, utóbbi inkább csak bőr, csont és porcogó. (Csak így zárójelben: előnyt élveznének a tenyésztésben a 20 lábú, 20 szárnyú tyúkok.)

Felrémlik a mondás, a kisnyugdíjas – manapság nem csak rájuk igaz – hamarabb eléri a kukát, mint a patkány. Feleslegesen. Mert ételt ezek után nem dobunk ki. Újabb népi bölcsesség – bár nem ezek gyűjteményét akarom megírni –, hogy szegény ember vízzel főz. Csak azzal.

A zseniális Hofi Géza az 50-es évekkel, a kulákok, a módos parasztok, a gazdálkodáshoz értők üldözésével kapcsolatban említette: abban az időben sokaknak volt vakbele, nem látta, hogy húst evett volna. Akkor nem drága volt, egyszerűen eltűnt a boltokból. Már délelőtt sorba kellett állni, hogy délután kapjon valaki. Ma a hús (többféle, bőséges kínálatban) roskadozik a polcokon, hűtőkben, a sorok, a vevők tűntek el. Valami mindig hiányzik. És kezdődik, pontosabban már megkezdődött a böjt. Nem a húsvéti nagy, nem a negyvennapos. Akár egy életen át tarthat.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2012. február 21. 15:40
    „"Sertéshús kilója nem kapható 1000 forint alatt."

    Csak hangosan gondolkodom: Gyakran járok a Marsra, oda mégiscsak nem a legtehetősebbek járnak bevásárolni. Van vagy három kávézó a nagycsarnokban, emellett még vagy 4-5 helyen lehet kávét kapni. Egy haboskávé az egyik helyen - miközben ennél drágább kapuccsínók és egyebek is kaphatók - csaknem 200 forintba kerül. Öt haboskávé tehát egy kiló sertéshús árával egyenértékű. Mégis, miért van az, hogy sorbanállás nélkül szinte soha nem lehet kávét kapni, ülőhely pedig még annyi sincs? Az alkoholtermékek áraival nem vagyok tisztában, de mintha arra is többet költenének, mint sült sertéskarajra, néha még enni sem lehet tőlük. A sülthal egyébként borzasztó drága, a sült csirkeszárny pedig mintha kiment volna a divatból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újragombolás

"Joggal emlegetik Szegedet a legpesszimistább magyar nagyvárosok között." Tovább olvasom