Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Német liba

"Mi a libánkkal azon a piacon idegenek vagyunk. Ezek után tehát azon kell elgondolkodni, hogy mi mit tegyünk."
Fekete símaszkot viselő, baltával hadonászó magyar libatenyésztőt mutogatott a közelgő Márton-nap előtt a német RTL televízió. A riporter szerint a Budapesttől délre lévő farm tulajdonosa azért támadt rájuk, mert nem akarta, hogy a tévések megkínzott, tömött libákat filmezzenek. A riportban megszólal a Négy Mancs Alapítvány vezetője, Marcus Müller, aki nagy elővigyázatosságra inti a fogyasztót. Szerinte az a legbiztosabb, ha szabad tartásban nevelt német vagy lengyel libát vesz a vásárló.

A riportot Juszt László elemezte a magyar közszolgálati tévében, kemény kérdéseket intézett Jürgen Faulmannhoz, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatójához. Látszott, a riporter nagyon szeretné elkapni és megszorongatni az állatvédő szörnyeteg tökét, de valahogy mindig mellényúl. Megrekedt azon a ponton, hogy sejttette, körülírta, sugallta: a Négy Mancs a baromfipiacon a magyar cégek ellenfeleit segíti.
Pedig – függetlenül attól, kik támogatják a Négy Mancs Alapítványt – ez a riport után nem kérdés.

Marcus Müller úr akkor lenne korrekt állatvédő, ha abban a riportban sietett volna leszögezni: nem minden magyar libatenyésztő hadonászik baltával. Másrészt neki tilos lenne a szabad tartásban nevelt libák nációját emlegetnie, hiszen nyilvánvalóan Magyarországon is vannak szabadon tartott libák. Ezt nem vette figyelembe, ilyenformán legalább olyan vastag símaszkot visel, mint a mi baltás emberünk. Nem lenne csoda ezek után, ha a német agrármarketing-centrum támogatná az alapítványt, hiszen német árut reklámozott egy nagy nézettségű kereskedelmi csatornán.

Úgy látszik, a libamáj elleni kampány az eredményét tekintve olyan propagandaháború, amit a német, hazai agrártermék népszerűsítése érdekében indítottak. Mi a libánkkal azon a piacon idegenek vagyunk. Ezek után tehát azon kell elgondolkodni, hogy mi mit tegyünk. Vagy lemondunk arról a piacról, vagy reklámozunk, azaz felvesszük a kesztyűt, tudva azt, hogy ez olyan harctér, ahol az erősebbet, gazdagabbat is le lehet győzni jó ötletekkel. Az ebben a csatában már mellékes körülmény, hogy a Négy Mancs rontotta az állatvédelem renoméját. Az sem lényeges, mit gondol(hat)nak minderről az állatok, akiket szabadon tartva vagy tömve, de megeszünk.

Hiszen állati szemmel és emberi elmével nézve mi alighanem mind demagógok, kegyetlenek és cinikusak vagyunk. Mert hogyan máshogy értelmezhetnék az állatok azt, hogy a német embernek német libahúst kell enni? A német libák érezzék magukat felsőbbrendűnek? Lenne véleményük arról a hirdetésről is, amelyik egy szegedi virágüzlet kirakatában reklámozza „a házi kedvencek leghumánusabb ivartalanítási módszerét". A magyar tévét nézve meg alighanem könnyesre röhögnék magukat azon, ahogy egy riporter – különben híres sportvadász – és egy aktivista – eredetileg szakács – azon vitatkozik, ki az igazi állatvédő.

Olvasóink írták

 • 4. RobinGood 2008. november 09. 12:19
  „Minden nemzet a saját gazdáit támogatja, ez így helyénvaló. A németek ezt még megtoldják azzal, hogy csak a szabad tartású szárnyasaikat ajánlják a fogyasztóknak, ez a finomítás a magyar Baromfi Terméktanács reklámjaiból sajnos hiányzik. Pedig a származás mellett a termék minősége is legalább olyan fontos. Egy nemzetközi állatvédő szervezet részéről viszont nem korrekt különbséget tenni az egyes országok azonos minőségű termékei (pl. a magyar és a német bioliba) között. Ezt sajnos a közelmúltban bekövetkezett hamis cimkézési botránnyal meg is lehet indokolni, a mi dolgunk garantálni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. A baltás, símaszkos emberek (a libás fórumok kommentjeit olvasva nem kételkedem a létezésükben) nem sokat javítanak a hazai ágazat imázsán. Ha a libatömő- és egyéb telepeket hermetikusan elzárják a közvélemény és a nemkívánatos médiák elől, akkor nem kell csodálkozni a manipulált riportokon. Baltás őr helyett tessék nyílt napokat rendezni, akár üvegajtó mögül betekintést biztosítani a napi gazdálkodásba. Vagy talán ez néhány üzem számára kínos lenne?”
 • 3. KukoricaJancsi 2008. november 08. 19:06
  „A politikusok leszarták a libákat!?
  Ez jó!
  Kinek kell szaros liba! :)”
 • 2. 1 vélemény 2008. november 08. 17:25
  „A kormánypárti politikusok lesz@rták a magyar libát és a libatömőket. Ez az igazság. A példakép előttük volt, a francia törvényalkotás mintája. Pedig az unió csatlakozás előtt figyelmeztette a kormányt, az állatvédők is kb. 10 évvel ezelőtt. Nem tanultunk belőle, nem vettük őket komolyan, ez a nagy igazság. A mulasztásnak következményei vannak.
  Juszt komolytalan ember.”
 • 1. sir 2008. november 08. 16:44
  „Szerintem mi csak megijedünk ezektöl a labancoktól!!
  Mi is fekete listára tehetnénk az OMV-t,
  ha valaki járt a legnagyobb finomítójuk elött(Bécsi ut)olyan büdös füst van felér egy évi dohányzással,meg még sok osztrák céget,amely álszent módon kiabálja a propagandájában a környezet ill.állatvédelmet,közben ök a legnagyobb szennyezök kb.olyan ez a propaganda mint hitleré!!Álszent!!Jó lenne ha mi magyarok nem hagynánk ezt szó nélkül!! Kell nekünk osztrák gázolaj,bör,meg ki tudja milyen élelmiszer?? Kell nekünk aldi?? nem jó nekünk a jó hazai
  kisboltok,ahol udvariasak az emberrel??Köszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyőfa

"Emlékszem, ott voltak a felső polcon. Évente négyszer vettük le, egyesével, óvatosan, vigyázva, az… Tovább olvasom