Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Negyven százalék

JEGYZET - "A feljelentések száma nem azonos a lopásokéval. Vagyis csalóka a statisztika."
A törvényi szigorításnak bizonyára van visszatartó ereje, ennek ellenére hihetetlennek tűnik, amit a belügyminiszter mondott kedden: a jogszabályi változásoknak köszönhetően a bolti lopások száma negyven százalékkal csökkent. Ilyen csak a mesében és a politikában van – kommentálta a bejelentést ismerősöm, aki egyébként az igazságszolgáltatás terén mozog otthonosan.

Kezdjük ott, hogy a lopások egy része ki sem derül, vagy csak napokkal, hetekkel később, akkor pedig bottal üthetik a bolti szarka nyomát, így nem is tesznek feljelentést az üzletek. A másik eset: elkapják a tolvajt, elveszik tőle a zsákmányt. Ha cipőről, telefonról van szó, akkor az erkölcsin kívül semmilyen kár nem keletkezett. Ha megeszi az elcsent kolbász felét, akkor kifizettetik vele, ha nem tudja, akkor sem biztos, hogy rendőrt hívnak, legfeljebb jól megjegyzik az arcát. A feljelentések száma nem azonos a lopásokéval. Vagyis csalóka a statisztika. Persze ez korábban is így volt.

Az új szabályozás szerint 20 ezer forintos érték alatt, akár egy dezodor ellopásáért is elzárhatják az illetőt, ha elmúlt 14 éves. Akadt is ilyenre példa. Természetesen van ennek visszatartó ereje, ezt erősíti az általunk megkérdezett CBA szóvivője is. Ugyanakkor egyre-másra jelennek meg olyan nyilatkozatok, hogy növekszik a megélhetési bűnözés. Ebbe persze beletartoznak az „amatőrök" által elkövetett bankrablások is. Ám ha a szó szoros értelmében a megélhetésről beszélünk, akkor azt a hipermarketekkel, élelmiszerüzletekkel hozza kapcsolatba az ember, mert ott lehet beszerezni az ennivalót. Nem egy példa volt rá, hogy mire a pénztárhoz ért a hipermarketben a vásárló, a kosárból a gyomrába vándorolt a 10 deka felvágott. Na ezzel nehéz mit kezdeni, még ha a biztonsági kamera rögzítette is az akciót.

Csak örülhetünk annak, hogy jelentősen visszaesett a bolti lopások száma. Egy kérdés van: a negyven százalék száz százalék?

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2011. május 12. 14:35
    „Ahhoz képest valóban soknak tűnik ez a 40%-os csökkenés, hogy mekkora publicitást kapott egy bizonyos Pi-szalámi- és Ed-sajt elsettenkedés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézmizéria

"Az egy lakosra jutó alig fél kilónyi éves fogyasztás is mutatja: sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint ajánlatos lenne." Tovább olvasom