Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem tart meg a régió

"Nem csoda, hogy a Szegeden végzett pályakezdők nagy része rövid és eredménytelen helyi tájékozódás után Budapest felé veszi útját.
Ugyancsak hétköznapivá vált a közvetlenül a diplomaszerzés utáni szakmaelhagyás."
Nyolcszázra becsülhető a Csongrád megyei közszférában idén elbocsátott vagy elbocsátásra váró dolgozók száma. E szám nagy részét az oktatásban, az egészségügyben és a közigazgatási adminisztrációban dolgozó munkavállalók adják ki. A képzettséget nézve viszonylag kevés szakmából bocsátanak el meglehetősen sok embert a megyében. És, mivel az állami szektorban szigorúbban betartott alkalmazási feltétel a végzettség, elmondható, hogy e viszonylag kevés szakmából is a viszonylag magas képzettségű, de nem feltétlenül versenyképes tudású emberek kerülnek utcára.

A távlatot az jelentené, hogy a közszférából elbocsátott dolgozók a versenyszférában találjanak munkát. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-gazdálkodási előrejelzése ugyan országosan bővülő munkaerőpiacról beszél, de jobban szemügyre véve kiderül, hogy a bővülés elsősorban olyan szakmákban várható, mint például a gyártósori összeszerelő vagy egyéb, szakképzettséget nem igénylő foglalkozások. Az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, illetve az energia-, gáz- és vízellátás ágazatokban viszont további létszámcsökkenés lesz. A cégek által kitöltött kérdőívek alapján úgy tűnik, aligha a tanárok és egykori közigazgatási dolgozók munkavállalásának kedvez majd az olcsó munkaerő felvétele felé nyitó versenyszféra.

Minél kisebb a település, annál nehezebb egy adott szakmában elhelyezkedni. Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen például oktatási munkát találni szinte lehetetlen, de olyan munkára is kevés az esély, amelyet egy negyvenéves pedagógus átképzés után elvégezhet anélkül, hogy életszínvonala, munkapresztízse ne csökkenne. Ez nemcsak az utcára kerülők, de a pályakezdők számára is bezárja a kaput. Nem csoda, hogy a Szegeden végzett pályakezdők nagy része rövid és eredménytelen helyi tájékozódás után Budapest felé veszi útját.

Ugyancsak hétköznapivá vált a közvetlenül a diplomaszerzés utáni szakmaelhagyás. A nem kifejezetten szakmai tapasztalatot kérő álláshirdetésekre már most igen széles skálájú diplomával jelentkeznek jelöltek: egy felsőfokú képzettséget igénylő tetszőleges állásra a geográfustól a jogászig szinte a teljes képzési skála megjelenése várható. A diploma utáni szakmaelhagyás, valamint az, hogy a kevésbé fejlett régiós központok a képzetten vagy átképzetten kikerülő munkavállalókat nem tudják megtartani, arról árulkodik, hogy az Európai Unió által is támogatott regionális fejlesztési politika elmélete és gyakorlata egyelőre nem ér össze egymással. Körülbelül 800 új munkakereső szembesül ezzel idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepek szabadsága

"A rendszerváltás aztán meghozta a személyes döntések szabadságát. Azt is, hogy végre mindenki… Tovább olvasom