Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem játék

"A helyi körülményeken is múlik, hová telepedik le a befektető üzemet építeni."
Önkormányzati szerencsejátéknak nevezte a kötvénykibocsátási divatot nemrég egy pénzügyi tanácsadó vállalkozás elemzője. Arra hivatkozott, hogy míg 2005-ben még csak 5 milliárd forintért bocsátottak ki kötvényt az önkormányzatok, 2007-ben az összérték már meghaladta az 50 milliárdot. Ez a hitelviszony tényleg kedvezőbb, mint a rendes hitel, de sok képviselő-testület korábbi gazdálkodási hibáit próbálta ezzel korrigálni, vagy nem csak olyan beruházásokat valósított meg az így szerzett pénzből, amelyek tervezhető bevételeket hoznak. Így pedig végső soron a jövőjükkel játszanak. Lehet, hogy számos konkrét esetre vonatkoztatva ez igaz, az általános erkölcsi ítélet mögött mégsem érződik túl nagy fedezet. Pénzügyi jelenségeket sokkal könnyebb elemezni, mint elvezetni egy önkormányzatot.

Hiába, hogy a legfontosabb feladata iskolát, óvodát, bölcsődét működtetni; az emberek húsz éve azt várják el az önkormányzattól mindenütt, hogy jobb életet teremtsen, leginkább munkahelyeket. És az igaz is, hogy nemcsak a szerencsén, hanem a helyi körülményeken is múlik, hová telepedik le a befektető üzemet építeni. Az ezredfordulóra már a legtöbb település megtervezte boldogulását. Az autópálya-építés az államon múlik, ha azonban a helyi önkormányzat sorra írja a pályázatokat, ipari parkot nyit, közművesít, utakat épít, minden intézményt felújít, rendbe tesz, és odafigyel a közösségeire is, megdolgozott a szerencséért. Mindezt leírni könnyebb, mint végigcsinálni, mert közben csökkenő állami támogatás mellett kellett működtetni a települést. A kérdés sokszor úgy vetődik föl most is, hogy ha átadjuk a megyének működtetésre a középiskoláinkat, vagy elbocsátunk tizenkilenc köztisztviselőt, jut elég önerő építkezésre. Ez a verseny az uniós csatlakozás után élesedett, amikor tudni lehetett, a következő négy-öt évben több pénzt lehet nyerni uniós pályázatokkal, mint majd később. Tehát most vagy soha. Kellett az önerő. Ebből a szempontból nézve igenis reális az az elképzelés, hogy ha sikerül megoldani a legsürgősebb feladatokat, megépíteni, ami a legszükségesebb, később már a működtetés és a kötvény terheinek viselése is könnyebb lesz.

Az, hogy mennyire biztonságos szerződéseket kötöttek, a jelek szerint hamarosan ki fog derülni. De általánosságban azért nem érheti szemrehányás az önkormányzatokat, mert – függetlenül attól, milyen vezetés alatt állnak – mindig jobban bíztak magukban, mint a kormány segítségében. Mert ezután is elsősorban magukra számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint hitele

"A devizastop egy kicsit le is minősít, egyszerű Gézának nézi az állampolgárt, aki nem tud számolni." Tovább olvasom