Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem diákcsíny

"A vasszigor sem biztos, hogy jó, a túlzott engedékenység pedig biztosan nem az."
Kapd be a f...om! Nap mint nap elhangzik ez vagy hasonló mondat a magyar iskolákban. A címzettje a pedagógus, feladója pedig egy-egy diák, aki miután kimondta, elégedetten néz körbe a tanteremben, hogy begyűjtse osztálytársai elismerő pillantásait, na, ez jól megmondta, ez ám a vagány csávó. A tanár meg csak ott áll a katedrán, és kapkod levegő után. Legszívesebben lekeverne egy hatalmas nyaklevest a pofátlan kölykének, de nem teheti, mert nem teheti. Jöhet a tüneti kezelés. Beszél a gyerekkel, akit még az igazgató elé lehet és kell citálni ilyen szituációban. Egy dolgot nem igazán lehet, a megtépázott tekintélyt a többi normális gyerek előtt tökéletesen visszaállítani. Márpedig ha egy gyereket nem tudnak megakadályozni abban, hogy így megalázza a pedagógust, ilyen mondat elhagyja a száját, akkor nagy a baj. Ő lesz az, aki legközelebb nemcsak beszól, hanem akár meg is üti a tanárát. Ha ilyen esetben a büntetés – amely jobbára az iskolából való eltanácsolásból áll – elmarad, az felhívás keringőre a többi diák számára is.

Nyugat-Európához és Amerikához hasonlóan Magyarországon is terjed az iskolai erőszak. Tanítványok és azok szülei inzultálnak pedagógusokat, akiknek nem irigylésre méltó a helyzetük, mivel meg kell találniuk a megfelelő nevelési módszert a kényes helyzetek kezelésére. A vasszigor sem biztos, hogy jó, a túlzott engedékenység pedig biztosan nem az. Úgy tűnik, bizonyos esetekben sem a szülők, sem a tanárok nem találják a megfelelő eszközt, amellyel a problémás eseteket, gyerekeket kezelni tudnák.

Tegnap beszéltem egy intézményvezetővel, a kisteleki „tanárverés" apropóján kértem véleményét a témában. (Azért az minimum furcsa, hogy a megtámadott tanár, miközben a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkára, nevét nem vállalta, nyilatkozni sem kívánt az ügyben.) Szóval az igazgató elmondta, ezek az esetek az utóbbi 4–5 esztendő termékei, amelyek azt jelzik, hogy a tanulók tele vannak problémákkal, feszültséggel, amelynek feloldásához sokszor nem kapják meg a felnőttek támogatását. A problémákat helyi szinten kell megoldani, nem örül annak, hogy ezeket a híreket felkapja a sajtó, mert a rossz példából könnyen vesznek mintát a gyerekek.

Aki kezet emel a tanárra, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettét követi el, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Vagyis nem beszélhetünk ilyen esetben diákcsínyről.

Olvasóink írták

  • 1. Rozsdás 2010. december 03. 23:19
    „Hülyeség a köbön,mint az oktatás eddigi reformja!
    Az iskola a tudás gyarapításáért létezik és nem pszichológiai intézmény !!

    "Szóval az igazgató elmondta, ezek az esetek az utóbbi 4-5 esztendő termékei, amelyek azt jelzik, hogy a tanulók tele vannak problémákkal, feszültséggel, amelynek feloldásához sokszor nem kapják meg a felnőttek támogatását. A problémákat helyi szinten kell megoldani, nem örül annak, hogy ezeket a híreket felkapja a sajtó, mert a rossz példából könnyen vesznek mintát a gyerekek".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházfront

"Alföldi Róbertet mint szabad szellemű művészt nem tudják elfogadni Nemzeti élén." Tovább olvasom