Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Nemzetstratégiai egyetem

JEGYZET - "A most megnevezett három egyetembe tölcséren kéne tuszkolni a pénzt!"

"Januárban megtörtént az, ami évtizedek óta egyszer sem: mínuszos lett az egyetem egyenlege, mondta Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató a Oktatói Hálózat szegedi csoportjának csütörtöki fórumán. Ugyanezen a napon kiderült, egyetemünk elnyerte a kiemelt felsőoktatási intézmény címet, két másik egyetemmel együtt. Ez azt jelenti, hogy a most dobogós három intézmény együtt jogosult lesz a kormány által meghatározott 10 milliárdos kiválósági támogatási keret legalább felére, vagyis 5 milliárd forintra.

Ez elsőre nagy számnak tűnik, de ne felejtsük el, hogy csak a Szegedi Tudományegyetemtől eddig 4,2 milliárdot vontak el, és egyelőre nem tudni pontosan, hogy kinek mennyi jut ebből az 5 milliárdból. A semminél persze mindenképp több. Ráadásul talán lesz segélyalap is, amelyből támogatják az elvonások miatt nehéz helyzetbe kerülő egyetemeket. De az is megeshet, hogy a kormány valóban készül az egyetemi adósságok átvállalására.

Persze igazából sem segélyalapról, sem adósságátvállalásról nem kéne beszélni, ha az elmúlt időszakban úgy bántak volna az egyetemekkel, ahogyan megérdemlik. A felsőoktatás átalakítására szükség van, egyelőre azonban úgy tűnik, nem erről, sokkal inkább kivéreztetésről van szó. Ha nem a „kis" főiskolák ellehetetlenítése a cél – amit nem tudnak a nagyok megtorpedózása nélkül véghezvinni –, akkor már tényleg érthetetlen, mi történik. Hiszen érdeke senkinek nem lehet, hogy ezek a nemzetközileg is elismert, patinás intézmények, mint a szegedi egyetem is, tönkremenjenek.

Tudják, miért lesz kiemelt egy felsőoktatási intézmény? Például azért, mert „fontos szerepet tölt be a nemzetstratégiai célok megvalósításában". Ha ez így van, a most megnevezett három egyetembe tölcséren kéne tuszkolni a pénzt! Ha ez így van, a rektornak és az oktatóknak nem kellene válságstratégián gondolkodni! Ha ez így van, meg kéne teremteni a lehetőséget, hogy itt tanuljanak a jövő orvosai, jogászai, közgazdászai, pedagógusai, bölcsészei, természettudósai, és még sorolhatnám! Mind állami támogatással! Legjobbak a legjobbak között, hiszen rajtuk múlhat, hogy húsz év múlva milyen országban élünk majd. Persze lehet, hogy félreértem a nemzetstratégiai célok fogalmát. Ugyanis egy tegnapi hír szerint kilenc magyar egyetem, köztük a Szegedi Tudományegyetem is felkerült az azeri kormány által támogatott állami ösztöndíjas listára. Ők tehát már biztos itt lesznek. Kérdés, hogy lesznek-e előadások, amelyeket még felvehetnek."

Olvasóink írták

 • 9. tzs_szeged 2013. február 09. 21:19
  „"Ráadásul talán lesz segélyalap is, amelyből támogatják az elvonások miatt nehéz helyzetbe kerülő egyetemeket."

  Hát ez kifordított gondolkodásmódra vall. Azért lököm bele a szakadékba, hogy jó fej lehessek, amikor kihúzom?”
 • 8. macs 2013. február 09. 18:18
  „Kedves Éva,
  nem tudom hallotta már azt a mondást, nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Nos, itt van rá az élő példa! :-D”
 • 7. tatár 2013. február 09. 14:04
  „5. deszkás 2013.02.09. 13:32
  Miért is kellett alulértékelni a Hölgyet? Mert nő? Mert fiatal? Mert diplomás? Csak úgy? :))))

  Ez nem pártkérdés. Szeged az Egyetem nélkül egy nagy nulla lenne.”
 • 6. deszkás 2013. február 09. 13:36
  „???”
 • 5. deszkás 2013. február 09. 13:32
  „Kedves Trogmayer Éva! Méltánytalanul alulértékeltem önt. (mondjuk ezt magamba gondoltam) Remek meglátás., van aki a holnapra is gondol mint ön.”
 • 4. csonakos 2013. február 09. 10:00
  „3. scott1 2013.02.09. 09:16
  Teljesen egyetértek veled és a cikk írójával! Látod, alig olvassuk ezeket a jegyzeteket pedig sokszor ragyogó, többet érő témákat vetnek föl!”
 • 3. scott1 2013. február 09. 09:16
  „Több ilyen cikkre volna szükség, csak azt sajnálom, hogy nem országos szintű az olvasottsága!
  Remélem így is sok fiatalnak felnyitja a szemét most, a felsőoktatási jelentkezések előtt és olyan városokba jelentkeznek inkább, ahol legalább az előadások leadása biztosított hosszútávon a számukra!”
 • 2. csonakos 2013. február 09. 09:09
  „Jó meglátás ez a jegyzet! Ez egy merénylet a "hazai szürke gulya" ellen!”
 • 1. scott1 2013. február 09. 08:18
  „A szerző aggódása elgondolkodtató a Szegedi Egyetemmel kapcsolatban. Ő, aki rálát a helyi egyetem helyzetére, valós veszélyt lát abban, hogy kiemelt egyetemként sem fogják tudni az előadásokat biztosítani a támogatott állami ösztöndíjasoknak vagy a külföldről érkező hallgatóknak.
  Ez nagy presztízsveszteséggel fog járni mind az egyetemnek, mind a városnak, a felsőoktatásban kialakult versenyhelyzetben hosszú évekre negatív befolyással lesz a megítélésére. És lesznek majd olyan magyar egyetemek, amelyek nem csak a hallgatókért fognak sorba állni, de a kiemelt minősítésért is... Nem hiszem, hogy az állam sokáig fogja egy olyan egyetemre küldeni a támogatott külföldi hallgatókat, akiknek kiemelt támogatás mellett még az előadásokat sem tudja biztosítani szemben több olyan egyetemmel akik hagyományos támogatottság mellett is tudni fogják biztosítani azt...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgás

"Ahol nincs elkölthető jövedelem, nem forog a pénz." Tovább olvasom