Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nagyon nő a fű

Jegyzet - ˝Hét közben traktoros, hét végén böllér˝
Kisebbfajta válsághelyzet alakult ki Pitvaroson, mert az eső miatt most jobban nő a fű. Nem győzik elég gyorsan nyírni a közterületen, és ezt valaki szóvá tette. A polgármester a több mint egymilliárd ember által látogatott Facebook-oldalon válaszolt: „Sajnálattal hallottam vissza, hogy a Makóra menő buszon valaki a közfoglalkoztatott embereken köszörülte a már gyakorlott nyelvét. A fő téma a fűnyírás volt. Felhívnám pár apróságra a panaszos figyelmét!" – kezdi Radó Tibor, majd részletesen indokolja, hogy miért nem sikerült időben végezni a nyírással. Megköszöni kollégáinak a kitartást, és megkérdezi a kritikustól: „Miért kell ócsárolni a másik embert, pláne, ha az az Ön kényelméért dolgozik, hogy szebb és élhetőbb legyen Pitvaros?"

Ha most valaki egy időgéppel iderepülne a huszonöt évvel ezelőtti Pitvarosról, biztosan csodálkozna azon, milyen magas szintre jutott a közösségi együttélés kultúrája és a lakókörnyezet iránti igényesség. Természetesen nem ez a legnagyobb gondja a községnek. Viszont ez az a terület, amelyért ma egy falusi önkormányzat teljes súlyával felelősséget tud vállalni. A negyed századdal ezelőtti várakozásokhoz képest sok minden tisztázódott. A munkahelyteremtés, amit a kampányban számon kérnek egymáson a politikai ellenfelek, nem olyan egyszerű.

Teremteni legföljebb jó feltételeket tud Unió, állam és önkormányzat szentháromsága. Ha egy vállalkozó belefog valamibe, vagy jönne egy befektető, gyorsan ide tudjon érni az M43-as autópályán, kapjon megfelelő területet, pályázati támogatást, adókedvezményt. Mára az is világos, mi történik, ha nem jön senki. Akinek a helyiek közül piacképes a szakmája, elmegy. Aki maradni akar, több munkát vállal: hét közben traktoros, hétvégén böllér. Akik saját erejükből nem boldogulnak, azokat közfoglalkoztatja az önkormányzat.

A pitvarosi e téren valószínűleg a legjobbak közé tartozik: munkásai az elhagyott telkeket, erdőket is gondozzák, a gally a Belügyminisztérium pályázati pénzéből vett kazánokat fűti, a vastagját rászorulók kapják. A község a saját földjein is gazdálkodik, smaragdfát ültet, mert az gyorsan nő, levele jó takarmánynak, virágja pedig mézelő. Kétségtelen, ez is szebbé, élhetőbbé teszi a falut.

Mindenki tudja, ez jó esetben fordítva szokott történni: előbb van helyben rendes munkahely, javuló életminőség, s utána támad igény arra, hogy szebb legyen a lakókörnyezet. Nálunk előbb-utóbb ki fog derülni, ez fordítva is működik-e.

A fű most mindenesetre jól érzi magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévúton

˝A tagság nem ajándék vagy kényszer: lehetőség˝ Tovább olvasom