Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nemzeti gödör

JEGYZET - ˝A megszokás eltompítja a figyelmet.˝
A szegediek többsége olyan, mint az a bizonyos moly, amelyik nem is tudja, milyen szép szekrényben lakik. Ahogyan arról sincs fogalma, hogy amikor a város utcáin sétál, valójában jelképek erdején át vezet az útja. Ez persze részben magától értetődő, hiszen a megszokás éppen úgy eltompítja a figyelmet, mint amikor túl közelről nézünk valamit. Részben viszont az egyre mélyebb közöny jele. Éppen ilyen a Bartók Béla tér és a Mikszáth Kálmán utca sarkán évtizedek óta tátongó gödör. Már a nevek találkozása is szimbolikus. Én azonban most ennél egyszerűbbet kérdezek: ki tudja, mióta üres az egykori Centrum-gödör?

Na, ez az. Az ottani épületeket harminc éve bontották le, vagyis csak a tegnap születettek mondhatják rá, hogy régen. És éppen ez annak a gödörnek a lényege! Szinte minden megváltozott az elmúlt évtizedekben, az a mélyedés azonban változatlan maradt. Nyáron gaz növi be, télen hó lepi, a kerítését pedig teleragasztják plakáttal, egyébként minden a régi. Palánkja résein úgy leskelődik be a Szegedre látogató, mintha kukkoló lenne. A bennszülöttek többsége viszont annyira megszokta már, hogy észre sem veszi, amikor elmegy mellette.

A gödör, illetve ikertestvére, az árok a mindennapjaink szerves része. Magától értetődő a létezése, mintha elfelejtettük volna, hogy mi magunk ástuk utcáink, tereink közé, és mintha már senkinek sem hiányozna onnan semmi. Ezért mondom, hogy ez a szegedi gödör hungarikum, a mostani magyar közállapotok jelképe.

Valójában mindenkinek be kellene kukucskálni a kerítés résein, az utolsó pillanatokban hátha meglátnánk, amit olyan régen nézünk. Azért mondom, mert jól érzékelteti, hogy minden csupán nézőpont kérdése. (Ha innen nézem: kibírhatatlan kánikula, ha onnan: a napfény városa.) És azért is mondom, mert ez a gödör állítólag eltűnik végre. A helyén álló épület nyilván szép lesz, csak már nem emlékeztet arra, hogy a gödröket végre be kellene temetnünk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes

˝150 ezer forintos havibér. ˝ Tovább olvasom