Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nem vagyunk a topon

"Nem vagyunk a topon szállodában és étteremben – ez derült ki két, rövid időn belül egymás után megjelent kiadványból."
Nem vagyunk a topon szállodában és étteremben – ez derült ki két, rövid időn belül egymás után megjelent kiadványból. Se Csongrád megyei szálloda, se helyi étterem nem verekedte be magát a legjobb száz közé – derült ki a Népszabadság összeállításaiból.

Két szélsőséges vélemény csúszik ki általában az emberek száján, ha ilyen listákat látnak. Az egyik a pesszimizmusával torzít, röviden és velősen azt fejti ki, itt „minden szar", Csongrád megyében még meghalni se érdemes, nemhogy szállodába és étterembe járni. A másik nézőpont az örök kisebbségi érzésből fakad, a főváros-vidék ellentétből és ellenérzésből, s feltételezi, hogy biztos csupa pesti vagy felkapott helyen lévő étterem, hotel került a topra, ide a végekre „le se jöttek" a tesztelők. Mellesleg van is benne valami: a vendéglők több mint 60 százaléka budapesti, és azt is biztosra lehet venni, hogy nem sok szegedi étteremben „próbaettek" a kritikusok. Hiszen a szerkesztők maguk vallják be az előszóban, hogy „csaknem 200" étteremben jártak.

Ha azonban objektíven mindössze jelzésértékűnek vesszük a lemaradást, illetve a top 100-ból való kimaradást, akkor talán meg lehet találni a valódi okokat is, sértődések nélkül. Mert hogy is kerülne szálloda a legjobbak közé, ha Csongrád megyében nincsenek festői erdőségekbe vagy tavak mellé pottyantott, monarchia-korabeli bútorokkal berendezett kastélyszállók, termálfürdővel és wellness-szolgáltatásokkal kiegészítve? Ha nincsenek olyan exkluzív belvárosi hotelek, amelyek nemcsak öt csillaggal, de minimum valamilyen attrakcióval társulnak. S ha a minőséggel nem is, de a nagy durranásokkal tényleg a vastag pénztárcájú turisták adósai vagyunk.

Étteremfronton ugyan kicsit más a helyzet, de manapság már ezen a területen sem elegendő a helyezéshez az, hogy valaki valahol egyszerűen csak egy jót egyen. A megyében sok az olyan „jó kis hely", ahol az ételekhez az italválasztékot, a berendezést, a kiszolgálást is passzítják, de úgy tűnik, egyik sem übereli a másikat. Amelyik eddig kilógott a sorból, az a korábbi top 100-ban még szereplő Bolero volt, be is zárt. Vendégei Budapestről érkeztek, a szegediek egyszer mentek el kipróbálni, majd visszatértek a megszokott választékhoz.

Furcsa viszont, hogy a halászcsárdák közül egy se verekedte be magát a válogatásba. Vagyis nem furcsa, ha hiszünk a korábban szintén top 100-as Kiskőrössy tulajdonosának, aki szerint étterme egyszerűen kimaradt a tesztelésből. Fentebb azt írtam, objektívek akkor vagyunk, ha jelzésértékűnek tekintjük a kiadványokat. Tegyük hát ezt: ne higgyük el minden sorukat, de fogjuk a jeleket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbálja meg később

"Magyarné beteget jelentve nem ment el az első tantestületi értekezletére, frissen kinevezett… Tovább olvasom