Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem lát, nem hall

JEGYZET - ˝Legrosszabb megoldás a legyintés.˝
Lesöpörhetjük a dorozsmai panaszos parkolási ügyét azzal, hogy lám, a magyar ember nem bírja ki anélkül, hogy másokat ne mószerolna be. A méltó büntetésben csak az érdekli, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Van ebben igazság, csámcsoghatunk rajta napestig.

Az viszont tényleg elgondolkodtató, miért is nem hatásosak a tiltótáblák, és egyáltalán a szabályok. A válasz egyszerű, nem kell sokáig töprengeni rajta. Hát azért nem, mert nincs rendszeres ellenőrzés és nincs következetes büntetés. A börtönben is azt mondják az évtizedekre elítélt nehézfiúk, hogy nem a büntetés keménysége, hanem az riasztaná vissza őket a súlyos bűncselekményektől, ha tudnák, utoléri őket az igazságszolgáltatás. A parkolásnál lehet azzal mentegetni a mostani rendszert, és általánosítva hajtogatni, hogy nincs elég pénz, nincs elég rendőr, és nem állíthat a város minden utcasarokra közterület-felügyelőt. Annyi azonban világosan látszik, hogy a legrosszabb megoldás a legyintés, az érdektelenség, vagyis ha az illetékesek nem látnak és nem hallanak. Mi lenne, tegyük fel a példánk kedvéért, hogy ha egy-egy nagyobb kampányban együtt akcióznának? Nem tudom elképzelni, hogy lehetne más kimenetele az ilyen bevetéseknek, mint hogy az önkormányzat és a rendőrség is jó statisztikát könyvelhetne el, a bírságokról és a pókos autó bevételéről nem beszélve. A lakosság meg úgy érezné: na igen, végre történik valami az érdekében, megmozdul az állóvíz.
Ennek révén hátha egyszer, hosszú évek múltán eljutunk odáig, amit egy ismerősöm a gyerekkoráról mesélt. Villamoson utazott az édesapjával, jegy is volt náluk, de elfelejtették kilyukasztani. Csak leszállás után kapott észbe a családfő. Erre fogta, eltépte, és kidobta mindkét jegyet. Fia kérdésére pedig elmagyarázta: ez a mi villamosunk is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támad a vers

˝Ha tetszik, nyomj egy tetsziket.˝ Tovább olvasom