Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nagyüzem

"Azt senki sem mondta a szünetben, hogy lehet Vörös Gabriella nagyon jó igazgató, a múzeum pedig sikeres, de tényleg megsérthették a törvényt, és ez a kettő együtt is igaz lehet. Azt sem mondták, hogy a megyei önkormányzatnak negyvenhárom intézménye van, és a többséggel eddig nemigen volt gond."
Ez Magyarország: akkor indul fegyelmi vizsgálat a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója ellen, amikor soha nem látott tömegben jönnek a látogatók a kiállításokra. Igazságtalan ez a mondat, mert azt is jelentheti: a megyei önkormányzatnál megirigyelték Vörös Gabriella szakmai sikereit, és gyorsan hibát kerestek a munkájában. De a rosszindulatot nem az újságíró feltételezi, ez egy kollektív tapasztalat reflexszerű megnyilvánulása; érezni lehetett a levegőben tegnap is a megyeházán.

A szünetben egy nagy intézmény vezetője – javakorabeli férfiember – azt magyarázta nekem, milyen gyakran kényszerítik féllegális megoldásokra az embert a bizonytalan körülmények, rossz jogszabályok. Akadt, aki emlékeztetett arra, három évvel ezelőtt a közgyűlés elnöke a múzeumigazgatóval azon a pénzen vitázott, amit az autópálya nyomvonalán folyó ásatásokért vett föl az intézmény. A közgyűlésen kiderült, az igazgatónőnek joga van ahhoz, hogy több százmillió forintról szóló szerződést kössön, a közgyűlésnek viszont ahhoz van joga, hogy ellenőrizze a munkáját. Akkor abban maradtak, visszatérnek az ügyre. Ez lenne most a visszatérés? Volt, aki kereken azt mondta: valaki biztosan fúrja az igazgatónőt. Csakis ez lehet a háttérben.

A beszélgetésekből azt szűrhettem le, a megyei önkormányzat ezredforduló utáni története úgy is nézhető, mint igazgatók megválasztásának, tündöklésének és érthetetlen vagy szükségszerű bukásának története. Egzisztenciák mennek tönkre okkal vagy ok nélkül, és az egésznek a hátterében – ezek szerint – egy velejéig romlott állam áll, amely csak ahhoz ért, hogy beszedje a pénzt, és aztán rosszul ossza el.

Azt senki sem mondta a szünetben, hogy lehet Vörös Gabriella nagyon jó igazgató, a múzeum pedig sikeres, de tényleg megsérthették a törvényt, és ez a kettő együtt is igaz lehet. Azt sem mondták, hogy a megyei önkormányzatnak negyvenhárom intézménye van, és a többséggel eddig nemigen volt gond.

Tegnap a megyeházán felfüggesztettek egy intézményvezetőt – ugyanakkor kineveztek hét másikat, szinte futószalagon. Érdekes közelről, de kívülállóként figyelni működés közben ezt a politikai nagyüzemet. Mert sokszor látszik, a mi rendszerünkben a bizonytalanság olyan alkotóelem, mint a motorban az olaj.
Persze lehet, ez így természetes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szoktuk

"Nem szoktunk kollégát piszkálni, cikizni, pellengérre állítani. Mindenki hibázhat – ez az… Tovább olvasom