Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem ételbiztosítás

"Aki teheti, piacon vásároljon mézet, termelőtől, akkor más keze garantáltan nem járt a csuporban."
Nemsokára egészségesen fogunk élni – aki nem tartja karban testét a nemzeti együttműködés jegyében, hamburgeradót fizet. Erre koccinthatunk is – a házi főzdénkben készült pálinkával, hiszen a kormány ezt is elintézte. Falun bárki megmondja: ez az itóka kis mennyiségben gyógyszer.

Csak mézes ne legyen az a pálinka. Igaz, gyógyszer a mézben is van – csak éppen némi antibiotikum, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-ellenőrei által csepegtetett információk szerint.

Nem is robbanhatott volna rosszabbkor a mézbomba. Az influenzaszezon kellős közepén most agyalhat a szülő a boltok polcai előtt: jót tesz-e a gyereknek, ha kosarába rakja az aranyos, maci formájú, B-vitaminokban, kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban gazdag, köhögés elleni csodaszert – amely néhány nem kívánt melléktermékkel is elláthatja a gyereket. Nem egy ételbiztosítás.

2007-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálata azt állapította meg: a magyarországi élelmiszer-áruházakban kapható mézkészítmények 70 százaléka hamisítvány. A Magyar Nemzet munkatársai a boltokból találomra 12 üveg terméket választottak ki, amelyek közül 6 bizonyult szennyezettnek a brémai Applica laboratóriumban. Itt volt az ideje a tavaly év végén indult országos mézrazziának – több termék forgalmazását meg is tiltotta a hatóság.

Ízlelgessük a szót: méznagyhatalom vagyunk. Németországban is a miénket nyalogatják – nekünk meg marad a keserűség, a gyatra import, a „mézízű mézhelyettesítő termék". Termelők olyan esetről is hallottak, hogy a magyar mézet Romániába viszik, átcsomagolják, és felhígítva, rossz minőségben hozzák vissza. Ilyen is kerülhet a nagy áruházak polcaira, ahova a magyar kistermelők portékái nem férnek oda. Hozzáértők tanácsolják: aki teheti, piacon vásároljon mézet, termelőtől, akkor más keze garantáltan nem járt a csuporban. Áruházban pedig olyan terméket válasszunk, amelyen feltüntették, hogy magyar, és a termelő neve is olvasható.

A méheknek szánt gyulladáscsökkentő gyógyszer hibás adagolásával, liba-, kacsa-, szarvasmarhatelep itatóiból is kerülhet antibiotikum a méhek szervezetébe. Árnyalja a képet: míg más termékeknél létezik úgynevezett egészségügyi határérték, a méznél nincs ilyen – a legkisebb mennyiség esetén is szennyezett portékáról beszélünk. Lehet, hogy nincs egészségkárosító hatása. Lehet.

Könnyű a medvéknek.

Olvasóink írták

 • 6. pistike27 2011. február 20. 12:36
  „nagyon jól ismerem a cukorrépa melaszt, de az nem méz hanem olcsón beszerezhető édesség, a cukorrépa melasznak azért mégis van kellemetlen mellék ize. a kukorica melasz ma a cukorkák alapanyaga olcsóbb a cukortól és a hamisitott méz alapanyaga, van akik át dólgoztatják a méhekkek , van aki belekeveri a mézbe de az nem méz - hamisitvány. a cukorgyárak ma a cukorrépa melaszból alkoholt készitenek, amiből a felhasználók előállitanak külömböző alkoholos italokat és a mesterségesen élőállitott sőrt telitik alkohollal - ez nem vonatkozik az eredeti sörökre. egyik melasz sem káros az egészségre, de hiányzik belülük a méz fontos és az egészségre hasznos alkozórészei.”
 • 5. őrgróf 2011. február 19. 15:08
  „Gyerekkoromban ( 40-es évek vége, 50-esek leje ) Jártunk napszámba cukor-répát egyelni, "fejezni", a munka ellenértéke pár forint, a fejet hazavihettük a jószágnak és kaptunk "melaszt". Kedvencünk - mert másra nem futotta, - a melaszos sütemény volt. Ezt használtuk cukor helyett is. Hidd el, pistike27, nagyon egészséges, nem kell félni tőle! Közeledek a hetvenhez, és hál´Istennek jó az egészségem!”
 • 4. pistike27 2011. február 19. 11:21
  „engem csak az a kukorica melasz bátortalanit el az ismeretlenektől vásárólt méztől. amivel a magántermelők is etethetik méheiket, és ezért van minden elképzelhető virágból kitőnő aromatizált méz , akkor is ha az akác alig hozott mézet akácméz minden sarkon kapható”
 • 3. őrgróf 2011. február 19. 08:36
  „kétféle marhaság van a z egyik az Uniós, ( ami megpróbálja minden szinten megfojtani mindent, ami magyar - egész jó úton haladnak, - sajnos ) a másik az "angol": a puding próbája az evés! Ez utóbbi a normális. ( csak egy kicsit gondoljunk bele: a mézben lévő antibiotikum oly minimális, - mondjuk molekuláris szintű - hogy csak a mai legmodernebb eljárásokkal kimutatható. Ez mit is árthat pl. annak az egyénnek, aki - orvosi utasításra! - marékszámra ette az antibiotikumot, mondjuk egy megfázás, esetleg influenza idején?! Mellesleg én olyankor
  - még!- biztosan nem szedek ilyesmit.) Szóval legfeljebb annak okoz(hatna) gondot, aki még soha nem szedett Maripent, Aureomycint, Doxacyclint, stb....Addig pedig az ilyen (kezelt) mézet adják nyugodtan nekem, én elfogadom. ( és el is fogyasztom!)”
 • 2. xypeter 2011. február 18. 17:22
  „"Áruházban pedig olyan terméket válasszunk, amelyen feltüntették, hogy magyar, és a termelő neve is olvasható."
  A MAGYAR termékként árullt termékkel kapcsolatban, nagyon helyesen írta cikk a termelő nevét tessék megnézni. Ugyanis a magyar termékkel kapcsolatban legyakrabban a magyarországi forgalmazó az egyetlen kitétel!!!!! Így nem nézik, hogy milyen alapanygból készült!!!!!!!! és azt sem, hogy tényleg itthon gyártották-e. Az FVM-hez tartozó AMC (Agrár Marketing Centrum) honlapján találhatóak magyar védjegyek leírásai. Ezeknél a védjegyeknél az előállítónak is MAGYAR-nak kell lennie!!!

  És volt egy Freud-i elszólás is a cikkben: "Németországban is a miénket nyalogatják..." Ennek örölünk. :)”
 • 1. klj_54 2011. február 18. 08:38
  „Ez is olyan mint a homeopátiás gyógyszerek.
  Van benne egy molekula a gyógyszerből, akkor az már szennyezett?
  Fura ez számomra!
  Kinek az érdeke az, hogy a magyar méhészet tönkremenjen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tésztanap

"A menzai kísérletezésbe még maga az angol sztárséf, Jamie Oliver is belebukott." Tovább olvasom