Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Nekünk Mohács kell!

"Dzurinda szinte szó szerint végigverte az országon a reformokat."
Mint minden rosszban, ebben az átkozott válságban is csak van valami jó. Újragondolásra, átértékelésre, a ki nem mondott szavak kimondására, az elmulasztott lépések megtételére, tabuk feszegetésére bátorít és kényszerít. A politikai homokozókat szeretném kikerülni azzal, hogy a válság okairól, felelőseiről most nem nyitok vitát, annyit azonban megjegyeznék: ekkora világfelfordulásra nemhogy Magyarország, de a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió, sőt még a pénzügyi alulinformáltsággal aligha vádolható Soros György sem számított, aki a Lehman Brothers bedőlése előtt nem sokkal még bevásárolt a globális méretű amerikai befektetési központ részvényeiből.

Nekünk amúgy is Mohács kell. Tessék, most itt van! Húsz éve alig nyitogatott tulipános szekretereinkből csak úgy dőlnek kifelé a csontvázak. Politikusok, közgazdászok, társadalomtudósok egymásra licitálva ecsetelik az eléjük táruló látványt. Például azt, hogy 830 ezer rokkantnyugdíjas van Magyarországon, miközben a szomszédos Szlovákiában 27 ezer, ami a lakosság számarányához viszonyítva is több mint tizenötszörös különbség! Hetvenkét egyetem és főiskola van Magyarországon, annyi, mint a nálunk nyolcszor nagyobb lakosságszámú Németországban. A pécsi egyetem rektora nem véletlenül fakadt ki magából a minap egy rádióinterjúban: sok a gyenge hallgató, sok a gyenge tanár, ergo: alacsony az oktatás színvonala. Az tanulhasson csak tovább, aki alkalmas arra, hogy továbbtanuljon – tette hozzá.

Addig is futószalagon gyártjuk a diplomás munkanélkülieket, miközben jól képzett szakmunkásokat, mestereket, műszaki szakembereket nagyítóval is alig lehet találni.

Pár éve ha Szlovákiára akartunk tekinteni, még hátrafele kellett néznünk – ma előre. Nem csináltak mást, mint válság nélkül is meglépték azokat a reformokat, amelyeket lehet, mi azzal együtt sem fogunk megcsinálni. Dzurinda szinte szó szerint végigverte az országon a reformokat (még a vizitdíjat, kórházi napidíjat, több biztosítós rendszert is). Ott nem fordulhat elő olyan, hogy valaki szociális juttatásokból ugyanannyit össze tudjon szedni, mint ha dolgozna. A rendszer olyan „kegyetlen", hogy munkába menekülnek az emberek. Ficóék – akik akkor még ellenzékben voltak – természetesen ott is támadták az elképzeléseket, de egyfajta kiegyezésként, soha sem tettek keresztbe az intézkedéseknek. És a babérokat már ők arathatták le, hiszen Dzurindáéknak a fájdalmas reformműtétekbe óhatatlanul bele kellett bukniuk, de az ország kormányrúdja másfél év alatt egyenesbe fordult.

A válság kényszere felszínre hozza a politikusok gumicsontjait is. Valamennyi párt eljátssza most nekünk, hogy mindig is kisebb parlamentet akartak, meg hogy igenis adóztassák meg saját költségtérítésüket is. A látszat is becsülendő: ha szív a nép, legalább azt lássuk, megpróbálnak ők is szívni egy kicsit. Vajúdnak a hegyek… A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara baloldali elhajlással aligha vádolható elnöke, Parragh László már olyan, tabunak számító témákat is fel mer vetni, mint a paksi atomerőmű bővítése, Bős-Nagymaros újragondolása, vagy akár a szénbányák újbóli megnyitása.

Itt van tehát Mohács. Én csak attól félek, nekünk ez is kevés lesz.

Olvasóink írták

 • 4. SecondLife 2009. február 07. 10:57
  „Sajnos, igazuk van a hozzászólóknak. Magyarországból semennyi idő alatt sem lehet normális országot építeni, ebben a korrupt és hazug közegben lehetetlen. Nem lehet érvelni, az érvekkel szemben a hallgatás és elhallgatás falai meredeznek, az érintettek néznek kifelé a fejükből cselekvés helyett. Tragikus a helyzet. Javul a forint? Persze, addig, amíg a most lehívott 5 milliárd euró el nem fogy. Azután pedig majd lesz valahogy. Kár értünk.”
 • 3. madártej 2009. február 07. 07:59
  „Lószart,mama! 2002 óta kik kormányoznak? Na, nekik lesz Mohács, nem kicsit, nagyon! Mehetnek oda, ahova tavaly márc.9-én irányította őket Horn Gábor vagy, ha az nem tetszik nekik, a Csillagban is lesz helyük.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. február 07. 07:11
  „A tobbivel viszont maximalisan egyetertek!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. február 07. 07:10
  „"Dzurinda szinte szó szerint végigverte az országon a reformokat (még a vizitdíjat, kórházi napidíjat, több biztosítós rendszert is)."

  Igen. Csak ne felejtsuk el, hogy a mi megmento messias kozgazdasz zsenink adokat emelt ES bevezette a vizitdijat, egyebeket IS. Ott meg 19% lett az afa, az szja-kulcs (igaz, a teljes berkoltsegbol, azaz a szuperbruttobol), az osztalekado es igy vezettek be a dijakat. NEM mindegy!

  Valamint az ingyenelok segelyeit megkurtitva az "ehseglazadokat" (akik cigit es alkoholt raboltak nagy ehsegukben) nem az ombucmanok, mohacsiviktoriak karoltak fel, hanem a katonasag, rendorseg, akik "szó szerint végigverték" a kolomparokat.

  Feri ugy akar most eppen (a huszadik verzio alapjan) adot csokkenteni, hogy kozben emel is. Ez mar el van kurva, ezt a vonatot lekestuk. 50 ev mulva sem lesz semmi ebbol az orszagbol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytassa, nővér!

"A sors úgy hozta, hogy a hivatalos osztályátadás előtt élvezhettem a traumatológiai klinika… Tovább olvasom