Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Nehéz idők jönnek

JEGYZET - "Amíg egyik kezével segít a devizahiteleseken és rezsit csökkent, a másikkal ugyanezt a pénzt elveszi."
Van egy mondás, hogy az élet – más szövegkörnyezetben a sors vagy Isten – az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mintha a magyar kormány is ezt tenné: amíg egyik kezével segít a devizahiteleseken és rezsit csökkent, óriási lyukakat ütve a költségvetésben és veszteségbe sodorva a bankokat, biztosítókat, energiacégeket, a másikkal, a gyenge forint révén, ugyanezt a pénzt elveszi: mert megugranak a törlesztőrészletek, és a benzintől kezdve szinte minden drágul.

Eszembe jutott Zoltán, aki most, ilyen gyenge forintnál, megint nem lehet könnyű helyzetben. Zoltán sorsával a közrádió ismertetett meg pár nappal ezelőtt, a reggeli műsorában, őt is az „elmúltnyolcév" tette tönkre. A 30 éves fiatal embert telefonon hívták, saját hangján a következő történetet mesélte el: 5 évvel ezelőtt 18 millió forintos hitelt vett fel svájci frankban, mivel nagyobb házat szeretett volna a meglévő helyett. Törlesztőrészlete a kezdeti 80 ezerről mára 180 ezerre emelkedett, ráadásul eközben tönkrement a szülei vállalkozása is, ahol dolgozott. Most ott tart, hogy nem tudja fizetni a részleteket, és a házát is elárverezik. A riporter Zoltán sorsán keresztül egy olyan embert mutatott be, aki a bankok áldozata lett.

A közrádió szerkesztőjének nem jutott eszébe, hogy talán nem egy tipikus sors Zoltáné, és az sem merült fel senkiben, vajon használta-e a fejét gondolkodásra is az eladósodás pillanatában éppen 25 éves fiatal. Inkább az sütött a riportból, hogy az államnak segítő kezet kell nyújtania az áldozatnak, akárcsak azoknak az önkormányzatoknak, amelyek hitelfelvételben és kötvénykibocsátásban nem ismertek mértéket.

Mindenesetre nem szeretnék most Zoltán bőrében lenni, aki úgy tűnik, hiába nyergeli meg az árfolyamgátat, és kap mentőövet a magyar adófizetők pénzén, ugyanott tart majd, ahonnan elindult. Ha ugyanis ilyen tempóban gyengül a forint, és a maradék befektetői bizalom is elillan az ország iránt, az euró pedig tényleg újra eléri a 320 forintos szintet, akkor Zoltánra nehéz idők jönnek.

Olvasóink írták

  • 2. csonakos 2013. március 13. 08:39
    „Igen jó jegyzet! Ez a mai magyar valóság! Zoltán, hát inkább nem minősítem! Sokat akart a szarka ... Most a közösből részesedik érdemtelenül mert meggondolatlanul nyújtózkodott a többi sorstársával, önkormányzattal együtt! Mi meg szívhatjuk! A kormány a "miénket" szórja!”
  • 1. kisistvan.hu 2013. március 13. 08:36
    „"mivel nagyobb házat szeretett volna" Na itt bukott meg a dolog. Én is szeretnék sok mindenben nagyobbat, szebbet, újabbat, de mivel nincs rá pénzem, és biztos nem vagyok benne, hogy a jövőben lesz, ezért maradok a kicsiben, és jól érzem magam benne, mert tudom, hogy ki van fizetve. Ennyi...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar banán

"A rezsivel kapcsolatos parasztvakítás egy banánköztársaság kormányfőjének is dicséretére válna." Tovább olvasom